Ειδήσεις

Μάταια περιμένουν τις αναρρωτικές

Άνοιξαν εδώ και αρκετές ημέρες οι πόρτες των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και... βροχή συνεχίζουν να πέφτουν τα παράπονα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου χιλιάδων ασφαλισμένων που ζητούν να πληρωθούν την αναρρωτική τους άδεια.

«Τι θα γίνουμε; Πώς θα ζήσουμε;», αναφέρουν καθημερινά άνθρωποι οικογενειάρχες, που νοσηλεύτηκαν, εγκυμονούσες, αλλά και εκατοντάδες άλλα άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν να πληρωθούν μήνες. Μόνο στο νομό Ηρακλείου οι περιπτώσεις αυτές αγγίζουν τις 1.700, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος διαμηνύει πως θα κινηθεί και νομικά αν δεν πάψουν να εγκρίνονται οι αναρρωτικές άδειες στο ΠΕΔΥ στον Πειραιά και δε λειτουργήσουν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές στην Κρήτη.

«Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις εξώδικες δηλώσεις διαμαρτυρίας του ΕΚΗ, οι οποίες απευθύνονται στον υπουργό Υγείας, στον πρόεδρο του πρώην ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό και στο διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο, δεν πήραμε ούτε μια απάντηση σε ένα θέμα που αφορά περίπου 1.700 περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών και χιλιάδες μέρες αναρρωτικών αδειών.

Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα "επιβίωσης", παρά και τη διαβεβαίωση στην τελευταία μας συνάντηση με το διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Γρηγοράκη πριν ένα μήνα, ότι οι επιτροπές έγκρισης αναρρωτικών αδειών θα λειτουργούσαν μέσω της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης», τόνισε στο μεταξύ χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

Θέμα επιβίωσης

Ο ίδιος, μιλώντας στη "Ν.Κ.", υπογράμμισε πως τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης πλέον χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι, μη έχοντας άλλους πόρους επιβίωσης και λόγω ασθένειας, δεν μπορούν να ζήσουν.

Οι περισσότερες οικογένειες που ο σύζυγος ή η σύζυγος έχουν αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και δεν εργάζονται δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με εγκυμονούσες γυναίκες που εδώ και 7,5 μήνες δεν έχουν πληρωθεί την αναρρωτική τους άδεια, που πριν λίγους μήνες και πριν το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ πληρώνονταν μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Στην ήδη μακρά λίστα με τις αναρρωτικές, που μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλώνει, περιλαμβάνονται νεφροπαθείς αλλά και καρκινοπαθείς, άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν πληρωθούν την αναρρωτική τους άδεια.

Μετά από 5 μήνες  

«Το οδυνηρότερο όλων είναι το εξής: ότι οι άδειες συνεχίζουν να πηγαίνουν για έγκριση στο ΠΕΔΥ στον Πειραιά», κατέστησε σαφές παράλληλα ο κ. Βαρδάκης.

Σημειώνεται πως το αρμόδιο γραφείο εξυπηρετεί τον Πειραιά, την Κρήτη και άλλα νησιά. Αποτέλεσμα είναι, χωρίς να υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση και επικοινωνία, «να εξετάζονται περίπου 20 περιπτώσεις ημερησίως από την Κρήτη», όπως πληροφορείται ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Αν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό με τις 1.700 ήδη εκκρεμείς περιπτώσεις μόνο στο νομό Ηρακλείου, οι άνθρωποι αυτοί θα πληρωθούν πιθανόν μετά και από 5 μήνες, επιδεινώνοντας τα ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα των χιλιάδων ασφαλισμένων του νησιού.

«Εμείς ζητούμε επιτέλους να σταματήσει αυτή η αναλγησία του υπουργού Υγείας. Ο ελληνικός λαός δεν είναι πειραματόζωο και ας καταλάβει επιτέλους ότι επιτακτική ανάγκη είναι να λειτουργήσουν οι αρμόδιες επιτροπές στην Κρήτη», τόνισε.

Ο κ. Βαρδάκης, όπως διαμηνύει, θα κινηθεί και νομικά. «Θα χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε ένδικο μέσο χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα και αξιοπρέπεια χιλιάδων ασφαλισμένων», κατέληξε.

«Έχω υποβάλει το αίτημα»

«Έχω ζητήσει να έρθουν οι αρμοδιότητες των επιτροπών στους ΥΠΕάρχες, αφού οι γιατροί θα είναι εμάς», δήλωσε ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας χθες στη "Ν.Κ.", στο 1ο ΚΕΣΠΕ, που αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαναφέρει, όπως είπε, το θέμα, διότι και «δική μου επιθυμία είναι να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι».

Ο κ. Γρηγοράκης σημείωσε παράλληλα πως οι γιατροί στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο βλέπουν 300 και πλέον άτομα ημερησίως, γεγονός που αποδεικνύει ότι στηρίζουν το νέο θεσμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια