default-image

Συγκέντρωσε τα βλέμματα η διαμαρτυρία - Νέες δράσεις

Κρήτη
Συγκέντρωσε τα βλέμματα η διαμαρτυρία - Νέες δράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα βλέμματα συγκέντρωσε η χθεσινή διαμαρτυρία... εν πλω κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς και απλοί πολίτες.

Ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών (Π.Ο.Φ.Σ.) συμμετείχε δυναμικά στην εν πλω διαμαρτυρία που έγινε στα ιστορικά Σφακιά την Κυριακή το μεσημέρι 27 Απριλίου 2014.

Όπως ανέφερε, «για άλλη μια φορά ο Π.Ο.Φ.Σ. μπροστά στον κίνδυνο πρόκλησης εκτεταμένης οικολογικής καταστροφής στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εξουδετέρωσης (υδρόλυσης) των συριακών χημικών όπλων στην καρδιά της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, έδωσε το "παρών" με πολλά σκάφη, τα πληρώματά τους, μέλη της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης αλλά και πολλούς φίλους που ήθελαν να συμπαρασταθούν σε αυτή την εν πλω διαμαρτυρία. 

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Τα φουσκωτά σκάφη ξεκίνησαν από το Ηράκλειο και μεταφέρθηκαν με τρέιλερ στα Σφακιά όπου έπεσαν στη θάλασσα και μαζί με τα υπόλοιπα σκάφη συμμετείχαν στη δημιουργία αλυσίδας σκάφων.

Ο καιρός ήταν αρχικά βροχερός με έντονα καιρικά φαινόμενα, αέρα ισχυρό και θάλασσα κυματώδης ενώ τα σκάφη έπλευσαν μεταξύ Γαύδου και Σφακίων με κεντρικό άξονα το καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ "Δασκαλογιάννης" από τη 1 το μεσημέρι έως και τις 3 μ.μ.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η συμμετοχή στην εν πλω διαμαρτυρία αυτή είναι η  3η (μετά τη συμμετοχή στο Αρκάδι, και την οργάνωση της πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου) μιας σειράς δράσεων που έχει προγραμματίσει ο Παγκρήτιος Ο.Φ.Σ. για το θέμα των χημικών. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τις όποιες δράσεις ακολουθήσουν ακόμα πιο έντονα ακόμα πιο δυναμικά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Συμμετείχαν στη διαμαρτυρία Πάνος Καμμένος - Γεωργία Στεφανάκη

Ο Πάνος Καμμένος και η Γεωργία Στεφανάκη πήραν μέρος στην παγκρήτια πορεία διαμαρτυρίας προς το λιμάνι των Σφακίων και έπειτα επιβιβάστηκαν σε καΐκι που μαζί με το καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ "Δασκαλογιάννης", αλλά και με ταχύπλοα σκάφη, με αλιευτικά, ανοίχθηκαν στο πέλαγος σχηματίζοντας νηοπομπή.

Όπως αναφέρουν, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της υδρόλυσης η γραμματέας Περιβάλλοντος και Οικολογίας ΑΝ.ΕΛ. και νυν υποψήφια ευρωβουλευτής Γεωργία Στεφανάκη είχε αντιταχθεί σθεναρά στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου, προβάλλοντας επιχειρήματα τόσο για τον τεράστιο κίνδυνο οικολογικής καταστροφής, όσο και την ανυπολόγιστη ζημιά που θα προκαλέσει σε οικονομία, τουρισμό και κοινωνία. Η Γεωργία Στεφανάκη έχει πρωτοστατήσει για να κατατεθεί ψήφισμα, το οποίο υπέγραψαν πάνω από 850 μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Κρήτη:

«Κρήτη 6/2/2014

Με αφορμή την επιχειρούμενη εξουδετέρωση των χημικών όπλων  της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης η γραμματεία Περιβάλλοντος και Οικολογίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι συντονιστικές οργανώσεις Κρήτης, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου  και οι πολιτευτές Κρήτης προχώρησαν στην έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

Δηλώνουμε  την πλήρη και κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε ενέργεια εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Υπογραμμίζουμε ότι η επιχειρούμενη πειραματική εξουδετέρωση των χημικών όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή ελλοχεύει σοβαρότατη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη με σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην οικονομία όλων μας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πείραμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ισοδυναμεί με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα αφού η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται από το νόμο των πιθανοτήτων χωρίς να παρέχεται καμία εγγύηση. Το γεγονός μάλιστα της επιλογής αμερικάνικου πλοίου αποδεικνύει  το δόλο καθώς αφαιρεί κάθε δυνατότητα αναζήτησης ευθυνών ή τυχόν αποζημιώσεων.

Καταγγέλλουμε  την κυβέρνηση των μνημονίων και την τρόικα καθώς και τους   ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξουσίες για την παθητική αποδοχή αυτού του εγκλήματος εις βάρος του λαού μας που με  μυστικότητα συγκάλυψαν συναινώντας. Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της σε διπλωματικό επίπεδο για τη ματαίωση της υδρόλυσης των χημικών στη Μεσόγειο και την άμεση απομάκρυνση των πλοίων που μετέχουν στο εγχείρημα από τη Μεσόγειο.

Καλούμε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και έντιμους περιβαλλοντικούς οργανισμούς από τώρα και στο εξής να καταγράφουν συνεχώς και να γνωμοδοτούν για την περιβαλλοντική και οικολογική κατάσταση της περιοχής.

Απαιτούμε την άμεση εγκατάσταση μηχανισμού παρακολούθησης του φαινομένου που θα περιλαμβάνει δόκιμες διαδικασίες ελέγχου της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης (σταθμούς μετρήσεων υπολειμμάτων) σχετικής με την υπό εξέλιξη εξουδετέρωση των χημικών.

Απαιτούμε να εδραιωθεί άμεσα Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή στην οποία να συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες ειδικά για την παρακολούθηση της όποιας διεργασίας σχετικά με την υδρόλυση των χημικών, προκειμένου συνεχώς να ελέγχεται η ύπαρξη των κανόνων ασφαλείας καθώς επίσης να ενημερωνόμαστε ως άλλωστε δικαιούμαστε υπεύθυνα και υπόλογα για την πορεία του εγχειρήματος.

Ζητούμε να προβούμε στην άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην οριοθέτησή της ,ώστε να υπάρχει η απαραίτητη νομιμοποίηση για την αποτροπή τέτοιων εγχειρημάτων εις το μέλλον».

Ως επιστέγασμα στα παραπάνω, η υποψήφια ευρωβουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Γεωργία Στεφανάκη δήλωσε χθες: «Με κάθε τρόπο πρέπει να ανακόψουμε το όλο εγχείρημα τώρα! Διαφορετικά θα δώσουμε το δικαίωμα να υδροδυαλύονται τα χημικά όλου του κόσμου στη Μεσόγειο. Εάν δεν αντισταθούμε σθεναρά θα τους προσφέρουμε στο πιάτο τη χωματερή που ψάχνουν! Ξεκινά μια φάμπρικα εδώ…».

Στα Σφακιά και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης

Ευρύτατη αντιπροσωπεία υποψηφίων και μελών της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, συμμετείχε στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση στα Σφακιά, που διοργάνωσε η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στην "εξουδετέρωση" των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των εκατοντάδων πολιτών του νησιού για «να μην επιτραπεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο».

Όλοι τους επιβιβάστηκαν στα πλωτά μέσα για την εν πλω διαμαρτυρία.

Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και Απόστολος Αλεξόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News