default-image

Αργότερα από ποτέ φέτος η έναρξη των πανελλαδικών

Ελλάδα
Αργότερα από ποτέ φέτος η έναρξη των πανελλαδικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργότερα από ποτέ, λόγω εκλογών, αρχίζουν φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους της μεγάλης κατηγορίας των Γενικών Λυκείων ξεκινούν την Τετάρτη 28 Μαΐου με το μάθημα της Έκθεσης και συνεχίζονται την Παρασκευή με μαθήματα γενικής παιδείας. Οι μαθητές διαγωνίζονται σε όποιο από τα μαθήματα έχουν επιλέξει μεταξύ Βιολογίας, Φυσικής, Ιστορίας και Μαθηματικών. Η πλειονότητα των υποψηφίων επιλέγει Βιολογία ή Μαθηματικά.

Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζει η εξέταση σε μαθήματα κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δίνουν Αρχαία, ενώ οι υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης εξετάζονται στα Μαθηματικά.

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, της θετικής στη Βιολογία και της τεχνολογικής στο Μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δίνουν Λατινικά, της θετικής Χημεία και της τεχνολογικής το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Την Τρίτη 10 Ιουνίου οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάζονται στην Ιστορία, ενώ οι υποψήφιοι των άλλων δύο κατευθύνσεων δίνουν Φυσική.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για το μεγάλο όγκο των υποψηφίων ολοκληρώνονται την Πέμπτη 12 Ιουνίου με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Οι εξετάσεις καθημερινά αρχίζουν στις 8:30, αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί. Η διάρκεια της εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ. οι εξετάσεις αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου με Έκθεση και συνεχίζονται την Τρίτη 3 Ιουνίου με Μαθηματικά. Σ' αυτά τα δύο μαθήματα εξετάζονται υποχρεωτικά όλοι οι υποψήφιοι της τεχνικής εκπαίδευσης. Ακολουθεί για τον κάθε ένα η εξέταση σε δύο μαθήματα ειδικότητας, κάποια στιγμή από την Παρασκευή 13 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται επίσης πρωί, με το πέρας της προσέλευσης να ορίζεται για τις 8, ακριβώς όπως και στους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων.

Οδηγίες επαγγελματικού προσανατολισμού

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες προετοιμασίας ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους υπεύθυνους των Κέντρων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε κάθε νομό της Κρήτης δίπλα στους μαθητές αλλά και τους γονείς, υλοποιώντας προγράμματα, ημερίδες, διημερίδες και βιωματικές δράσεις, που θα συμβάλουν στην κατάλληλη επιλογή σχολής των υποψηφίων.

«Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δηλώνει παρόν παρά τις όποιες αδυναμίες». Αυτό απορρέει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο γραφείο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολου Κλινάκη για τη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους.  

«Είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο ίδιος, πέρα από το οργανωτικό κομμάτι, δηλαδή τη συγκρότηση των βαθμολογικών κέντρων, των εξεταστικών κέντρων, του ειδικού εξεταστικού, των νομαρχιακών και λυκειακών επιτροπών και οτιδήποτε γίνεται κάθε χρόνο για την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στήριξη

Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν οι υπεύθυνοι των Κέντρων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε κάθε νομό της Κρήτης. Μάλιστα, αναφέρθηκαν στο πώς από 'δω και πέρα θα στηρίξουν τους μαθητές και τους γονείς στο να κάνουν σωστά τη διαδικασία επιλογής των σχολών, που θα βάλουν αργότερα, μετά τη λήξη των πανελλαδικών, και όταν θα δοθεί το... πράσινο φως για τα μηχανογραφικά των σχολών.

Έχει να κάνει με τη συμβουλευτική, την καθοδήγηση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, βασικές έννοιες που δόθηκαν χθες, όπως τόνισε ο κ. Κλινάκης, αλλά και τη σωστή διαχείριση στο κομμάτι του μηχανογραφικού.

Σε κάθε νομό της Κρήτης όλο το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ημερίδες και διημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις προς μαθητές και γονείς για να περάσει αυτό προς όλους.

«Αναφερθήκαμε στις δομές τις δικές μας και στο πώς μπορούμε να στηρίξουμε πάντα δωρεάν με ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό που έχουμε, που είναι υπεύθυνοι αυτοί που στελεχώνουν τα ΚΕΣΥΠ», είπε ο κ. Κλινάκης.

Η πρώτη διημερίδα γίνεται την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στο 11ο Λύκειο Ηρακλείου στις Μεσαμπελιές. Εκεί θα δοθεί η ευκαιρία σε πάρα πολλούς μαθητές και γονείς να πάρουν απαντήσεις σε πολλά καίρια ζητήματα. Το πολύ σημαντικό πάντως που γίνεται στη διημερίδα αυτή είναι το γεγονός, όπως θεωρεί ο κ. Κλινάκης, πως «έχουμε καλέσει τους υπεύθυνους όλων των πανεπιστημιακών σχολών της Κρήτης, ακόμη και των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών, ώστε να γίνει ενημέρωση για τις συγκεκριμένες σχολές.

Αναμένεται οι υπεύθυνοι να παρουσιάσουν το πλαίσιο της κάθε σχολής, ενώ το Σάββατο θα γίνουν ακόμη και βιωματικά εργαστήρια με το πώς συμπληρώνονται, το πώς διαβάζουμε τις οδηγίες στα μηχανογραφικά, τι πληροφορίες δίδει το μηχανογραφικό και πώς καταλήγουμε για να πάρουμε την τελική απόφαση για να συμπληρώσουμε ένα μηχανογραφικό δελτίο. Θα ακολουθήσουν και άλλες ημερίδες και στους άλλους νομούς της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις και φέτος έγινε και την "Ημέρα του υποψήφιου φοιτητή", μετά από συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο και την Ιατρική Σχολή, όπου υπήρξαν ολοήμερες επισκέψεις υποψηφίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου συνομίλησαν με καθηγητές και επισκέφτηκαν εργαστήρια, παίρνοντας ένα ερέθισμα για το πώς θα είναι φοιτητές όταν περάσουν σε αυτές τις σχολές.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News