default-image

Εκατοντάδες ασθενείς γλίτωσαν τα 5 ευρώ

Κρήτη
Εκατοντάδες ασθενείς γλίτωσαν τα 5 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 300 ασθενείς και πολίτες που επισκέφτηκαν χθες το ΠΑΓΝΗ γλίτωσαν το "χαράτσι" των 5 ευρώ, το οποίο υπουργική απόφαση τους αναγκάζει να πληρώσουν για να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία.

Αφορμή της ευχάριστης αυτής έκπληξης που περίμενε τους πολίτες που βρέθηκαν χθες στο ΠΑΓΝΗ στάθηκε η κατάληψη στα ταμεία των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου, στην οποία προχώρησε από τις 8 χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στη διαθεσιμότητα.  

Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, επρόκειτο για μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, που έγινε με στόχο, έστω και για μια μέρα, οι πολίτες να ανακουφιστούν από το έξοδο αυτό, που δε συνάδει με το δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Οι δομές δημόσιας υγείας σε όλη την Ελλάδα χθες λειτούργησαν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διαμαρτύρεται για τις διαθεσιμότητες των οδηγών και των νυχτοφυλάκων και ζητά την ανάκλησή τους, αντιδρώντας παράλληλα και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετείχαμε στην 5ωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία μας ενάντια στο καθεστώς διαθεσιμότητας, στις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο στο νοσοκομείο μας όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και στους χαμηλούς προϋπολογισμούς για την υγεία, που δυστυχώς όλο και μειώνονται.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας προχωρήσαμε στην κατάληψη των ταμείων των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου, καταργώντας έτσι στην πράξη, έστω και για μια μέρα, το 5ευρω, με τους συμπολίτες μας να εξετάζονται δωρεάν χωρίς να κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι αυτό.

Ταυτόχρονα όμως είχαμε και τον αγώνα προκειμένου να μην κλείσει η Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου και ως προς αυτό υπήρξε μια θετική κίνηση που αφορά στη δέσμευση από πλευράς της διοίκησης του νοσοκομείου, ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά το ότι απόφαση πρόσταζε το κλείσιμό της από σήμερα (σ.σ. χθες).

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που επιτεύχθηκε κάτω από την πίεση των ασθενών, των εργαζομένων, των βουλευτών του νομού στη Βουλή και των τοπικών φορέων υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης.

Ο ίδιος, ωστόσο, επισήμανε πως ο αγώνας συνεχίζεται με νέο κύκλο κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία για τις 28 Απριλίου στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έπεται και η εργατική Πρωτομαγιά.

«Είμαστε σε επιφυλακή διότι ταυτόχρονα είναι υποστελεχωμένη και η Αγγειοχειρουργική και άλλες μονάδες του νοσοκομείου, που κινδυνεύουν με παύση λειτουργίας. Παράλληλα, όμως, επαγρυπνούμε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του πολίτη για δωρεάν-δημόσια υγεία και για υψηλού επιπέδου παροχές υγείας», είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, δίνοντας έτσι το στίγμα συνέχισης του αγώνα.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την πιθανότητα μεταφοράς της σε θάλαμο της Γενικής Χειρουργικής, οι βουλευτές Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη κατέθεσαν ως αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απέναντι στην απόφαση αυτή των διοικήσεων ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου της 7ης Υ.ΠΕ. και του υπουργείου Υγείας.

Σε αυτή, εκτός των άλλων, επισημαίνονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που δημιουργεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών, και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News