Ειδήσεις

"Ο ρόλος των γονέων στην ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών"

Διάλεξη με θέμα "Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών στη βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών" πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9). Η ομιλία, την οποία πραγματοποιεί ο διακεκριμένος σε παγκόσμιο επίπεδο καθηγητής δρ κ. Βασίλειος Ε. Φθενάκης, ο  γίνεται στα πλαίσια εκδήλωσης αφιερωμένης στην τ. σχολική σύμβουλο κ. Μαρία Ν. Τζενάκη και διοργανώνεται από τα 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 17ο, 30ό, 44ο, 49ο, 50ό, 53ο και 54ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου καθώς και το ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου "Το Παγκρήτιον".

Στη διάλεξη θα δοθούν απαντήσεις σε κάθε εμπλεκόμενο ενήλικα, είτε γονιό, είτε εκπαιδευτικό, σχετικά με τη διαδικασία της διαπαιδαγώγησης  και αναφορικά με τις στάσεις του σε θέματα που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών.

Ιδιαίτερα θα αναλυθεί η έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή δηλώνει την ικανότητα των παιδιών να αντιμετωπίσουν και να αντέξουν τους βιολογικούς, ψυχολογικούς και ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους.

Το φαινόμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας αφορά την αποφυγή αρνητικών αντιδράσεων που εμποδίζουν την ομαλή προσαρμογή ενός παιδιού, όταν συνυπάρχουν επιβαρυντικές συνθήκες ζωής.

Τα παιδιά που είναι ψυχικά ανθεκτικά συνυπολογίζουν την επιτυχία των προσωπικών τους ενεργειών, αντιμετωπίζουν τις προβληματικές καταστάσεις ενεργά, εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τους προσωπικούς τους πόρους και τα ταλέντα τους και αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες που έχουν ως αποτέλεσμα τα αγχογόνα γεγονότα καθώς και οι προβληματικές καταστάσεις να εκλαμβάνονται ως επί το πλείστον λιγότερο ως επιβάρυνση, αλλά αντιθέτως ως πρόκληση.

Ο καθηγητής κ. Φθενάκης έχει υλοποιήσει πάνω από πενήντα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην έρευνα της παιδικής ηλικίας, στη μόρφωση των παιδιών προσχολικής ηλικίας και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών συστημάτων πολλών χωρών σ' όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα το ερευνητικό του έργο σχετικά με την ανάπτυξη της οικογένειας αναφέρεται στο ρόλο του πατέρα, στο διαζύγιο και στις επιπτώσεις που έχει σε παιδιά και γονείς  και στην εξέλιξη της οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια