default-image

Στις 2 Μαΐου η έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων (Ηχητικό)

Κρήτη
Στις 2 Μαΐου η έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ψώνια τους με μειωμένες τιμές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρεθούν αυτήν την Κυριακή 4 Μαΐου στην αγορά, μιας και ο νόμος προβλέπει εκπτώσεις και λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου.   

Η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα αρχίσει από την Παρασκευή 2 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 10 Μαΐου, και όσα καταστήματα λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή θα παραμείνουν ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Με βάση το νέο Νόμο 4177, οι έμποροι έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν μια ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, κάτι που αρκετοί, ως φαίνεται, προτίθενται να πράξουν, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων τους, με την ελπίδα ότι θα δοθεί ώθηση στους καταναλωτές να προχωρήσουν στις αγορές που καιρό τώρα αφήνουν ανεκπλήρωτες λόγω οικονομικής αδυναμίας, καθώς οι τιμές θα είναι ακόμα πιο χαμηλές.

Επιπλέον, ο εμπορικός κόσμος ποντάρει και στις αγορές από τους τουρίστες που θα βρεθούν στο νησί μας την ημέρα αυτή, μιας και η παρουσία τους έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Ωστόσο, πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως πυροδοτήσει εκ νέου την κόντρα με φόντο τις Κυριακές... Σε σχετική ανακοίνωση των εμπόρων μάλιστα τονίζεται πως «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 15 Ν. 4177/2013), επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου».

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, πως όσοι έμποροι απασχολήσουν προσωπικό την Κυριακή θα πρέπει να του καταβάλλουν το νόμιμο ημερομίσθιο, ή το 1/25 του μισθού, προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.

Στην κρίση τους

«Όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την ερχόμενη Κυριακή, εφόσον ο νόμος το επιτρέπει προαιρετικά», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως είναι στην κρίση του εκάστοτε καταστηματάρχη το αν θα λειτουργήσει ή όχι το κατάστημά του την ημέρα αυτή.

Ωστόσο, με δεδομένη την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα «η κίνηση στα καταστήματα που λειτούργησαν τις Κυριακές πήγε καλά μόνο κατά τη διάρκεια των εορτών και όχι τόσο σε περιόδους εκπτώσεων», όπως είπε ο κ. Κουμαντάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Μανόλη Κουμαντάκη στο Ράδιο 9,84 έχουν καλέσει σε συνάντηση για τα προβλήματά τους του βουλευτές στο Επιμελητήριο, ενώ την Τετάρτη 7 Μαΐου προχωρούν σε παγκρήτια κινητοποίηση.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη-Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News