default-image

Εξακολουθεί να συγκλονίζει η οικογενειακή τραγωδία

Κρήτη
Εξακολουθεί να συγκλονίζει η οικογενειακή τραγωδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξακολουθεί να προκαλεί θλίψη η οικογενειακή τραγωδία που έπληξε ένα νεαρό ζευγάρι από τη Μεσαρά. Τα ξημερώματα της Πααρσκευής στην εντατική του ΠΑΓΝΗ, όπου νοσηλευόταν, άφησε την τελευταία της πνοή και η σύζυγος του Μανόλη Τζομπανάκη από τις Μοίρες, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα ακριβώς σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η γυναίκα του επέβαινε μαζί του στο δίκυκλο, όταν αντάμωσαν με το θάνατο στον καινούργιο δρόμο στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας.

Ορφανό από μάνα και πατέρα έμεινε το 12χρονο κορίτσι τους... Η κηδεία της αδικοχαμένης μάνας, της Φανής, έγινε στη Γέργερη μια εβδομάδα μετά την κηδεία του συζύγου της Μανόλη. Παρούσα στην κηδεία, όπως και σε αυτήν του πατέρα της, ήταν και η μικρή Βάσω, που στα χέρια δικών της ανθρώπων φαινόταν αδύνατο να πιστέψει ότι από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε τους γονείς της. Στην κηδεία της άτυχης γυναίκας βρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι θλιμμένοι και σαστισμένοι από το χτύπημα της τύχης για την οικογένεια του Μανόλη και της Φανής που έφυγαν τόσο νωρίς, αφήνοντας πίσω το μικρό τους αγγελούδι.

Η μόλις 12 ετών Βάσω είναι μαθήτρια της Στ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών. Πάσχα θα κάνει με τους παππούδες της και τα αδέλφια της μάνας της και του πατέρα της, μιας και οι γονείς της έφυγαν νωρίς...

Το τροχαίο

Το τραγικό τροχαίο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ζευγάρι γύριζε στις Μοίρες από Ηράκλειο, όπου είχε βρεθεί προκειμένου να επισκεφτεί τη μητέρα της Φανής. Η ατυχία ήταν πως το ζευγάρι, ενώ είχε δύο αυτοκίνητα, επέλεξε τελικά να "μπει στο δρόμο" με τη μοτοσυκλέτα. Στο γυρισμό συγκρούστηκαν μετωπικά με αυτοκίνητο που κινούνταν από Μοίρες προς Ηράκλειο.

Ο 40χρονος Μανόλης Τζομπανάκης του Χαραλάμπους και ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, ο οποίος διατηρούσε καφετέρια στις Μοίρες, πέθανε επιτόπου. Μια εβδομάδα μετά, έφυγε για να πάει κοντά του και η σύζυγός του Φανή, που νοσηλευόταν με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην εντατική.

Ανείπωτος ο πόνος των δικών τους ανθρώπων, που από χθες έχουν να αντιμετωπίσουν νέα τραγωδία. Η πόρτα στο σπίτι του ζευγαριού στο κέντρο των Μοιρών έκλεισε... Λίγα μέτρα πιο πέρα, το μικρό κατάστημα με φο-μπιζού με την επωνυμία "ΤΙΦΑΝΙ", που διατηρούσε η Φανή, παρέμενε κλειστό κι αυτό...

Στη Γέργερη, τόπο καταγωγής της Φανής, όπου και διαμένουν οι γονείς της, ξέσπασε άλλος θρήνος και οδύνη...

Τραγωδίες στους δρόμους: Η άσφαλτος ξεκληρίζει οικογένειες

«Δυστυχώς έχασε τη ζωή της η άτυχη μητέρα του παιδιού που πλέον μένει ορφανό και από τους δυο του γονείς στη Μεσαρά. Ένα αποτέλεσμα, το οποίο δυστυχώς μόνο σε τροχαία συμβάντα μπορείς να συναντήσεις. Είναι λόγος, δηλαδή, για τον οποίο έχουν ξεκληριστεί ολόκληρες οικογένειες, ή μένουν παιδιά ορφανά από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μια κατάσταση τραγική, οδυνηρή, μια κατάσταση των δρόμων», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων κ. Γιάννης Λιονάκης.

Στην Κρήτη, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", «είναι πολλές οι φορές που ολόκληρες οικογένειες κυριολεκτικά ξεκληρίστηκαν. Να θυμηθούμε πως πριν λίγα χρόνια χάθηκε ολόκληρη οικογένεια στην περιοχή της Πρασάς στις Γούβες. Πριν μερικά χρόνια χάθηκε επίσης τετραμελής οικογένεια στις Σίσες. Επίσης, ολόκληρη τετραμελής οικογένεια έχει ξεκληριστεί στο δρόμο για Κίσσαμο, αλλά και ένας πατέρας με την κόρη του στον ίδιο δρόμο και λίγο παρακάτω».

Τραγική αυλαία

Χθες ολοκληρώθηκε, όπως είπε ο κ. Λιονάκης, αυτό που ξεκίνησε άσχημα στο καινούργιο κομμάτι της Αγίας Βαρβάρας την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας σοκ για ολόκληρη την κοινωνία, ιδιαίτερα για τους οικείους και το παιδάκι του ζευγαριού, που μένει ορφανό σε τόσο μικρή ηλικία. Κι αυτό τώρα, το Πάσχα, που περιμένουν τα παιδιά πώς και πώς να χαρούν με τους δικούς τους και να περάσουν καλά.

Μηνύματα

Από το συγκεκριμένο τροχαίο, όπως ανέφερε ο κ. Λιονάκης, βγαίνουν δύο μηνύματα πολύ σοβαρά. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός πως στο δρόμο μπορούν να συμβούν παράξενα πράγματα, που δεν μπορούν να συμβούν για κανένα συνήθως άλλο λόγο.

«Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχει τρόπος να χάσει κάποιο παιδί και τους δυο του γονείς», επισήμανε.

Το άλλο επίσης σημαντικό είναι πως η χρήση προστατευτικών μέσων παθητικής ασφάλειας, όπως το κράνος, δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να σώσουν.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νόμοι της Φυσικής δεν μπορούν να υπερνικηθούν. Υπάρχουν κανόνες και τα μέσα αυτά αποτελούν σωτηρία όταν γίνονται και χρησιμοποιούνται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Να φανταστεί κανείς ότι η χρήση του κράνους μετριέται σε ταχύτητες 30 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο 64 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι οτιδήποτε συμβαίνει πάνω από τα όρια αυτά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ή μπορεί να δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα», εξηγεί ο ίδιος.

Τι φταίει - Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;

«Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός πως, όπου δούμε έναν καινούργιο δρόμο ή έχουμε μια διαπλάτυνση ή μια καινούργια διάνοιξη, θα πρέπει μετά από λίγο να σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο θύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε μάθει να βάζουμε τα όριά μας, δεν έχουμε μάθει να οδηγούμε με σύνεση ή κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όπως εναλλαγές καιρικών φαινομένων, να προσπερνάμε σωστά, να πιστεύουμε δηλαδή ότι δεν είμαστε άτρωτοι και δεν μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα», μας είπε ο κ. Λιονάκης.

Παράλληλα επισήμανε πως αυτά όλα διδάσκονται και από μικρή ηλικία, σημειώνοντας πως η οδηγική μας κουλτούρα είναι από τις χειρότερες που υπάρχουν στην Ευρώπη, ενώ έκανε λόγο και για την κακή κατάσταση των δρόμων και την κατάσταση των οχημάτων με τη σημερινή οικονομική κρίση που υπάρχει.

Δώδεκα νεκροί

Πέρυσι τέτοιο καιρό από την αρχή του χρόνου είχαμε 8 νεκρούς στους δρόμους της Κρήτης, ενώ φέτος μέχρι σήμερα έχουμε 12 νεκρούς. Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, όπως είπε ο κ. Λιονάκης, είναι πως φέτος έχουμε σοβαρά προβλήματα στο Βόρειο Οδικό Άξονα, όπου από τους 12 νεκρούς οι 5 έχουν χάσει τη ζωή τους στο ΒΟΑΚ στα όρια Χανίων-Ρεθύμνου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι «τους μισούς νεκρούς του Ηρακλείου μέχρι σήμερα τους έχουμε σε αυτό που δυστυχώς ονομάζεται εθνική οδός Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης, που δυστυχώς εδώ και δεκάδες χρόνια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχει γίνει ένας αξιόπιστος δρόμος τέτοιος που να ενώνει το Βορρά με το Νότο του Ηρακλείου.

Αυτά όλα τα θέματα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη απ' όλους μας, ενώ πρέπει να μπει στο μυαλό του καθενός μας ότι η οδήγηση δεν είναι μια απλή, καθημερινή και ανέμελη διαδικασία. Είναι μια σοβαρή δουλειά, που επιβάλλεται ο καθένας να την κάνει με τη δέουσα προσοχή, για να πηγαίνει και να έρχεται σώος στον προορισμό του», υπογράμμισε ο κ. Λιονάκης.

Της Ιωάννας Βλάχακη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News