default-image

Οι "μαύρες τρύπες" της υγείας που "στοιχίζουν" ανθρώπινες ζωές

Κρήτη
Οι "μαύρες τρύπες" της υγείας που "στοιχίζουν" ανθρώπινες ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον χειρότερο τρόπο έρχονται στο προσκήνιο οι "μαύρες τρύπες" του συστήματος υγείας και στην Κρήτη και διάτρητο αποδεικνύεται το σύστημα υγείας του νησιού που μετρά κενά και πληγές υπό το βάρος της αποδόμησης αντί της ενίσχυσης των δομών που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Ο θάνατος του 32χρονου από το Πακιστάν στο Καστέλι φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές ελλείψεις σε στελέχωση πληρωμάτων των ασθενοφόρων σε Καστέλι και Αρκαλοχώρι που εξυπηρετούν μία μεγάλη γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχή, ωστόσο δυστυχώς τα κενά είναι παρόμοια σε κέντρα υγείας άλλων περιοχών της Κρήτης. Κενά που δείχνουν ότι ασθενοφόρα στα κέντρα υγείας υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως οδηγοί σε όλες τις βάρδιες με αποτέλεσμα σε έκτακτα περιστατικά να χάνονται πολύτιμα λεπτά στο χρόνο ανταπόκρισης.

Οι οδηγοί ασθενοφόρων των Κ.Υ. ανήκουν στα νοσοκομεία

Την ώρα λοιπόν που κάθε λεπτό μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή αντί τα ασθενοφόρα να στελεχώνονται με περαιτέρω προσωπικό έρχονται αντιμέτωπα και με την διαθεσιμότητα καθώς οι οδηγοί ασθενοφόρων των κέντρων υγείας διοικητικά ανήκουν στα νοσοκομεία, και όχι στο ΕΚΑΒ. Εξού και οι δύο οδηγοί από τα κέντρα υγείας Καστελίου και Αρκαλοχωρίου, κλήθηκαν να καλύψουν για ένα διάστημα κενά των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Οι συνέπειες είχαν προβλεφθεί από την τοπική κοινωνία που γνωρίζει και την μορφολογία της περιοχής η οποία  είναι δύσκολο να καλυφτεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης στις 15 Απριλίου είχε προειδοποιήσει τον Αδ. Γεωργιάδη.

Την Παρασκευή οι απαντήσεις

Πάντως η σορός του άτυχου 32χρονου αμέσως μετά το τραγικό συμβάν μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη νεκροψία νεκροτομή. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα "ρίξουν" φως στα αίτια του θανάτου του νεαρού άνδρα.

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News