default-image

Όχι από Ηράκλειο-Λασίθι στην απεργία για τις λαϊκές αγορές

Όχι από Ηράκλειο-Λασίθι στην απεργία για τις λαϊκές αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στους πάγκους των λαϊκών αγορών φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος όπως λένε οι παραγωγοί που από τη Δευτέρα προχωρούν σε κινητοποιήσεις, απέχοντας από τις λαϊκές αγορές με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Οι λαϊκές αγορές σε επίπεδο Ηρακλείου θα συνεχιστούν κανονικά από τη Δευτέρα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, μια σειρά από προτάσεις που έχουν κάνει, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό συζήτηση. Αυτό όπως εξήγησε δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, ότι και οι ίδιοι δεν θα μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων.

Οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών, αντιδρούν στα μέτρα που έχουν να κάνουν με τα εξοντωτικά πρόστιμα, αλλά κυρίως την προϋπόθεση που έθεσαν από το υπουργείο για όσους κατέχουν άδεια για πάγκο σε λαϊκές αγορές, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα  δηλαδή να μην χρωστάνε   σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία  κάτι που αυτόματα πετάει έξω από τις λαϊκές αγορές, περισσότερους από τους μισούς παραγωγούς.

Όχι στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών λένε και στο Λασίθι

Η πλειονότητα των αγροτών και των παραγωγών-- πωλητών λαϊκών αγορών στο Ν. Λασιθίου, δεν συμφωνεί με την απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, για το επ' αόριστον κλείσιμο των λαϊκών από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Απριλίου.

''Η απόφαση αυτή ελήφθη από ανεγκέφαλους κομματικούς που δεν έχουν αντιληφθεί ότι αν κλείσουμε τις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές θα στραφούν για να κάνουν τα ψώνια τους στα μεγάλα σούπερ μάρκετ των πολυεθνικών. Εμείς στην Ιεράπετρα αυτή την περίοδο είμαστε στο φόρτε της παραγωγής μας. Τα προϊόντα μας δε μπορεί να μείνουν πάνω από 3 μέρες πάνω στα φυτά . Θα καταστραφούμε και θα χάσουμε την παραγωγή μας. Αντιπροτείνουμε αντί να κλείσουμε τις λαϊκές να κλείσουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης η τις Περιφέρειες σε όλη τη χώρα'', μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ν Λασιθίου Μιχάλης Σαμπροβαλάκης.

''Δεν συμφωνούμε με την κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές, αφού κανείς μας δεν έθεσε τέτοιο θέμα, ενώ θεωρούμε άδικο το μέτρο της μη ανανέωσης της άδειας κάποιου που δε μπορεί να πληρώσει την εισφορά του στον ΟΓΑ η το φόρο εισοδήματος του . Δεν συμφωνούμε επίσης με τα υπέρογκα πρόστιμα και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την περιφέρεια στους Δήμους'', κατέληξε ο Μιχάλης Σαμπροβαλάκης.

 Μετά τη λαϊκή του Σαββάτου στην Ιεράπετρα ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λασιθίου θα αποφασίσει αν θα πάρει μέρος στην απεργία που αποφασίστηκε ερήμην του.

Ρεπορτάζ:

Ράνια Μωραΐτη- Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News