default-image

Καταγγελίες για νόθευση κρητικού ελαιολάδου με ισπανικά

Κρήτη
Καταγγελίες για νόθευση κρητικού ελαιολάδου με ισπανικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρόσμειξη ισπανικών ελαιολάδων με κρητικά, τα οποία και πωλούνται στη συνέχεια ως κρητικά, κάνει λόγο σε επιστολή του ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου, έπειτα από καταγγελίες μελών του σχετικά με διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου.

Ο Σύνδεσμος ζητάει την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων με επιθεωρήσεις και ελέγχους σε όλα τα τυποποιητήρια, στα σημεία λιανικής πώλησης του ελαιολάδου και στα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων στο νησί, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές πώλησης του ελαιολάδου με στόχο την προστασία της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: «Κύριοι, θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους του εμπλεκόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου ότι υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι πωλούν κρητικό ελαιόλαδο , το οποίο έχει νοθευτεί με ισπανικό ελαιόλαδο.

Η θέση του ΣΥΤΕΚ από την αρχή της εσοδείας ήταν και παραμένει ότι όσοι επιθυμούν να εισαγάγουν ισπανικά, ιταλικά και άλλα ελαιόλαδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να το πραγματοποιήσουν, αλλά θα πρέπει να πωλούν ευρωπαϊκό προϊόν στην ετικέτα τους και όχι κρητικό και ελληνικό προϊόν.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερο από ποτέ να διαφυλάξουμε αυτό το διαμάντι που διαθέτει ακόμη η ελληνική οικονομία και το νησί μας, το ελαιόλαδο, από τους διάφορους επιτήδειους, οι οποίοι τώρα και αρκετά χρόνια μόνο ζημιά του προκαλούν.

Η ζημιά αυτή προέρχεται είτε από τη νόθευση του κρητικού ελαιολάδου, είτε από την παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού με παραπλανητικές ενδείξεις στις ετικέτες και στα έντυπα προβολής που χρησιμοποιούν, είτε στη διάθεση αυτού, χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούνται.

Ο Σύνδεσμός μας μετά από καταγγελίες των μελών μας, σχετικά με τη διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου, το οποίο πωλείται ως κρητικό και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, όπου παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά την τυποποίηση, τη συσκευασία αλλά και την αναγραφή στις ετικέτες παραπλανητικών στοιχείων, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα παρακάτω:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας συνεδρίασε στις 10-4-2014 και, αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα, αποφάσισε

1) Να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό στην εμπορία και στη διάθεση του τυποποιημένου ελαιολάδου.

2) Να ζητήσει από την Περιφέρεια και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη να συσταθεί ένα μικτό όργανο ελέγχου, αποτελούμενο από ένα υπάλληλο της Δ/νσης Γεωργίας, ένα του ΕΦΕΤ, ένα της Δ/νσης Βιομηχανίας και να προβούν σε έλεγχο, πρώτα σε όλα τα τυποποιητήρια-μέλη μας και μη μέλη μας, και ακολούθως στα σημεία λιανικής πώλησης του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Κρήτη. Επίσης να ελέγξουν όλα τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων για να διαπιστώσουν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές πώλησης του ελαιολάδου.

Αυτό θα αποτελέσει ένα θεμέλιο για την προστασία της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου και όλοι με την πάροδο του χρόνου θα τηρούν τις προδιαγραφές που αφορούν την τυποποίηση, τις ενδείξεις στις ετικέτες και να έχουν τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία, την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου, είτε είναι ΕΤΧΡΑ, Βιολογικό ή ΠΟΠ.

Για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πρέπει να έχουμε όλοι συμμετοχή.

Στη δίνη αυτής της κρίσης, όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αναμετριόμαστε με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, με την ανεργία που αυξάνεται και συμβάλλει στην διάχυτη απαισιοδοξία, με τον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση και την συνεχή επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Απαραίτητο είναι όμως να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την ποιότητα και την εικόνα του και να στραφούμε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας. Αυτό όσοι δεν το αντιληφθούν, θα πρέπει η Πολιτεία να τους το επιβάλει, ειδάλλως να αποχωρήσουν από την αγορά.

Τη ζημιά την υφίσταται το κρητικό ελαιόλαδο στο σύνολό του, τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News