default-image

Ηλιακή έκλειψη θα δημιουργήσει "πύρινο δαχτυλίδι" την Τρίτη (video)

Ηλιακή έκλειψη θα δημιουργήσει "πύρινο δαχτυλίδι" την Τρίτη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ήλιος θα μεταμορφωθεί σε πύρινο δαχτυλίδι την ερχόμενη Τρίτη 29 Απριλίου, αλλά θα είναι ορατός σε ορισμένες μόνο, απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Ενώ η έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο στην Πανσέληνο, οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν μόνο κατά τη νέα Σελήνη. Στις 15 Απριλίου σημειώθηκε έκλειψη Σελήνης που ήταν ορατή από το μισό πλανήτη. Όταν γίνεται έκλειψη Σελήνης συνήθως έχει προηγηθεί ή έπεται έκλειψη Ηλίου στην προηγούμενη ή την επόμενη νέα Σελήνη αντίστοιχα, αναφέρει το econews.gr.  

Η επικείμενη ηλιακή έκλειψη χαρακτηρίζεται ως "δακτυλιοειδής" παρά ως "ολική". Κι αυτό διότι, κατά την έκλειψη, η Σελήνη θα βρίσκεται κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρή για να καλύψει τον ηλιακό δίσκο.

Αποτέλεσμα είναι ο Ήλιος να μοιάζει με πύρινο δαχτυλίδι.

Δυστυχώς, όπως σημειώνει το econews.gr, το εντυπωσιακό θέαμα της επόμενης Τρίτης θα είναι ορατό από μια μικρή μόνο σε έκταση περιοχή της Ανταρκτικής στο νότιο ημισφαίριο της Γης. Ωστόσο, ορισμένες φάσεις της έκλειψης θα είναι ορατές και από άλλα σημεία, κυρίως στους ωκεανούς, αλλά και από την ήπειρο της Ωκεανίας.

Συγκεκριμένα, η καλύτερη θέα της έκλειψης θα είναι από την Τασμανία. Στο Χόμπαρτ, πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους, η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 3:51 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι οι μερικές εκλείψεις ηλίου μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο μάτι καθώς ο ήλιος δεν καλύπτεται σε καμία φάση εξ ολοκλήρου από τη Σελήνη. Ο ασφαλέστερος τρόπος να δούμε μια ηλιακή έκλειψη είναι μέσα από μια φωτογραφική μηχανή ή από την αντανάκλασή της σε έναν καθρέφτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News