default-image

Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι από τον ΕΦΕΤ

Υγεία
Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι από τον ΕΦΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παραδοσιακε?ς διατροφικε?ς συνη?θειες τις ημε?ρες του Πα?σχα μα?ς οδηγου?ν σε αγορα? και κατανα?λωση κυρι?ως φρε?σκων, μη τυποποιημε?νων προι?ο?ντων. Η σωστη? επιλογη? τους και η προσεκτικη? διαχει?ριση στο σπι?τι απο? τον καταναλωτη? (μαγει?ρεμα, συντη?ρηση) βοηθου?ν στη διατη?ρηση των πλεονεκτημα?των της παραδοσιακη?ς μας διατροφη?ς, αλλα? και στην αποφυγη? των αρνητικω?ν επιπτω?σεων στην υγει?α και στα οικονομικα? συμφε?ροντα του καταναλωτη?.

Στον ετήσιο προγραμματισμό του για τους ελέγχους στα τρόφιμα, ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα με κύριο γνώμονα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, να προστατευτεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί παράλληλα τη συνεργασία και το συντονισμό στη δράση με άλλες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε η προστασία των καταναλωτών να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι οι ειδικοί του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προτείνουν τα εξής:  

Τι πρε?πει γενικα? να προσε?ξετε

* Αγορα?στε απο? επι?σημα και ελεγχο?μενα σημει?α της αγορα?ς.

* Αγορα?στε κρε?ας που ει?ναι τοποθετημε?νο με?σα σε ψυγει?α η? ψυχο?μενες προθη?κες και ο?χι εκτο?ς ψυγει?ου η? εκτεθειμε?νο σε σκο?νη και μικρο?βια.

* Δι?νετε ιδιαι?τερη προσοχη? στις συνθη?κες υγιεινη?ς του προσωπικου? και στην καθαριο?τητα του εξοπλισμου? και του χω?ρου απ' ο?που προμηθευ?εστε τρο?φιμα.

* Εξετα?ζετε προσεκτικα? την επιση?μανση των προι?ο?ντων.

Σφραγίδες-επισήμανση

Για ο?λα τα αμνοερι?φια εγχω?ριας παραγωγη?ς, ο?πως και για τα προερχο?μενα απο? κοινοτικε?ς χω?ρες, η σφραγι?δα καταλληλο?τητας ε?χει χρω?μα "τιρκουα?ζ" ("λαμπρο? κυανου?ν") η? ερυθρο? "allura" και ωοειδε?ς σχη?μα.

Τα αμνοερι?φια εισαγωγη?ς απο? τρι?τες χω?ρες, ελληνικη?ς η? ο?χι σφαγη?ς, φε?ρουν υποχρεωτικα? ο?λες τις σφραγι?δες σε χρω?μα καστανο?, δηλαδη? την ωοειδη? σφραγι?δα καταλληλο?τητας και σφραγι?δα ορθογωνι?ου παραλληλογρα?μμου στο εσωτερικο? της οποι?ας επι?σης αναγρα?φεται το ο?νομα της τρι?της χω?ρας.

Κα?θε σφα?γιο θα πρε?πει υποχρεωτικα? να φε?ρει σφραγι?δες και στα δυ?ο ημιμο?ρια? του.

Τα σπλα?χνα, το συκω?τι, οι πνευ?μονες, η καρδια?, οι νεφροι? να μη φε?ρουν οζι?δια και κυ?στεις.

Αν επιλε?ξετε κατεψυγμε?να, φροντι?στε αυτα? να μην ε?χουν αποψυχθει?.

Αν αγορα?σετε συκωταρια? και ε?ντερα για το παραδοσιακο? σας κοκορε?τσι και τη μαγειρι?τσα, αυτα? δεν πρε?πει να παρουσια?ζουν μεταβολε?ς του χρωματισμου? και να μην ει?ναι εκτεθειμε?να στο περιβα?λλον, στη σκο?νη και τα ε?ντομα.

Φροντι?στε να τα καθαρι?σετε πολυ? καλα?.

Αν προμηθευτει?τε κατεψυγμε?νη συκωταρια?, πρε?πει να δω?σετε ιδιαι?τερη προσοχη? στην αναγραφη? ημερομηνι?ας κατα?ψυξης και λη?ξης του προι?ο?ντος.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αβγών  

Όλα τα αβγα? θα πρε?πει να φε?ρουν πα?νω στο κε?λυφος με καθαρα? γρα?μματα το διακριτικο? αριθμο? του παραγωγου?.

Οι προβλεπο?μενες ενδει?ξεις (πε?ραν εκει?νων που υπα?ρχουν στο κε?λυφος του αβγου?) περιλαμβα?νουν τον κωδικο? αριθμο? του ωοσκοπικου? κε?ντρου, την κατηγορι?α ποιο?τητας και βα?ρους και την ημερομηνι?α ελα?χιστης διατηρησιμο?τητας (28 ημε?ρες μετα? την ημερομηνι?α ωοτοκι?ας ει?ναι το με?γιστο επιτρεπτο? χρονικο? δια?στημα).

Η νωπο?τητα και η καταλληλο?τητα του αβγου? διαπιστω?νεται απο? τον ε?λεγχο της ημερομηνι?ας λη?ξης και των ορθω?ν ενδει?ξεων στη συσκευασι?α του, ο?πως η ημερομηνι?α συσκευασι?ας η? ωοσκο?πησης.

Το χρω?μα του κελυ?φους συνδε?εται με τη φυλη? της ωοπαραγωγου? ο?ρνιθας και δεν ε?χει σχε?ση με την ποιο?τητα? του.

Αποφευ?γετε να αγορα?ζετε αβγα? με ακα?θαρτο, ραγισμε?νο η? μη φυσιολογικο? κε?λυφος.

Αποφευ?γετε να καταναλω?νετε αβγα? με κηλι?δες αι?ματος, η? με ασπρα?δι θρομβω?δες, χρωματισμε?νο, ανακατεμε?νο με τον κρο?κο και με δυσα?ρεστη οσμη?.

Για την καλη? συντη?ρηση των αβγω?ν που αγορα?ζετε, μην τα πλε?νετε, αλλα? διατηρη?στε τα σε δροσερο? χω?ρο.

Η νωπο?τητα του αβγου? διαπιστω?νεται απο? το με?γεθος του αεροθαλα?μου του. Τα φρε?σκα αφγα? ε?χουν πολυ? μικρο? θα?λαμο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αβγών

Για την αγορα? σοκολατε?νιων αβγω?ν που προσφε?ρονται κυρι?ως σε παιδια?, ισχυ?ουν οι γενικοι? κανο?νες υγιεινη?ς κατα? τη συντη?ρηση, την ε?κθεση και τη δια?θεση απο? σταθερα? και επω?νυμα σημει?α πω?λησης τροφι?μων.

Ιδιαι?τερη προσοχη? πρε?πει να δι?νεται απο? τους γονει?ς στο περιεχο?μενο των σοκολατε?νιων αβγω?ν.

Αν αυτα? περιε?χουν παιχνι?δια μικρω?ν διαστα?σεων μπορει? να προκληθει? πνιγμο?ς η? αυτοτραυματισμο?ς σε παιδια? μικρη?ς ηλικι?ας.

Προσοχη? πρε?πει να δι?νεται και στην υποχρεωτικη? αναγραφη? της συ?νθεσης (σοκολα?τα γα?λακτος, σοκολα?τα υγει?ας) και της ημερομηνι?ας ανα?λωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αβγών

Οι χρησιμοποιου?μενες διακοσμητικε?ς βαφε?ς αβγω?ν ει?ναι οι επιτρεπο?μενες απο? τον Κω?δικα Τροφι?μων και Ποτω?ν.

Για τη διακοσμητικη? χρω?ση των αβγω?ν προτει?νεται πρω?τα η αργη? θε?ρμανση («σε σιγανη? φωτια?») και ο βρασμο?ς των αβγω?ν, ω?στε να μη σπα?σουν.

Αφου? ολοκληρωθει? ο βρασμο?ς, τα αβγα? αφη?νονται με?χρι η θερμοκρασι?α τους να πλησια?σει τη θερμοκρασι?α περιβα?λλοντος και επιθεωρου?νται για πιθανα? σπασι?ματα.

Προτει?νεται να βα?φονται μο?νο ο?σα αβγα? ε?χουν παραμει?νει ακε?ραια κατα? το βρασμο? και να ακολουθου?νται προσεκτικα? οι οδηγι?ες χρω?σης που αναγρα?φονται στις συσκευασι?ες βαφη?ς αβγω?ν.

Στην περι?πτωση που διαπιστω?σετε δια?θεση υποβαθμισμε?νων, ακατα?λληλων, αλλοιωμε?νων τροφι?μων η? πε?σετε θυ?ματα παραπλα?νησης, απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και στο πενταψη?φιο νου?μερο 11717.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News