Ειδήσεις

Βραβεύτηκαν οι καλύτεροι ορθογράφοι

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο διαγωνισμός ορθογραφίας μεταξύ των σχολείων του νομού Ηρακλείου. Στο διαγωνισμό, που διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, συμμετείχαν συνολικά 8 σχολεία του νομού Ηρακλείου (3 Γυμνάσια και 5 Λύκεια) και πάνω από 1.000 μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των Γυμνασίων διαγωνίστηκαν το Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνα (5 τμήματα), το Γυμνάσιο Αρχανών (6 τμήματα) και το Μουσικό Σχολείο (7 τμήματα), ενώ στην κατηγορία των Λυκείων διαγωνίστηκαν το ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου (6 τμήματα) μαζί με τα 1ο, 7ο, 10ο και 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου (με 5, 6, 4 και 4 τμήματα αντίστοιχα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φετινών συμμετοχών ξεπέρασε κατά πολύ τον αντίστοιχο περυσινό (3 Λύκεια), αποδεικνύοντας έτσι ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός "αγκαλιάζεται" όλο και περισσότερο από την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ηρακλείου.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε κοινά θέματα σε επίπεδο τόσο ατομικό όσο και σε επίπεδο τμημάτων (με την εξαγωγή του μέσου όρου των επιδόσεων). Τα παιδιά συμμετείχαν με κέφι και χωρίς άγχος στο διαγωνισμό, έχοντας το επιπλέον κίνητρο της ομαδικής διάκρισης. Χορηγός του διαγωνισμού ήταν και φέτος το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, που προσέφερε στον καλύτερο ορθογράφο κάθε σχολείου ένα λεξικό του Ιδρύματος (το γνωστό έγκυρο λεξικό του Μ. Τριανταφυλλίδη), ενώ οι 10 καλύτεροι ορθογράφοι κάθε σχολείου βραβεύτηκαν με έπαινο.

Σε επίπεδο Γυμνασίων πρώτευσε το Μουσικό Σχολείο, ενώ σε επίπεδο Λυκείων την πρώτη θέση κατέκτησε το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου (Καπετανάκειο).

Ο διαγωνισμός έδωσε την ευκαιρία της διάκρισης και σε μαθητές με όχι πολύ υψηλές επιδόσεις στα μαθήματα αλλά με πολύ καλές γνώσεις ορθογραφίας, όπως αποδείχτηκε, ενώ στη μάχη των δύο φύλων για την καλύτερη ορθογραφία μόνο ασθενές δεν αποδείχτηκε το γυναικείο, μια και οι καλύτερες επιδόσεις ανήκουν σε κορίτσια.

Για την επιτυχή διοργάνωση του διαγωνισμού συνεργάστηκαν 31 φιλόλογοι εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων, που αφιέρωσαν κάποιες διδακτικές ώρες για τη διδασκαλία των ορθογραφικών κανόνων και διόρθωσαν τα γραπτά των μαθητών (σε συνεννόηση με τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων του νομού Ηρακλείου κ. Λιάνα Καλοκύρη). Για την καλύτερη μάλιστα προετοιμασία των μαθητών μοιράστηκε σ' όλους τους μαθητές υλικό με ορθογραφικούς κανόνες και ασκήσεις ορθογραφίας (ο ορθογραφικός οδηγός και οι ασκήσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.polioxni.wordpress.com στην ενότητα «ορθογραφία»).

Στόχος των εκπαιδευτικών είναι να καθιερωθεί ο διαγωνισμός σε ετήσια βάση και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών στη Νεοελληνική Γλώσσα που πλήττεται σήμερα από την ευρεία χρήση των greeklish και των συντομογραφιών μέσω των γραπτών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα και facebook. Όπως μάλιστα επισημαίνει και η φιλόλογος εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Παναγιωτάκη από το Γυμνάσιο του Αγίου Μύρωνα, «τα παιδιά με το διαγωνισμό απέκτησαν κίνητρο και επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ορθογραφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το διαγωνισμό ρωτάνε πολύ πιο συχνά για την ορθογραφία των λέξεων απ' ό,τι παλαιότερα».

Τι λένε οι μαθητές

Πώς είδαν όμως τα ίδια τα παιδιά τη διαδικασία του ορθογραφικού διαγωνισμού; Η Μαρίνα Τζωρτζακάκη, μαθήτρια της Α' Λυκείου που σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο διαγωνισμό στο 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, δηλώνει: «Πιστεύω πως τέτοιου είδους δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν δυνατότητες που δεν ήξεραν ότι είχαν και αυτό έχει ανεκτίμητη αξία».

Σε ανάλογο ύφος είναι και οι δηλώσεις των μαθητών που πρώτευσαν στο Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. Η καλύτερη ορθογράφος του σχολείου Χριστίνα Αθανασιάδη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου, δηλώνει: «Ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το μάθημα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να διδαχθούμε κάποια πράγματα. Καλό είναι να υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθείται η δημιουργική μάθηση».

Μαζί της συμφωνεί και η μαθήτρια Κατερίνα Σηφάκη, μαθήτρια της Β' Λυκείου: «Είναι αξιόλογος διαγωνισμός γιατί μας δίνει κίνητρο για να ασχολούμαστε περισσότερο με την ορθογραφία. Μας ωφελεί επίσης να συμμετέχουμε και ως σχολείο και ατομικά».

Τέλος, ο Εμμανουήλ Ταμπακάκης, μαθητής της Β' Λυκείου, βρήκε «πρωτόγνωρη και διαφορετική την εμπειρία του διαγωνισμού, που την ευχαριστήθηκαν όλα τα παιδιά» και κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήταν καλό να επαναληφθεί γιατί μέσα από το παιχνίδι αυξάνεται το ενδιαφέρον των μαθητών για την ορθογραφία».

Ζαχαρίας Σηφάκης: Ο πρώτος των πρώτων

Με τις ορθογραφικές γνώσεις ενός φιλόλογου θα μπορούσαν να συγκριθούν οι γνώσεις ορθογραφίας που διαθέτει ο νικητής του φετινού 2ου Διασχολικού Διαγωνισμού Ορθογραφίας Σηφάκης Ζαχαρίας. Με μόλις 7 λάθη στα 200 ερωτήματα του διαγωνισμού (επίδοση 19,3) κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά.

Ο πρώτος των πρώτων Ζαχαρίας Σηφάκης (Α' Λυκείου)

Ο λόγος στον ίδιο: «Είναι θετικό να γίνονται διαγωνισμοί μεταξύ των σχολειών, επειδή προάγουν τη γνώση και την άμιλλα. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ευχαριστώ τους καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου».

Οι καλύτεροι... ανά σχολείο

Ακολουθεί ο κατάλογος των καλύτερων ορθογράφων ανά σχολείο:

Α) Από το Γυμνάσιο Άγιου Μύρωνα: Κοπιδάκη Σαπφώ (14,8), Μαγιατζή Ελεάννα (14,8) και Αποστολάκης Ζαχαρίας (14,2). Υπεύθυνοι καθηγητές: Παναγιωτάκη Ιωάννα, Περβολαράκη Φωτεινή, Αγαπητός Χαράλαμπος.

Β) Από το Γυμνάσιο Αρχανών: Σκουνάκης Νικόλαος (18,6), Παπαδακάκη Ζωή (17,5), Αναστασιάδη Ελένη (17,4). Υπεύθυνοι καθηγητές: Μακράκη Ελένη, Αμπατζής Μιχαήλ, Κουβαρά Σταματία.

Γ) Από το Μουσικό Σχολείο: Πρινιανάκη Ελπινίκη (17,1), Κολέτσι Σαβερίνα (15,9), Μπουμάκης Νίκος (15,8). Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μανασάκη Νατάσσα.

Δ) Από το ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου: Αθανασιάδη Χριστίνα (18,1), Σαμωνάκη Νίνα (17,9), Σηφάκη Αικατερίνη (17,8). Υπεύθυνοι καθηγητές: Παλιάτσου Ελένη, Τζανάκη Μαρία, Καλομοίρη Νίκη, Πανδώρα Μάρκου.

Ε) Από το 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου: Σηφάκης Ζαχαρίας (19,3), Βαρδάκη Φωτούλα & Σαριδάκης Γεώργιος (18,8). Υπεύθυνοι καθηγητές: Καμπαναράκη Ελένη, Αβραμάντη Δέσποινα, Καψετάκη Μαρία, Λασηθιωτάκη Χριστίνα, Περοδασκαλάκης Δημήτρης.

Στ) Από το 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου: Σταύρου Ελισάβετ (18,9), Αμανάκη Ειρήνη (18,3), Καψάλη Αμαλία (17,8). Υπεύθυνοι καθηγητές: Χριστινάκη Ιωάννα, Ταμπακάκη Ρενάτα, Γιαμαλάκη Ελένη, Τσαγκαράκη Μαρία, Χουρσάν Χρύσα.

Ζ) Από το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου: Νικολίτσης Γεώργιος & Πρινιανάκης Αντώνης (16,7), Καβλεντάκη Ειρήνη (16,6). Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπετεινάκη Μαρίνα, Χατζάκης Νεκτάριος, Χριστιανού Μαρία, Κασάκη Ελευθερία, Οικονομέας Κώστας.

Η) Από το 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου: Τζωρτζακάκη Μαρίνα (17,2), Δρακάκης Φοίβος (16,5), Κατσαπρακάκη Πηνελόπη (16,2). Υπεύθυνοι καθηγητές: Χαλκιαδάκη Φανή, Καρνικάκης Εμμανουήλ, Λαΐδου Λίτσα, Γεργατσούλλη Φωτεινή, Κατερινάκη Μαριάννα.

Ο Γεώργιος Νικολίτσης και ο Αντώνης Πρινιανάκης από το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (Γυμνάσια)

ΜΑΘΗΤΕΣ

Μ.Ο.

ΤΜΗΜΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ

1. Σκουνάκης Νικόλαος

18,6

Α3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

2. Παπαδακάκη Ζωή

17,5

Α2

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

3. Αναστασιάδη Ελένη

17,4

Α1

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

4. Πρινιανάκη Ελπινίκη

17,2

Γ2

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

5. Κυριακάκη Αικατερίνη

17,1

Β1

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

6. Αργυριάδης Σπύρος

16,3

Β1 Α3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

6. Φαζού Γεωργία

16,3

Β1 Α3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

8. Καζαντζάκη Μαρία

16,1

Α1

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

8. Μαρκοδημητράκης Αλέξανδρος

16,1

Α2

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

10. Κολέτσι Σαβερίνα

15,9

Β1

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

10. Τζαγκαράκης Εμμανουήλ

15,9

Β3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

10. Ψαλτάκη Αγγελική

15,9

Α3

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ (Λύκεια)

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

ΒΑΘΜΟΣ

ΤΜΗΜΑ

ΛΥΚΕΙΟ

1. Σηφάκης Ζαχαρίας

19,3

Α5

1ο ΓΕΛ

2. Σταύρου Ελισάβετ

18,9

Β5

7ο ΓΕΛ

3. Βαρδάκη Φωτούλα

18,8

Β1

1ο ΓΕΛ

3. Σαριδάκης Γεώργιος

18,8

Β1

1ο ΓΕΛ

5. Αμανάκη Ειρήνη

18,3

Β5

7ο ΓΕΛ

5. Καπαρουνάκη Χρύσα

18,3

Β1

1ο ΓΕΛ

7. Σπιθάκη Νίκη

18,2

Α3

1ο ΓΕΛ

8. Αθανασιάδη Χριστίνα

18,1

Γ1

ΓΕΛ Αρκ.

9. Βλάχος Μιχαήλ

18

Β1

1ο ΓΕΛ

9. Γρηγορίου Θεοχάρης

18

Β1

1ο ΓΕΛ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια