default-image

O Mπαράκ Ομπάμα παίζει μπαλίτσα με το ρομπότ ASIMO (video)

Επιστήμη
O Mπαράκ Ομπάμα παίζει μπαλίτσα με το ρομπότ ASIMO (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανότατα έχετε δει και στο παρελθόν το ASIMO (Advanced Step in Innovative MObility), το ρομπότ που έχει κατασκευάσει η Honda και συνεχίζει να εξελίσσει με ραγδαίους ρυθμούς από το 2000 μέχρι σήμερα. Πλέον, το ρομπότ μπορεί να τρέξει, να ανέβει σκάλες, να σερβίρει ποτά, να αναγνωρίσει πρόσωπα, να συστηθεί και να παίξει μπάλα με τον… Mπαράκ Ομπάμα!

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία παρευρέθηκε στην έκθεση Miraikan Science Expo στο Τόκιο, γνώρισε την υπεύθυνη ομάδα της Honda και του παρουσιάστηκε το ASIMO.

«Εσείς οι νέοι έχετε στα χέρια σας περισσότερη τεχνολογία και δύναμη από οποιονδήποτε μεγάλο εφευρέτη των προηγούμενων γενεών, επομένως δεν υπάρχει κανένα όριο στο πού μπορείτε να φτάσετε», δήλωσε στη συνέχεια.

Για την ιστορία, όπως σημειώνει το techgear.gr, το ASIMO προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως βοηθός για ανθρώπους με προβλήματα κίνησης.

Ο Γιαπωνέζος ASIMO

Ο ASIMO δημιουργήθηκε το 2000 από την εταιρεία Hοnda, ύστερα από προσπάθειες και μελέτες 20 ολόκληρων χρόνων και συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να του δώσουν όλο και περισσότερα ανθρώπινα στοιχεία.

Έχει ύψος 1,30 μ. και αρχικά ζύγιζε 54 κιλά (μετά από κάποιες βελτιώσεις που έγιναν μέσα στο 2011 ζυγίζει πλέον μόνο 48 κιλά). Το κεφάλι του θυμίζει κράνος μοτοσυκλέτας και κρύβει δύο υπερσύγχρονες κάμερες που έχει αντί για μάτια!

Λειτουργεί με μπαταρία λιθίου (σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για τα κινητά τηλέφωνα) και για να φορτίσει χρειάζεται 4 ώρες. Στην περιοχή της λεκάνης του, κρύβεται ένας υπερσύγχρονος υπολογιστής, ο οποίος ελέγχει όλες τις κινήσεις του.

Ποιες όμως ακριβώς είναι οι ικανότητες του ASIMO που τον έχουν κάνει τόσο διάσημο; Μπορεί να αναγνωρίζει κινούμενα αντικείμενα, μορφασμούς και χειρονομίες, ήχους, αλλά και πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνεί!

Αν, για παράδειγμα, κάποιος του απλώσει το χέρι, ο ASIMO καταλαβαίνει ότι τον χαιρετούν και θα κάνει το ίδιο! Επίσης, μπορεί να καταλάβει κάποιες απλές ερωτήσεις και να απαντήσει!

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί είναι να δώσουν σε ένα ρομπότ τη δυνατότητα να κινείται όπως ο άνθρωπος. Στην περίπτωση του ASIMO οι επιστήμονες τα κατάφεραν εξαιρετικά, καθώς έχει τη δυνατότητα να περπατά με ταχύτητα 2,7 χλμ. ανά ώρα και να τρέχει με ταχύτητα 9 χλμ. ανά ώρα!

Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο ASIMO τον κάνει ακόμα πιο συμπαθητικό: Δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθά άτομα με κινητικές δυσκολίες και να διευκολύνει την καθημερινότητά τους, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν να πετύχουν στο μέλλον.

Το ρομπότ ASIMO σήμερα παρουσιάζεται σε επιστημονικά συνέδρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η επιστημονική κοινότητα να επενδύσει ακόμα περισσότερα στη ρομποτική έρευνα, αλλά και οι μαθητές να σπουδάσουν τη νέα αυτή επιστήμη.  

Δυστυχώς για την ώρα ο συμπαθής ASIMO μιλά μόνο Ιαπωνικά. Όμως ελπίζουμε ότι σύντομα… θα συνεννοείται με όλους!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News