default-image

Νέα πλατεία, νέα δίκτυα και δρόμοι στο Αστυράκι

Κρήτη
Νέα πλατεία, νέα δίκτυα και δρόμοι στο Αστυράκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη νέα εικόνα του Αστυρακίου, παρουσίασε ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον γραφικό, ορεινό οικισμό του Μαλεβιζίου.Η ριζικά αναπλασμένη κεντρική πλατεία με τα νέα δίκτυα ύδρευσης και ομβρίων, οι στρωμένοι με κυβόλιθους γύρω δρόμοι, καθώς και οι παρεμβάσεις στο Ηρώο και στην κρήνη του οικισμού, έργα συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, παραδόθηκαν σε κατοίκους και επισκέπτες του Αστυρακίου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο γενικότερο πλάνο ανάδειξης των οικισμών της Κρήτης, στον τεράστιο αριθμό έργων που υλοποιούνται στο νησί γενικότερα αλλά και στο δήμο Μαλεβιζίου ειδικότερα, ενώ απευθυνόμενος προς το δήμαρχο Κ. Μαμουλάκη, ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του οικισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά έργα της ευρύτερης περιοχής, ενώ συνεχάρη τους Αστυρακιανούς που παραχώρησαν δωρεάν τις περιουσίες τους για την κατασκευή του δρόμου από τον Στρούμπουλα προς το Αστυράκι, μια κίνηση που όπως τόνισε, αν δεν είχε γίνει, το έργο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, Ευχήθηκε δε, αυτή η αξιέπαινη συμπεριφορά να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ήδη γίνει στο Αστυράκι «σε έναν από τους πιο παραδοσιακούς και όμορφους οικισμούς του δήμου μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην πλατεία του χωριού, στους γύρω δρόμους, στην ανάδειξη του Ηρώου και της κρήνης, στο ανακαινισμένο σχολείο, στην νέα λιμνοδεξαμενή, στις βελτιώσεις της αγροτικής οδοποιίας, στα έργα του κοιμητηρίου, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ι. Ν. του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, στην τοποθέτηση δορυφορικού ίντερνετ, στην αλλαγή των μηχανημάτων της γεώτρησης Αϊδονοχωρίου που τροφοδοτεί με νερό και το Αστυράκι, στην επέκταση των αρδευτικών δικτύων, στο πρόγραμμα χαρακτηρισμού του χωριού ως «Παραδοσιακός Οικισμός», στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, στην καταγραφή όλου του αρχείου της κοινότητας που διασώζει ουσιαστικά την ιστορία του χωριού, κ.α. Ευχαρίστησε επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευρ. Κουκιαδάκη, την κ. Μ. Κασσωτάκη και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, όλους τους συνεργάτες του στο δήμο Μαλεβιζίου και τη ΔΕΥΑΜ, τους τοπικούς εκπροσώπους καθώς και τον πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου για την καθοριστική τους βοήθεια σε όλα τα έργα που εκτελέστηκαν και εκτελούνται στον οικισμό.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πιτσούλης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του οικισμού και πολλοί κάτοικοι.

Μιχάλης Βαμιεδάκης: «Η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με την Περιφέρεια Κρήτης φέρνει αποτελέσματα»

Το παρών στην εκδήλωση για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, έδωσε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο Νομό Ηρακλείου, ο τουριστικός επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε πως τέτοια έργα έχουν στόχο, αφενός να αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων, αφετέρου να προσελκύουν επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το χωριό, τα ήθη και έθιμα του και τελικά θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου.

«Με χαρά βρεθήκαμε σήμερα στο ιστορικό χωριό του Αστυρακίου, όπου βλέπουμε ότι η συνεργασία των τοπικών φορέων της κοινωνίας με την Αυτοδιοίκηση φέρνει απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία επιτάσσει να γίνονται έργα ουσίας σε κάθε χωριό του νησιού. Το Αστυράκι αποτελεί επίσης ένα μοναδικό πρότυπο για τη συνεργασία αυτή, διότι προς τιμής τους οι κάτοικοι στο παρελθόν έχουν προσφέρει τα χωράφια και τις περιουσίες τους στηρίζοντας οικονομικά με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια κατασκευής μέρους του τοπικού επαρχιακού οδικού άξονα και σε συνδυασμό με τα κονδύλια που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Τέτοιες συνέργειες αλληλο-υποστήριξης είναι ουσιώδεις την περίοδο που διανύουμε.

Είδαμε επίσης με χαρά τη σοβαρή δουλειά που κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον ενεργούς της Περιφερειακής μας Ενότητας, καταφέρνοντας να κρατάει κοντά στο χωριό τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία τόσο φυσικού κάλλους αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς να αναδειχθούν, που μπορούν να κάνουν το χωριό τουριστικά επισκέψιμο και να στηρίξουν ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News