Ειδήσεις

Μάστιγα στο Ηράκλειο οι κλοπές αμπελιών

Στην κλοπή φυτών και ιδίως αμπελιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον Νομό Ηρακλείου και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Βουλευτή «εκτεταμένες κλοπές αμπελιών παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο νομό Ηρακλείου, καθώς δράστες -όπως αναφέρουν αγρότες- κλέβουν την νύχτα τα φυτά από τα χωράφια που έχουν φυτέψει λίγο πριν οι αμπελουργοί. Τα «φρεσκο»φυτεμένα κλήματα είναι πολύ εύκολο να εκριζωθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ριζικά συστήματα και στην συνέχεια να πουληθούν ή να φυτευτούν απευθείας σε διαφορετικό χωράφι.»

Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης: «το καθένα φυτό κοστίζει περίπου 1 ευρώ. Τα φυτά που έχουν κλαπεί τις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη διετία σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όμως δεν είχε πάρει την έκταση που σήμερα έχει.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η αδυναμία αστυνόμευσης των αγροτικών περιοχών κατά τη διάρκεια της νύκτας επιτείνουν το φαινόμενο. Έτσι, πολλοί αμπελουργοί αναγκάζονται όταν φυτεύουν αμπέλια να «περιοδεύουν» τις νύκτες για να προλάβουν την κλοπή των φυτών. Οι περισσότερες περιπτώσεις κλοπών παρατηρούνται σε φυτά ετεροεπαγγελματιών που δεν κατοικούν σε χωριά, αλλά καλλιεργούν αμπέλια για να συμπληρώνουν τα εισοδήματα τους.»

Τέλος, ο Λ. Αυγενάκης ζητά από τον Υπουργό να ληφθούν μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών καθώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια