default-image

ΠΑΣΟΚ: "Καμία συμφωνία με Σαμαρά για συνταγματική αναθεώρηση"

Ελλάδα
ΠΑΣΟΚ: "Καμία συμφωνία με Σαμαρά για συνταγματική αναθεώρηση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων και των πληροφοριών που θέλουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχουν συνεννοηθεί για την προώθηση πρωτοβουλίας αναθεώρησης του Συντάγματος, και μάλιστα να αναμένονται σχετικές εξαγγελίες την προσεχή Παρασκευή, προέβη το πρωί της Τρίτης το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη,«η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία  της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και  βγαίνει  πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση  για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

Στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης, κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις  25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και  υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής  συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις  πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News