default-image

Ελεύθεροι πολιορκημένοι οι 140 Σύριοι πρόσφυγες στα Χανιά

Κρήτη
Ελεύθεροι πολιορκημένοι οι 140 Σύριοι πρόσφυγες στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεύθεροι πολιορκημένοι παραμένουν για περίπου 30 ημέρες στα Χανιά οι 140 οικονομικοί μετανάστες από τη Συρία που μετά την περιπέτειά τους εν πλω, όταν και περισυλλέγησαν μετά από επιχείρηση του Λιμενικού ανοικτά της Κρήτης, εξακολουθούν να ζουν την Οδύσσειά τους.

Οι Σύριοι πρόσφυγες μαζί με άλλους από την Αίγυπτο επέβαιναν σε ένα μικρό αλιευτικό σκάφος που ταξίδευε με προορισμό την Ιταλία όπου δεν έφτασαν ποτέ.

Μετά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσής τους, οι Αιγύπτιοι προωθήθηκαν για απέλαση και οι Σύριοι παραμένουν ακόμα στα Χανιά. Στο μικρό ξενοδοχείο που φιλοξενούνται παραχώρησαν μια ακόμα συνέντευξη σήμερα Τετάρτη, ζητώντας να λυθεί το θέμα της παραμονής τους.

Όπως τόνισαν, ωστόσο, ουδέποτε ζήτησαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά απλά βρέθηκαν εδώ διότι έτσι ήταν «γραμμένο» όπως κάποιοι δήλωσαν. Ευχαριστούν την Ελλάδα που αρχικά τους διέσωσε και στη συνέχεια μέχρι σήμερα τους φιλοξενεί, όμως αυτό δεν είναι η λύση στο πρόβλημά τους.

Παρακαλούν να βρεθεί τρόπος η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να ξεπεράσει τα όποια νομικά προβλήματα και να υπάρξει τρόπος νόμιμης και ασφαλούς προώθησής τους σε μια από τις χώρες που θα μπορέσει να τους υποδεχτεί και να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.

Ανάμεσά τους είναι και 40 παιδιά. Όλοι αγωνιούν καθημερινά αφού η ζωή τους βρίσκεται σε αναμονή, μια αναμονή που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, όσο δηλαδή τους επιτρέπεται η παραμονή στη χώρα.

Μάλιστα, έξι απ' αυτούς μετέβησαν στην Αθήνα και επισκέφτηκαν το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, απλά για να λάβουν την απάντηση ότι οι διαδικασίες στην Ελλάδα δυσκολεύουν την κατάσταση.

Τα παιδιά συνεχίζουν και παίζουν αμέριμνα μη γνωρίζοντας την αγωνία και τον αγώνα των δικών τους… Ίσως πάλι γνωρίζουν αφού μάλλον τα αντιλαμβάνονται όλα.

Αλήθεια σε αυτά τα ματάκια πώς να φαντάζει η προσφυγιά;

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News