default-image

Ζητάει παράταση συμβάσεων και δεδουλευμένα στα ΚΗΦΗ

Κρήτη
Ζητάει παράταση συμβάσεων και δεδουλευμένα στα ΚΗΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παράταση των συμβάσεων και στην καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, διαβιβάζοντας επιστολές του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται στην παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη, «τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για το έτος 2013 χρηματοδοτήθηκαν από κρατικούς πόρους έπειτα από παρέμβαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας μέσω της ανανέωσης τριών συμβάσεων στη διάρκεια του έτους λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ένταξης σε χρηματοδοτική δράση ΕΣΠΑ της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Δυστυχώς, πέντε μήνες μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η αποπληρωμή των εργαζομένων για τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο 2013 και από αλλεπάλληλες συνομιλίες με τα αρμόδια όργανα η επίλυση του ζητήματος μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Στην επιστολή ζητείται «να παραβλεφθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διεξαχθεί άμεσα η αποπληρωμή των εργαζομένων οι οποίοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο έπειτα από έξι μήνες μη καταβολής δεδουλευμένων και οι οποίοι παρ' όλες τις δυσκολίες επιτελούν πραγματικά καθημερινά κοινωνικό έργο σε μία περίοδο που η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων πέρα από κάθε άλλη στιγμή έχει ανάγκη τη στήριξή μας».  

Όσον αφορά το θέμα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων επισημαίνεται ότι «τα ΚΗΦΗ εντάχθηκαν για το έτος 2014 σε χρηματοδοτική δράση του ΕΣΠΑ με χρόνο εφαρμογής από 01/01/2014 έως 31/12/2014. Ωστόσο, και ενώ έχουν ήδη περάσει πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, είκοσι δομές σε όλη τη χώρα δεν έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε καθώς η ΕΕΤΑΑ για την ένταξή τους είχε θέσει ως όρο την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού όπου ήταν αναγκαίο. Έτσι οι δομές αυτές, παρότι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων και μάλιστα κινδυνεύουν να απενταχθούν από το πρόγραμμα εάν έως τις 31/05/2014 δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει δοθεί για τον τρόπο χρηματοδότησης των δομών αυτών, οι οποίες παρ' όλα αυτά συνεχίζουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες του. Είναι άγνωστο δε, ακόμα και αν οι δομές ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης των εργαζομένων, αν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για το διάστημα που έχουμε ήδη διανύσει ή από 01/06/2014 με αποτέλεσμα τόσο οι δομές όσο και οι εργαζόμενοι να μένουν εκτεθειμένοι και να μην έχουν καμία ενημέρωση για το αν, πότε και από ποιον φορέα θα πληρωθούν».

Τέλος, ζητείται η επίλυση του ζητήματος με νομοθετική ρύθμιση που θα νομιμοποιεί την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News