default-image

Αρχίζει να ξεπροβάλλει η άρση της μονιμότητας

Κρήτη
Αρχίζει να ξεπροβάλλει η άρση της μονιμότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποτε το να είναι κανείς δημόσιος υπάλληλος θεωρούνταν... ευλογία και το κλειδί για τη διασφάλιση μιας θέσης εργασίας μόνιμης, με κάθε γονιό όχι απλά να εύχεται, αλλά και να κινεί γη και ουρανό ώστε ο κανακάρης του ή μονάκριβη κόρη του να βρει μια θέση στην αγκαλιά της μητέρας... πατρίδας.

Οι καιροί όμως άλλαξαν, η κρίση άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, το αυτονόητο έπαψε να υπάρχει ως τέτοιο και αυτό που κανείς πριν από μερικά χρόνια δε θα τολμούσε να διανοηθεί, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αρχίζει να ξεπροβάλει από την ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός

Τα όσα είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημειωτέον πριν μερικές μέρες τόνιζε ότι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 200.000 και πλέον την τελευταία τετραετία, με την ετήσια μισθολογική δαπάνη να έχει επίσης μειωθεί κατά περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ενδεικτικά των προθέσεων. «Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς) γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους», τόνισε.

Το Σύνταγμα

Φυσικά, υπάρχει ο σκόπελος του Συντάγματος, όμως και γι' αυτό η λύση είναι η ολοκλήρωση της «συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ. Κι ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σ' αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπάλληλου».

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, θα ανάψει νέες φωτιές, πόσω μάλλον όταν η διαθεσιμότητα με τον τρόπο που εφαρμόζεται έχει τινάξει στον αέρα φορείς και οργανισμούς, με τη νύφη να πληρώνουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι πολίτες. Ειδικά οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται και πάλι ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου...

Βαθμολόγηση: Πώς θα γίνει η αξιολόγηση

Την ίδια στιγμή, ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, με την καθιέρωση της ποσόστωσης στη βαθμολόγηση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ έως τις 28 Απριλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, Δήμους και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το 25% βαθμολογείται με 9-10 βαθμούς, το 60% με 7-8 βαθμούς και το 15% με 1-6 βαθμούς, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επισημάνει με έμφαση ότι όσοι βαθμολογούνται με την κατώτερη βαθμολογία δεν οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, καθώς αυτή τελείωσε, ούτε απολύονται. Το υπουργείο, με την εγκύκλιο, καλεί άμεσα τις υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης για τους υπαλλήλους, ενώ δίδονται και υποδείγματα ώστε να διευκολυνθεί το έργο της αξιολόγησης.

Σταύρος Μουντουφάρης - Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News