default-image

Καταθέτουν σήμερα τους συνδυασμούς

Κρήτη
Καταθέτουν σήμερα τους συνδυασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η προθεσμία όπως προβλέπει ο νόμος, για την κατάθεση στα Πρωτοδικεία των συνδυασμών των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές.

Μέχρι και την τελευταία την ώρα οι συνδυασμοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, οριστικοποιούν τις συμμετοχές προσώπων στο δυναμικό τους.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Το Σάββατο στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου έχουν καταθέσει τους συνδυασμούς τους η "Λαϊκή Συσπείρωση" για την Περιφέρεια αλλά και όλους τους Δήμους του νομού, ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης το συνδυασμό του "Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης" για την Περιφέρεια, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το συνδυασμό "Ανυπόταχτη Κρήτη-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση" για την Περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται σταδιακά τα Πρωτοδικεία να γεμίσουν από κόσμο, αφού όπως έχει δείξει η εμπειρία, το μεγαλύτερο μέρος των επικεφαλής των συνδυασμών, πηγαίνουν από αργά το απόγευμα μέχρι και λίγο πριν τα μεσάνυχτα για την κατάθεση των ογκωδών φακέλων.

Μέλη των παρατάξεων εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη στιγμή θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τους διεκδικητές των κατά τόπους θώκων, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι δε θα μπορέσουν συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιό τους, όπως στην περίπτωση του κ. Κουρουπάκη για το Δήμο Σητείας.

Ανοικτές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου το σαββατοκύριακο

Με απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι υποψήφιοι των επερχόμενων εκλογών, το Σάββατο και την Κυριακή παραμένουν ανοικτές οι ακόλουθες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου (Δημοτολόγιο, πλατεία Δασκαλογιάννη).

- Το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών στις 26 και 27 Απριλίου, από τις 8:00 ως τις 24:00 για την απρόσκοπτη χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών προς όλους τους υποψηφίους.

- Το γραφείο χορηγήσεως βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας στις 26 Απριλίου, από τις 8:00 ως τις 24:00.

Τι ακριβώς θα γίνει στα πρωτοδικεία

Για να εξυπηρετηθούν οι συνδυασμοί, τα πρωτοδικεία της χώρας θα μείνουν ανοιχτά όλο το σαββατοκύριακο. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωµένων ?ιοικήσεων της χώρας οφείλουν να µεριµνήσουν ώστε τα πρωτοδικεία της περιφέρειάς τους να παραµείνουν ανοικτά από το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα στις επόμενες εξής ημερομηνίες:

- Σάββατο 3 Μαΐου 2014, κατά την οποία ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο

- Σάββατο 10 Μαΐου 2014, κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου

- Πέµπτη 22 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο τής, τυχόν, δήλωσης παραίτησης από την υποψηφιότητα σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας

- Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε.

Ακόμη, οι Δηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες (?ΟΥ) της έδρας των πρωτοδικείων θα πρέπει να παραµείνουν ανοικτές το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου 2014, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 µέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η σύνταξη των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται σύμφωνα και με το aftodioikisi.gr ότι οι κανονισμοί ορίζουν ότι η δήλωση του συνδυασμού συντάσσεται ατελώς σε απλό φύλλο χάρτου, που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν, και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για κάθε έναν υποψήφιο:

- Για τους Έλληνες πολίτες:

α) Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου που είναι υποψήφιοι

β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου, με την οποία θα δηλώνεται ότι i) δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, ii) δε συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14 του ν. 3852/ 2010150 και iii) αποδέχεται την υποψηφιότητά του.

γ) Αποδεικτικό είσπραξης ΔΟΥ, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο υποψήφιος δήμαρχος έχει καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το ποσό των 50 ευρώ.

- Οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας, καθώς και οι σύμβουλοι ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεν υποχρεούνται σε κατάθεση οποιουδήποτε ποσού.

- Σημειώνεται ότι με το άρθρο 33, παρ. 1 του ν. 4255/ 2014 έχει καταργηθεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, στην οποία είναι υποψήφιος.

- Στις ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον τούτο δεν προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, ως εκ τούτου οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν υπάγονται στις γενικές προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News