Ειδήσεις

Έσωσαν την κατοικία της οικογένειας από πλειστηριασμό

Το Ειρηνοδικείο Χανίων, με την υπ' αρ. 338/2014 απόφασή του και αφού συνεκδίκασε τις αιτήσεις οφειλετών και εγγυητών, αποφάσισε την απαλλαγή κατά 100% για χρέος ανέργου δανειολήπτη συζύγου (καταναλωτικό δάνειο) αλλά και την οριστική απαλλαγή αυτού από το χρέος της εγγύησης στεγαστικού δανείου της συζύγου του.

Αναλυτικά, μεγάλο νομικό ενδιαφέρον για τις πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά και για τους δικηγόρους που ασχολούνται με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκαλεί η υπ' αρ. 338/2014 απόφασή του Ειρηνοδικείου Χανίων ,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δανειολήπτες με άμεση συγγενική σχέση (ζευγάρι με ανήλικο παιδί, μαζί με τους γονείς της συζύγου του, ως εγγυητές αυτής) με έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους προς τους πιστωτές τους, οι οποίοι ζήτησαν την ένταξή τους στο Ν. 3869/2010 (νόμο Κατσέλη) με τη διαμεσολάβηση του φορέα τους (Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης).

Οι δανειολήπτες σύζυγοι είναι γεννημένοι το 1979 και το 1973, και γονείς ενός ανηλίκου τέκνου. Η σύζυγος τυγχάνει άνεργη από το έτος 2009, ο δε σύζυγος ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού (δεν είχε εμπορική ιδιότητα) αλλά λόγω εκμηδενισμού του εισοδήματός του, το έτος 2013, οδηγήθηκε στη διακοπή των εργασιών του και σήμερα είναι και εκείνος άνεργος.

Μοναδική πηγή εισοδήματος για την οικογένεια αποτελεί η εκμίσθωση ενός ακινήτου με μηνιαίο μίσθωμα 500 ευρώ, εισόδημα που δεν επαρκεί καν για την πλήρη κάλυψη των οικογενειακών βιοτικών αναγκών.

Εγγυητές είναι οι γονείς της δανειολήπτριας. Ο πατέρας, συνταξιούχος του ΙΚΑ, λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μετά τη μείωση των τελευταίων ετών ανερχόμενη στο ποσό των 1.064,78 ευρώ, η δε σύζυγός του δε διαθέτει κανένα εισόδημα πλην του ποσού των 252,68 ευρώ που λαμβάνει ετησίως ως επιδότηση ελαιόλαδου.

Οι οφειλές

α) H σύζυγος και κόρη είχε οφειλή σε μία τράπεζα συνολικής οφειλής για στεγαστικό δάνειο 49.601,69 ευρώ, εγγυητές του οποίου ήσαν οι σύζυγος και γονείς.
β) Ο σύζυγος είναι οφειλέτης σε ένα καταναλωτικό σε μία πιστώτρια τράπεζα ύψους 3.646,60 ευρώ, αλλά και εγγυητής στο στεγαστικό της συζύγου του ύψους 49.601,69 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία

α) Η σύζυγος έχει κατά 100% στην κυριότητά της κατοικία, την εξαίρεση της οποίας αιτούνται οι δανειολήπτες.
β) Οι υπόλοιποι  είναι ιδιοκτήτες πληθώρας ακινήτων, αστικών και αγροτικών.

Επί της 338/2014 απόφασης, το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε:

1) Εξαίρεση της κατοικίας της οικογένειας από πλειστηριασμό.
2) Μηδενικές καταβολές για το ζευγάρι και τη μητέρα (για τους τρεις ανέργους).
3) Ρυθμίζει το χρέος για μια πενταετία  για το στεγαστικό, με μηνιαία δόση των 200 ευρώ αποκλειστικά από τον πατέρα που έχει εισόδημα (σύνταξη).
4) Παρέχει περίοδο χάριτος (μηδενικές καταβολές) για μία πενταετία, για τη διάσωση της κατοικίας.
5) Ορίζει από τη σύζυγο που έχει και την κυριότητα μηνιαίες δόσεις των 208,80 ευρώ, μετά την πενταετία για το υπόλοιπο ποσό των 37.601,69 για 15 χρόνια, ήτοι σε 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το σημαντικό που παρατηρείται σε αυτήν την απόφαση, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, είναι α) ότι "κουρεύεται" 100% το καταναλωτικό δάνειο του συζύγου, β) οι δανειολήπτες φρόντιζαν έως την ημέρα του δικαστηρίου να καταβάλλουν χρήματα στα δάνεια τους, γ) το δικαστήριο αφαίρεσε τις  μέχρι τότε καταβολές, και δ) το δικαστήριο όρισε "μηδενικές καταβολές" για την πενταετία και στην οφειλέτρια αλλά και στους δύο μη έχοντες εισόδημα.

Συμπερασματικά, θεωρείται μία πλούσια σε νομικό περιεχόμενο δικαστική απόφαση, αλλά και μέγιστο παράδειγμα για τους δανειολήπτες που έχουν μεν περιουσιακά στοιχεία, όμως στερούνται εισοδήματος, να θελήσουν να ενταχθούν στις ελπιδοφόρες διατάξεις του νόμου Κατσέλη και ακόμα να εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη που συνεχώς με τις αποφάσεις της στηρίζει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια