default-image

"Μπλακ-άουτ" στις αγοραπωλησίες λόγω... φόρου υπεραξίας

Κρήτη
"Μπλακ-άουτ" στις αγοραπωλησίες λόγω... φόρου υπεραξίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νευρική κρίση στην κτηματαγορά της Κρήτης, και δη σε επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μεσίτες και συμβολαιογράφους, έχει προκαλέσει εδώ και τέσσερις μήνες η αδυναμία εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και κλεισμένα συμβόλαια να μην ολοκληρώνονται εξαιτίας διαφόρων εκκρεμοτήτων.

Από τις αρχές του έτους, τα συμβόλαια είναι "παγωμένα", παρά το ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών για οικόπεδα, τουριστικές κατοικίες αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων 5 αστέρων.

Τα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες που θέλουν να πουλήσουν ή να αγοράσουν.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι από αύριο ενεργοποιείται στο taxisnet η εφαρμογή για το φόρο υπεραξίας, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ισχύει αφορολόγητο 25.000 ευρώ, ενώ ανά έτος κτήσης μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης.

Και η περιοχή της Ελούντας βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος για αγορά τουριστικών κατοικιών, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να ρίξουν ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Την ίδια ώρα, αγανάκτηση προκαλούν στους επαγγελματίες οι τιμές-φωτιά στις διανυκτερεύσεις που εμφανίζει γνωστός διαδικτυακός τόπος κράτησης ξενοδοχείων για την περιοχή της Ελούντας, όπου η μέση τιμή άγγιζε τα 163 ευρώ τον Απρίλιο, ενώ, σύμφωνα με τους επαγγελματίες που χαρακτηρίζουν την εικόνα πλασματική, οι τιμές διανυκτέρευσης ξεκινούν από 30 ευρώ.

Και φέτος, τα μηνύματα για την Ελούντα είναι ενθαρρυντικά, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους και το απέραντο γαλάζιο.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News