default-image

Χτυπούν όλες τις πόρτες για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Κρήτη
Χτυπούν όλες τις πόρτες για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ανένδοτο» αγώνα για να σπάσουν, όπως λένε, άλλον ένα μνημονιακό νόμο ξεκινούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Ηρακλείου, ζητώντας υποστήριξη από τους βουλευτές στο αίτημά τους για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της σύμβασης.

Το αίτημα αυτό στηρίζει ήδη με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου χτυπάει όλες τις πόρτες βουλευτών και εμπλεκόμενων φορέων!

«Είναι μνημονιακός νόμος και αγωνιζόμαστε να τον σπάσουμε, όπως σπάσαμε και τον άλλο μνημονιακό νόμο για τα επιδόματα ανεργίας», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

«Σύμφωνα με το νόμο αυτό, που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2012, καταργείται η υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, με συνέπεια να μην ισχύει για εργοδότες και εργαζόμενους που δεν είναι μέλη των ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που τις συνυπογράφουν. Αυτό εμείς δεν το θέλουμε. Δεν είναι δίκαιο. Όπου και αν δουλεύει ο εργαζόμενος πρέπει να είναι δικαιούχος της σύμβασης που υπογράψαμε, ανεξάρτητα αν ο ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση δεν ανήκει στην Ένωση Ξενοδόχων. Άλλωστε, και η Ένωση Ξενοδόχων συμφωνεί με το αίτημά μας αυτό».

Η αναφορά

Στην επέκταση της υποχρεωτικότητας της νέας Τοπικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νομό Ηρακλείου, η οποία ισχύει μόνο για τα μέλη της Ένωσης Ξενοδοχείων, αναφέρεται ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του βουλευτή, «τη 1/4/2014 υπεγράφη η νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νομό Ηρακλείου, η οποία όμως, σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, ισχύει μόνο για τα μέλη της Ένωσης Ξενοδοχείων.

Έτσι, κατατέθηκε στον υπουργό Εργασίας κοινή αίτηση εργαζομένων και εργοδοτών, με την οποία ζητείται να κηρυχθεί υποχρεωτική η σύμβαση που έχει υπογραφεί».

Τι αναφέρουν

Όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου στην επιστολή που μετέφερε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, «θεωρούμε ότι η κοινή μας αυτή αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή από τον υπουργό Εργασίας, γιατί από το 2012 έχουμε υποστεί ήδη μειώσεις στους μισθούς μας οι οποίες ξεπερνούν το 20% (15% το 2012 και 5% το 2014, συν τη μείωση των επιδομάτων, ξεπερνά το 25% συνολικά) στους βασικούς μισθούς. Σας ζητάμε τη βοήθειά σας, ώστε η σύμβασή μας να κηρυχθεί υποχρεωτική για να υπάρχει ισονομία για όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι «δεν είναι δίκαιο ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με την ισχύουσα σύμβαση να έχει βασικό ακαθάριστο μισθό 826 ευρώ, και ένας άλλος συνάδελφος που ο εργοδότης δεν ανήκει στην Ένωση Ξενοδοχείων να έχει 586 ευρώ μισθό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργοδότες, καθώς άλλα πληρώνουν οι μεν και άλλα οι δε».

Τέλος, η Ένωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας της Τοπικής Σύμβασης.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News