default-image

Και οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" στη διαμαρτυρία για τα χημικά

Κρήτη
Και οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" στη διαμαρτυρία για τα χημικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νότης Μαριάς, καθώς και άλλοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές των ΑΝΕΛ και στελέχη του κινήματος έδωσαν το "παρών" στην σημερινή εν πλω διαμαρτυρία κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο Πάνος Καμμένος και ο Νότης Μαριάς συμμετείχαν στην Παγκρήτια πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του νησιού  προς το Λιμάνι των Σφακίων και εν συνεχεία επιβιβάσθηκαν στο καϊκι «Γεροκώστας» που μαζί με το καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ «Δασκαλογιάννης», με φουσκωτά, με αλιευτικά, και με άλλα σκάφη βγήκαν στα ανοιχτά σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νηοδρομίας διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εντός της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς είχε από την πρώτη στιγμή επισημάνει την επικινδυνότητα της εν πλω καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και με συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία είχε ζητήσει την εξουδετέρωσή τους  εκτός της λεκάνης της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Νότη Μαριά η διαδικασία της καταστροφής των χημικών μέσω της υδρόλυσης ενέχει σημαντικούς κινδύνους καθώς:

1. Δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο.

2. Η πρωτότυπη χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.

3. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων ενώ τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά την επεξεργασία της υδρόλυσης δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα διότι παραμένουν επικίνδυνα.

Παράλληλα σε ομιλίες του στη Βουλή ο Νότης Μαριάς είχε καταγγείλει ότι το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Cape Ray πάνω στο οποίο θα καταστραφούν τα χημικά είναι πεπαλαιωμένο, η ηλικία του είναι πάνω από τριάντα έξι έτη όταν πλοία του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται έως τριάντα ετών και μετά αποσύρονται.

Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων η ακριβής σύσταση δεν είναι γνωστή, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Μάλιστα χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων.

Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυξάνεται κατακόρυφα, είχε επισημάνει ο Νότης Μαριάς, αφού η διαδικασία υδρόλυσης εν πλω αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 90 ημέρες και μάλιστα σε μια συγκυρία που η διεθνής ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει φτάσει στο έπακρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς είχε ζητήσει επανειλημμένα από την Κυβέρνηση να επιμείνει στην απαγόρευση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός της Μεσογείου.

Κατά την τελευταία συζήτηση στη Βουλή ο Νότης Μαριάς κατέθεσε σχετικό έγγραφο - φωτιά του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας από το οποίο προκύπτει ότι το Cape Ray θα συνοδεύουν για λόγους ασφαλείας πολεμικά πλοία χωρών του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων μια γερμανική φρεγάτα και ένα ελληνικό υποβρύχιο. Από το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται ότι ενόψει της διεθνούς έντασης ΗΠΑ - Ρωσίας η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας καθώς μπορεί να αποτελέσει κινούμενο στόχο με επικίνδυνο φορτίο σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News