Ειδήσεις

Δείτε το χάρτη της Κρήτης με τα "θανάσιμα κενά" (video)

Θανάσιμα αποδεικνύονται τα κενά που σημειώνονται στο σύστημα υγείας της Κρήτης όπως έγραψε χθες το neakriti.gr .Ο θάνατος του 32χρονου από το Πακιστάν στο Καστέλι, λόγω διαθεσιμότητας, ήταν η αφορμή να έρθουν στο φως οι τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση των ασθενοφόρων σε Καστέλι και Αρκαλοχώρι που εξυπηρετούν μία μεγάλη γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχή. Δυστυχώς, όμως, το κακό δε σταματά εκεί.

Όπως διαπιστώθηκε, τα κενά είναι παρόμοια σε Κέντρα Υγείας και άλλων περιοχών της Κρήτης. Δηλαδή ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως οδηγοί σε όλες τις βάρδιες, με αποτέλεσμα σε έκτακτα περιστατικά να χάνονται πολύτιμα λεπτά στο χρόνο ανταπόκρισης.

Γιατρός περιέγραψε σε ρεπορτάζ της "ΚΡΗΤΗ ΤV" τα κενά έτσι όπως διαμορφώνονται:

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Έτσι, ενώ κάθε λεπτό ανταπόκρισης κρίνεται κρίσιμο για τη ζωή κάθε ασθενούς ή τραυματία, τα ασθενοφόρα χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φτάσουν στο συμβάν, με τα Κέντρα Υγείας κυρίως να μένουν υποστελεχωμένα και μάλιστα σε περιοχές δυσπρόσιτες.

Και ενώ το σύστημα υγείας στην Κρήτη μετρά κενά και πληγές υπό το βάρος της αποδόμησης, παρουσιάζεται και άλλο ένα επιπλέον πρόβλημα, ότι οι οδηγοί ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας διοικητικά ανήκουν στα νοσοκομεία και όχι στο ΕΚΑΒ. Εξού και οι δύο οδηγοί από τα Κέντρα Υγείας Καστελίου και Αρκαλοχωρίου κλήθηκαν να καλύψουν για ένα διάστημα κενά των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

«Έφυγαν λοιπόν και οι δυο γιατροί από εδώ, ως όφειλαν, παίρνοντας μαζί τους και τον απινιδωτή. Έφυγαν με δικό τους αυτοκίνητο, καθώς τη συγκεκριμένα βάρδια στο Καστέλι δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου», είπε ο γενικός ιατρός, διευθυντής του Κ.Υ. Καστελίου Γιώργος Βουρινάκης. «Ειδικά τα Κέντρα Υγείας στο χώρο της Κρήτης, όπου η μορφολογία είναι λίγο περίεργη, θα έπρεπε να είναι στελεχωμένα 24 ώρες το 24ωρο», είπε ο γιατρός ΕΚΑΒ Γιώργος Χατζηπαυλής.

Είχε προειδοποιήσει

Οι δυσάρεστες συνέπειες όλης αυτής της κατάστασης είχαν, πάντως, προβλεφθεί από την τοπική κοινωνία που γνωρίζει και τη μορφολογία της περιοχής, η οποία είναι δύσκολο να καλυφτεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης στις 15 Απριλίου είχε προειδοποιήσει τον Άδωνι Γεωργιαδη. Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας, με παρέμβαση του δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογεράκη προς τον υπουργό Υγείας, είχε εκφράσει την επιτακτική ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της αναγκαστικής απόσπασης οδηγών από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τονίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία των ασθενών. Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης είχε αναφέρει: «Κύριε υπουργέ, στο δήμο Μινώα Πεδιάδας λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελίου, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς όχι μόνο εντός των διοικητικών ορίων της περιοχής, αλλά και από τους όμορους δήμους Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Χερσονήσου. Λόγω του πλήθους των εξυπηρετούμενων, καθημερινά πραγματοποιούνται δεκάδες διακομιδές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, προσφέροντας άμεση βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, η θέση σε διαθεσιμότητα των οδηγών του ΕΚΑΒ είχε ως αποτέλεσμα να αποσπαστούν 3 οδηγοί ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η εξέλιξη αυτή έχει άμεση επίπτωση στην ομαλή ροή κάθε βάρδιας, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα παρουσίας οδηγών ασθενοφόρου σε όλες, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που δε διακομίζονται στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυση του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού προβλήματος, αφού χωρίς την ύπαρξη οδηγών τα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελίου αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε διακομιδές ασθενών και να προσφέρουν ολοκληρωμένη παροχή άμεσης βοήθειας. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση και μέριμνά σας για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα από ολιγωρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αναμένοντας τις δικές σας άμεσες ενέργειες, αφού κάθε ώρα που περνάει επιτείνει το πρόβλημα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως η σορός του άτυχου 32χρονου μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ για τη νεκροψία-νεκροτομή, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, ρίχνοντας έτσι φως στα πραγματικά αίτια του θανάτου του.  

Ιεράπετρα :Το νοσοκομείο καταρρέει

Τις πληγές του όμως μετράει και το Νοσοκομείο Ιεράπετρας λόγω της διαθεσιμότητας και της υποστελέχωσης. Με μία σκληρή ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας τονίζει για μία ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο, όπως καταγγέλλεται, οδηγείται σε κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «εδώ και 3 χρόνια γίνεται προσπάθεια να κλείσουν το Γ.Ν.-Κ.Υ. Ιεράπετρας. Είναι γνωστό. Το ότι όμως γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου με δηλώσεις ότι δήθεν το νοσοκομείο δε θα κλείσει δεν είναι ευρέως γνωστό. Στην πραγματικότητα, βιώνει ένα λειτουργικό κλείσιμο».

Πριν 4 έτη το νοσοκομείο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, απαριθμούσε 234 εργαζομένους. Τώρα έχουν μείνει 120. Στα τέλη του 2012 οι γιατροί ήταν 54, ενώ τώρα είναι 32. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 30%, μια που o ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει πια, οπότε και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι μεγαλύτερη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν λίγες μέρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 4 ακόμα εργαζόμενοι, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στο προσωπικό, και δεν καλύπτονται πλέον οι βάρδιες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2 απ' αυτούς δε θα να ξαναπροσληφθούν.

Νικολέτα Σφακιανάκη - Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια