default-image

Μια λίμνη που… αλλάζει χρώματα

Μια λίμνη που… αλλάζει χρώματα

H λίμνη Karakul βρίσκεται στο Παμίρ στο Τατζικιστάν, εντός του Εθνικού Πάρκου της περιοχής, σε μία από τις πιο όμορφες και απομακρυσμένες τοποθεσίες στην Κεντρική Ασία.

Είναι μια βαθιά λίμνη υφάλμυρου νερού σε υψόμετρο 3.900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία περιβάλλεται από ψηλά βουνά.

Από τον Οκτώβριο έως το Μάιο η λίμνη είναι εντελώς παγωμένη σχηματίζοντας μια ολισθηρή έκταση μέχρι το χωριό Karakul, όπου μια μικρή κοινότητα ανθρώπων επιβιώνουν από τη νομαδική βοσκή βουβαλιών και προβάτων.

Η λίμνη πιστεύεται ότι σχηματίστηκε όταν ένας μετεωρίτης χτύπησε τη Γη πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, ενώ το νερό από τους πάγους που λιώνουν από τα γύρω βουνά γεμίζει τη λεκάνη της.

Αρχικά έφερε την ονομασία Βικτώρια, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, από το όνομα της βασίλισσας της Βρετανίας, κάτι που άλλαξε με την έλευση του σοβιετικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1920.

Η λίμνη είναι δημοφιλής μεταξύ των ταξιδιωτών για το εξωπραγματικό τοπίο αλλά και για την εντυπωσιακή αλλαγή τoυ χρώματός της ανάλογα με την αποχή, από πράσινο και τιρκουάζ σε σκούρο μπλε το καλοκαίρι.

Πηγή: perierga.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News