default-image

"Υπεράνω ευθυνών οι πραγματικοί υπαίτιοι των σκανδάλων"

Κρήτη
"Υπεράνω ευθυνών οι πραγματικοί υπαίτιοι των σκανδάλων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιφύλαξη και πολύ συγκρατημένα «είδαν» φορείς και τοπική κοινωνία στην Κρήτη τις εξελίξεις απόδοσης ευθυνών με φόντο το πολύκροτο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Η πρόσφατη δικαστική εξέλιξη έχει προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα, καθώς αρχικά φάνηκε να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, με τις βαριές ποινές κάθειρξης των 20 και 25 ακόμα ετών σε 13 κατηγορούμενους. Ωστόσο, ο αρχικά βαρύς πέλεκυς μάλλον έγινε αρκετά... ελαφρύς, αφού οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή λόγω έντιμου πρότερου βίου!

Ωστόσο, δεν είναι η ετυμηγορία της δικαιοσύνης που προκαλεί θυμηδία στην κοινωνία και στους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά το γεγονός πως οι τιμωρίες και οι καταδίκες περιορίζονται αποκλειστικά σε τεχνοκράτες, δηλαδή στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, σε τότε προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων κ.τ.λ., ενώ, αντιθέτως, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, τα πολιτικά πρόσωπα - που με βάση το προ ετών πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής φέρονται να έχουν εμπλοκή και ευθύνες - βρίσκονται τελείως στο απυρόβλητο.

Στο απυρόβλητο για ένα σκάνδαλο με μεγάλα οικονομικά ποσά (θυμίζουμε ότι μόνο σε μία περίπτωση μιλάμε για απώλειες 280 εκατ. ευρώ, ενώ το επίμαχο ποσό για το διάστημα 2005-2007 ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ), τα οποία προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές αιμορραγίες στην ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι απλοί Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να αιμορραγούν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Το δικαστήριο επέβαλε ποινές έως και 25 ετών κάθειρξης σε 13 από τους 14 κατηγορούμενους, απεφάνθη όμως ότι η απόφαση πρέπει να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, αναγνωρίζοντας σε αυτούς το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Οι καταδικασθέντες τελούν ωστόσο υπό κράτηση, έως ότου καταβάλουν τις εγγυήσεις που τους επιβλήθηκαν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι με όρους περιοριστικούς. Κατά περίπτωση, οι εγγυήσεις αυτές κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ. Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκονται υπεύθυνοι ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου, καθώς και οι υπεύθυνοι των εταιρειών που μεσολάβησαν για την πώληση του επίμαχου δομημένου ομολόγου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές στους:

- Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

- Παναγιώρα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

- Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, Ταμείο των Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

- Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην αντιπρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.

- Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΚΟΠΑ, του Ταμείου Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.

- Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

- Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρεία «Ακρόπολις», κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.

- Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρεία ΝΑΜ, North Asset Management, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25.

- Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρείας J. Ρ Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.

- Αβραάμ Σαββίδη, J. PMorgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.

- Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών.

- Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών.

Κατασχέσεις

Επίσης, διατάχθηκε η κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει) μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκατ. ευρώ που θεωρείται παράνομη περιουσία. Για τον πρώτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230.000 ευρώ. Επίσης, επέβαλε χρηματική ποινή μαμούθ στον Γιώργο Χατζημαρκάκη, ύψους 11,06 εκατομμυρίων ευρώ. Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης χρηματική ικανοποίηση στο ΥΠ.ΟΙΚ. 500.000 ευρώ από τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη, οι οποίοι, όπως και οι Α. Σαββίδης και Χαρ. Αδαμόπουλος, απουσίαζαν από το δικαστήριο. Το δικαστήριο απάλλαξε μόνον τον πρώην ειδικό του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο, που αντιμετώπιζε κατηγορία για υπόθαλψη εγκληματία.

«Υπεράνω ευθυνών οι πραγματικοί υπαίτιοι»

Μπορεί λοιπόν να έπεσαν καταδίκες, έστω και με αναστολή, για την πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ωστόσο είναι ερώτημα τουλάχιστον για το κοινό λαϊκό αίσθημα το κατά πόσον αποδίδεται δικαιοσύνη. Διότι ο απλός μισθωτός ή συνταξιούχος, που βλέπει την τσέπη να αδειάζει διαρκώς από τα μέτρα και τα μνημόνια, βλέπει σε μια ηχηρή περίπτωση σκανδάλου να είναι παντελώς στο απυρόβλητο οι πολιτικοί.

Εκεί ακριβώς στάθηκαν μιλώντας στη «Ν.Κ.» οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου και Λασιθίου, Σωκράτης Βαρδάκης και Μανόλης Πεπόνης. «Είναι συγκεκριμένα τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας 10ετίας που συντέλεσαν στο να βυθιστεί το καράβι της ελληνικής οικονομίας. Είναι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Το κούρεμα των ομολογιούχων. Το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτοί οι οποίοι έπρεπε πάνω από όλους να τιμωρηθούν για τα σκάνδαλα αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας, δηλαδή οι πολιτικοί, είναι στο απυρόβλητο. Ούτε κουβέντα για πολιτικές ευθύνες. Ούτε κουβέντα για τις οφειλές του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ποσά που φαγώθηκαν μυστηριωδώς και είναι απορίας άξιον πού πήγαν.

Λοιπόν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε όλα αυτά, αλλά δεν αναζητούνται», ανέφερε ο κ. Βαρδάκης.

Με τον κ. Πεπόνη, στο ίδιο μήκος κύματος να σημειώνει: «Δυστυχώς για μία ακόμα φορά είδαμε ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι όλων αυτών των σκανδάλων μένουν έξω από την αναζήτηση και επιβολή ευθυνών. Και ποιοι είναι οι κύριοι υπαίτιοι; Μα οι πολιτικοί. Οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν άνετοι να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω ευθυνών, υπεράνω των πάντων. Εκείνοι που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα είναι τα... αιώνια θύματα. Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι»...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News