default-image

15 λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά

Κρήτη
15 λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τόπους ζημιές, προφανώς σοβαρές, σε αμπέλια κυρίως και λιγότερο στα ελαιόδεντρα, προκάλεσε η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής, για την οποία έγραφε χθες η "Ν. Κρήτη". Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης έκανε λόγο για ένα φαινόμενο πολύ διάσπαρτο και περίεργο, αφού την ώρα που στη Σύλαμο, για παράδειγμα, έριχνε καταιγίδα, μέσα στο Ηράκλειο έριχνε χαλάζι, ενώ χαλαζόπτωση σημειώθηκε, κυρίως, σε ορεινές περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Τόσο σε Ηράκλειο όσο και σε Χανιά υπήρξαν ζημιές -όπως έγραψε το neakriti.gr- που τώρα καταγράφονται από τα συνεργεία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ. «Εμείς εκείνο που ζητάμε», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, «είναι σωστές και δίκαιες αποζημιώσεις».

Αμπέλια που ήταν στο στάδιο της βλάστησης και είχαν σταφυλάκια χτυπήθηκαν σοβαρά, σε χωριά κυρίως της ορεινής Μεσαράς, όπως αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης. «Μεγάλο είναι το πρόβλημα στις Ασίτες αλλά και στον Πύργο Μονοφατσίου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσαράς», λέει ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν βγει και έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν τις ζημιές.

Όπως ανάφεραν οι αγρότες κατά την αναγγελία των ζημιών, δεν ξεπέρασε τα 15 λεπτά η διάρκεια της χαλαζόπτωσης. Όμως, στάθηκε αρκετή προκειμένου να προκαλέσει προβλήματα στα αμπέλια.

Ο κ. Χιλετζάκης εκτιμά, πάντως, ότι στα ελαιόδεντρα στις ίδιες περιοχές δεν πρέπει να υπήρξαν αξιόλογες ζημιές. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα ελαιόδεντρα η άνθιση είναι πλέον αρκετά προχωρημένη, με συνέπεια ο ανθός να μην αποκόπτεται εύκολα από το χαλάζι. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το ανθισμένο αμπέλι. Επίσης ξεκαθάρισε ότι τα αμπέλια στην παρούσα φάση είχαν αυτό που αναφέρει ο ΕΛΓΑ στο καταστατικό του "ηρτημένη παραγωγή" και συνεπώς παραγωγή σταφυλιών πάνω στις κουρμούλες που καταστράφηκε. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς, βάζοντας το χέρι στην τσέπη του δικού του προϋπολογισμού. Στα ΠΣΕΑ πάνε μόνο οι ζημιές που προκαλούνται σε φυτά χωρίς ηρτημένη παραγωγή.

Toυ Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News