default-image

Πτώση της ανασφάλιστης εργασίας τον Μάρτιο

Ελλάδα
Πτώση της ανασφάλιστης εργασίας τον Μάρτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειωμένο εμφανίζεται τον Μάρτιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις».

Το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας που καταγράφεται είναι 23,61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του 2013, έφθανε στο 38,50%.

«Η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έχει περάσει οριστικά» τονίζει ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας η μάχη για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα», αναφέρει ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ.Βρούτσης, απευθύνει σαφή προειδοποίηση, ότι «κατά τη θερινή περίοδο, ενισχυμένα μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών θα "οργώσουν" κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, κατά τον Μάρτιο του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2.112 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 7.151 εργαζόμενους. Από αυτούς οι 1.688, ποσοστό 23,61%, βρέθηκαν ανασφάλιστοι.

Συνολικά, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως τις 31 Μαρτίου του 2014, ελέγχθηκαν 11.023 επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 71.750 εργαζόμενους. Σε 872 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 1.338 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 1,86%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 13.807.817 ευρώ.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του Ι.Κ.Α. και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, (Σ.ΕΠ.Ε.) και είναι στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.

Τέτοιοι κλάδοι θεωρούνται τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, η καθαριότητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες ασφαλείας (Security), και οι επιχειρήσεις φασόν.

Διαβάστε τα αποτελέσματα του σχεδίου Άρτεμις εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News