default-image

Ο δρόμος της οργής για Μίλατο και Σίσι

Κρήτη
Ο δρόμος της οργής για Μίλατο και Σίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μιλάτου η απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης κ. Γ. Δεικτάκη να καταργήσει το δασικό δρόμο μεταξύ των οικισμών Μιλάτου και Σισίου. Μια απόφαση, που, όπως τονίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου, πάρθηκε με το πρόσχημα ότι κατά τη διάνοιξη του δρόμου πριν 19 χρόνια δεν εφαρμόστηκε η εγκεκριμένη δασική μελέτη. Ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας του χωριού της Μιλάτου, που εδώ και χρόνια εναγωνίως επιζητεί την ολοκλήρωση-ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου παραλιακού δρόμου, που θα ενώσει τη Μίλατο άμεσα με τη βόρεια τουριστική παραλιακή ζώνη της Κρήτης που φτάνει μέχρι το Σίσι.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους γι' αυτό που πάει να γίνει, οι κάτοικοι της Μιλάτου ζητούν από τον κ. Δεικτάκη, πριν παραιτηθεί, να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση που επιχειρεί, όπως επισημαίνουν, να βάλει ταφόπλακα στο όραμα του χωριού για άμεση οδική σύνδεση με την τουριστική ζώνη της βόρειας Κρήτης. Ταυτόχρονα, όμως, καλούν όλους τους κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής σε συνεχή και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και ώσπου να ολοκληρωθεί ο παραλιακός δρόμος Μιλάτου- Σισίου.

«Ο κ. Δεικτάκης με την απόφαση που υπέγραψε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν την προαναγγελθείσα παραίτησή του ικανοποιεί το αίτημα παρακείμενης ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία έχει προβεί σε πλειάδα περιβαλλοντικών παραβάσεων στην περιοχή και έχει καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη για αρκετές από αυτές χωρίς να έχει προβεί στην αποκατάστασή τους. Η απόφαση του κ. Δεικτάκη έρχεται σε αντίθεση με το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής (ΦΕΚ 383/5-12-2012) που περιγράφει το δρόμο ως υφιστάμενο οδικό δίκτυο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου. Εν συνεχεία, αναφερόμενοι στη θέση των κατοίκων προσθέτουν πως «η βούληση της κοινωνίας της Μιλάτου να μην καταργηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, αλλά να ολοκληρωθεί και ασφαλτοστρωθεί, έχει αποτυπωθεί σε δεκάδες σχετικές αποφάσεις του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου Μιλάτου, του μετέπειτα Κοινοτικού Συμβουλίου Βραχασίου και του νυν Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου (όπου τώρα ανήκει διοικητικά η Μίλατος) και έχει γίνει αποδεχτή από το Δήμο Αγ. Νικολάου».

Όμως, όπως επισημαίνουν, «ο κ. Δεικτάκης, λίγες μέρες πριν παραιτηθεί, αγνόησε την άποψη των κατοίκων της Μιλάτου, του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου, του Δήμου Αγ. Νικολάου και ικανοποίησε το αίτημα του ξενοδόχου με τον οποίο συνδέεται με φιλική σχέση».

Χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτη απόφαση-ρουσφέτι» του κ. Δεικτάκη για την κατάργηση του παραλιακού δρόμου Μιλάτου-Σισίου, ζητούν από τους βουλευτές του νομού, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, από τους υποψήφιους περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους και από τους υποψήφιους δημάρχους Αγ. Νικολάου να πάρουν θέση για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία του χωριού και της περιοχής, με κατεύθυνση την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης. Παράλληλα, από την πλευρά τους, στέλνουν το μήνυμα πώς «δε θα αφήσουμε κανένα να παίζει παιχνίδια με την ανάπτυξη του χωριού μας, ακολουθώντας πεπαλαιωμένες πολιτικές πρακτικές εξυπηρετήσεων συμφερόντων, πρακτικές που συν τοις άλλοις οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση».

Το σχόλιο της Βασιλικής Σουλαδάκης ,Υποψήφιας Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, γαι το θέμα:                         

"Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα την δυσμενή εξέλιξη για τον παραλιακό δρόμο Σίσι- Μίλατος, με σύστημα «αιφνιδιαστικό και μαυρογιαλούρικο».

Ο κ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αγνοώντας και πετώντας στα σκουπίδια τον εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής, που περιγράφει τον δρόμο «ως υφιστάμενο οδικό δίκτυο», υπέγραψε λίγες μέρες πριν την παραίτηση του, την «κατάργηση» του συγκεκριμένου δρόμου, με το αιτιολογικό, ότι δεν εφαρμόστηκε η μελέτη πριν από 20 χρόνια που έγινε και η διάνοιξη.

Άραγε, όλες οι μελέτες εφαρμόζονται σ αυτόν τον τόπο και πόσο «επιλεκτικά ευαίσθητοι» είναι κάποιοι για την εφαρμογή τους;

Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα αυτό, που απασχολεί έντονα και δίκαια την τοπική κοινωνία χρόνια τώρα, αφού και η οικογένεια μου έχει συμπαραταχθεί με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και έχει βοηθήσει ουσιαστικά, μέχρι και στην τελευταία αποτύπωση που έγινε από τον ΣΧΟΟΑΠ που τον αναφέρει ως «υφιστάμενο οδικό δίκτυο, ήπιας κυκλοφορίας».

Είμαι κι εγώ μια φωνή της τοπικής κοινωνίας και όλοι μαζί ενωμένοι θα διεκδικήσουμε αυτό που θα «μας ανοίξει δρόμους» και θα μας πάει μπροστά, θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι σε «μαυρογιαλούρικες και ψηφοθηρικές τακτικές» που μας πάνε χρόνια τώρα πίσω.

Θεωρώ πως η τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε τι δεν κάναμε σωστά, γιατί διαφορετικά θα μας φταίνε πάντα οι άλλοι, κάτι που όχι μόνο θα μας κρατάει στάσιμους, αλλά και θα μας πηγαίνει πάντα πίσω".

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News