Ειδήσεις

"Εύκολα" τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Εύκολα χαρακτηρίζονται τα θέματα στο μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας", με το οποίο έπεσε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων σήμερα Πέμπτη.

Ο "Γολγοθάς" συνεχίζεται για τους υποψηφίους των αρχιτεκτονικών σχολών και των φιλολογιών ξένων γλωσσών με τις εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που αρχίζουν το Σάββατο 21 Ιουνίου.


Υπενθυμίζεται ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Δείτε τις απαντήσεις από το Φροντιστήριο "Θεμέλιο" στο μάθημα "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" εδώ

Άνοδος των βάσεων στα 4 από τα 5 επιστημονικά πεδία

Εντωμεταξύ, τα πρώτα στοιχεία των βαθμολογιών στις φετινές εξετάσεις προϊδεάζουν για άνοδο των βάσεων στα 4 από τα 5 Επιστημονικά Πεδία και συνωστισμό υποψηφίων όχι μόνο στις υψηλόβαθμες, αλλά κυρίως στις σχολές με μεσαίες βαθμολογίες και στα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με κάποιο κεντρικό πανεπιστήμιο.

Όπως φαίνεται με τις μέχρι τώρα επιδόσεις, στο 1ο Πεδίο αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων μέχρι 200 μόρια. Στο 2ο και 4ο Πεδίο, λόγω των βατών θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική, αναμένεται σημαντική άνοδος των βάσεων.

Στο 3ο Πεδίο στα ύψη αναμένεται να βρεθούν οι Ιατρικές Σχολές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη πάνω από τα 19.000 μόρια) ενώ στις υπόλοιπες θα υπάρξει αύξηση περί τα 200 μόρια.

Στο 5ο Πεδίο δεν αναμένονται ιδιαίτερες διακυμάνσεις, αφού η καλύτερη επίδοση αντισταθμίζεται από την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.

Μπορεί οι εκτιμήσεις των καθηγητών να κάνουν λόγο για υψηλές βαθμολογίες με βάση το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, όμως κατά την ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για βαθμολογίες που κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2013, κατά κοινή ομολογία, ανέβασαν τον πήχη στα ύψη.

Η έκπληξη έρχεται από το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου βαθμολογητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, «από τα 100 γραπτά, πέντε με οχτώ βαθμολογούνται με 15, ενώ 60 περίπου βρίσκονται κάτω από τη βάση!

Ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο των βάσεων αναμένεται να παίξουν τα μαθήματα της Φυσικής και της Ιστορίας, τα θέματα των οποίων ήταν και τα μόνα που ξέφυγαν από το γενικό κανόνα των βατών θεμάτων των υπόλοιπων μαθημάτων.

Σχετικά σημαντικό ρόλο, τέλος, στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, θα διαδραματίσει και η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια), δεδομένου ότι φέτος οι θέσεις τους θα προστεθούν σε αυτές των υποψηφίων γενικής σειράς. Η μείξη αυτή θα προκαλέσει τεχνητή αύξηση των θέσεων, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι βάσεις εισαγωγής.

Σχόλια