default-image

Τροπολογία Αυγενάκη για τις ΕΑΣ

Κρήτη
Τροπολογία Αυγενάκη για τις ΕΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πρακτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως την μετατροπή τους Α.Ε. και την διάλυσή τους, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων με τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου  Λευτέρης Αυγενάκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στην δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αναδιατυπώνουν, συμπληρώνουν και καταργούν διατάξεις των ν. 4015/2011 και 2810/2010, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα, ασάφειες και πρακτικές δυσχέρειες από νομοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του ν. 4015/2011.

Επίσης δίδεται βαρύτητα στα θέματα εποπτείας εκ μέρους της Διοίκησης δια της Εποπτικής Αρχής και θεσπίζονται οι αναγκαίες διατάξεις για την ανασυγκρότηση των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών, επιλογή που αποτελεί μονόδρομο.

Ακόμη, υπάρχουν ορισμένες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και ενεργούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, όπως η ΕΑΠ Πεζών, η ΕΑΣ Νάξου, η ΕΑΣ Λακωνίας κλπ. Οι Ενώσεις αυτές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαλύσεώς τους, επειδή οι ενεργοί συνεταιρισμοί τους δεν επιθυμούν την μετατροπή των Ενώσεών τους με αποτέλεσμα την αυτονόμησή τους. Επίσης, ορισμένες εξ΄ αυτών λόγω πρόσκαιρης δυσχέρειας, αδυνατούν να μετατραπούν, ειδικά σε Α.Ε. λόγω προβλημάτων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια διότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε ένα συνεταιρισμό και διαφορετική σε μια Α.Ε. Έτσι λοιπόν κρίνεται αναγκαίο Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με μέλη ενεργούς συνεταιρισμούς να παραμείνουν να λειτουργούν με τις διατάξεις των άρθρων 26,27,28 και 29 του ν. 2810/2000, όπως ισχύει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News