default-image

Την Δευτέρα η απόφαση για την δίκη της "Μαφίας του χασίς"

Κρήτη
Την Δευτέρα η απόφαση για την δίκη της "Μαφίας του χασίς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία για τους συνολικά 32 κατηγορούμενους, οι 19 από τους οποίους ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο παραμένουν κρατούμενοι, αναμένεται η απόφαση της δίκης για τη "μαφία του χασίς στην Κρήτη", απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί την Δευτέρα με την ακροαματική διαδικασία να ξεκινάει  στις 11 το πρωί .

Ολοκληρώθηκε  νωρίς το απόγευμα η σημερινή διαδικάσια  με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και  τα μέτρα της αστυνομίας να είναι ισχυρά.

Ωστόσο, χθες η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την απαλλαγή όλων όσοι βαρύνονται με τη διεύθυνση, σύσταση, ένταξη ή άμεση συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, θεωρώντας πως δεν προκύπτει εγκληματική οργάνωση με δομή και ιεραρχία, ενώ δε διέκρινε ούτε αρχηγικό ρόλο.

Γι' αυτούς για τους οποίους εμπλέκονται και θεωρείται ότι έχουν κεντρικό ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις πρότεινε για άλλους την ενοχή για καλλιέργεια στις δύο χασισοφυτείες σε Ποταμιές και Χωνιανά και για άλλους την ενοχή για καλλιέργεια ή άμεση συνέργεια στη μια από τις δύο φυτείες, ενώ θεώρησε πως ήταν περιστασιακή η συμμετοχή τους.

Αστυνομικοί

Στον αστυνομικό με χρέη υποδιευθυντή, που του αποδίδεται παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο για να τον ενοχοποιήσει. Ένοχος κρίθηκε μόνο για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ ο αρχιφύλακας κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και για προμήθεια και κατοχή μικροποσότητας χασίς, κατηγορία που παραγράφεται.

Επίσης, πρότεινε σχεδόν για το σύνολο των κατηγορουμένων απαλλαγή για τις κατηγορίες της κατοχής, διακίνησης και πώλησης όπλων και για τους περισσότερους από αυτούς που φέρονται να αγόρασαν από την ηγετική ομάδα ναρκωτικά για να τα μεταπουλήσουν. Πρότεινε την απαλλαγή από τις κατηγορίες που τους βαρύνουν σε 11 από τους κατηγορούμενους, ενώ σε επιπλέον 3 κατηγορούμενους, που προτάθηκε η ενοχή για προμήθεια προς ιδία χρήση ή στον αρχιφύλακα η κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών, αυτές παραγράφονται.

Σχολαστική

Ιδιαιτέρως εμπεριστατωμένη ήταν χθες η πρόταση της εισαγγελέως έδρας, ενώ φάνηκε πως είχε ιδιαιτέρως επεξεργαστεί με πολλή σχολαστικότητα και πάρα πολλή προσοχή όλη μα όλη τη δικογραφία.

Έκανε εκτενή αναφορά σε έναν προς έναν τους κατηγορουμένους. Στις περιπτώσεις που δεν υπήρξαν ευρήματα και στοιχεία που να τους συνδέουν με τις συγκεκριμένες συνομιλίες διατήρησε αμφιβολίες και πρότεινε τελικά να μην καταδικαστούν.

Κατά το ξεκίνημά της, γύρω στις 9:20 χθες το πρωί, ανέφερε: «Με λυπεί ο τρόπος που συντάχθηκε αυτή η δικογραφία». Όπως είπε, δεν μπορεί να δικάσει τέτοια σοβαρή υπόθεση, που ενέχει μόνο τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τους κοριούς της ΕΥΠ, χαρακτηρίζοντας "ελλιπή" τη δικογραφία. Στο πλαίσιο της αγόρευσής της, που χωρίς την τελική πρότασή της διήρκεσε τουλάχιστον τρεισήμισι ώρες, αναφέρθηκε πως κάποιοι αστυνομικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ κάποιοι άλλοι, που κάνουν τους προανακριτικούς υπαλλήλους, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Θα έπρεπε να την κάνουν καλύτερα, όπως είπε, για να μπορέσουν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία και να μπορέσουν να δέσουν την υπόθεση, που στηρίζεται κυρίως στα στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οι συνομιλίες

Από την άλλη έπιασε μια-μια τις συνομιλίες που αφορούν τον κάθε κατηγορούμενο, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, κι έκανε αναφορά στο τι προκύπτει από αυτές, δίδοντας τις δικές της εξηγήσεις για το αν το "τυρί" που αναφέρεται στις συνομιλίες είναι πράγματι τυρί, βγάζοντας συμπεράσματα για το αν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κάθε εμπλεκόμενο και για το αν προκύπτει εμπλοκή του στις κατηγορίες που του αποδίδονται και αφορούν μεταξύ άλλων στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξη ή άμεση συνέργεια σε αυτήν και στην καλλιέργεια, κατοχή, διακίνηση και πώλησης κάνναβης.

Εκτενής ήταν η αναφορά της στις φυτείες και ιδιαιτέρως σε αυτές που βρίσκονταν στη θέση "Νησί" των Ποταμιών και στα Χωνιανά, όπου υπήρξαν και ευρήματα, τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα που συνομιλούν.

Εισαγγελέας: «Θλίβομαι για τη συμπεριφορά και των δύο»

Πριν καταλήξει στην πρότασή της, γύρω στη 1 το μεσημέρι και πριν διακοπεί η δίκη για τουλάχιστον μια ώρα, αναφέρθηκε στους δύο εμπλεκόμενους αστυνομικούς στην υπόθεση, επιπλήττοντάς τους, λέγοντας πως ήταν λανθασμένος ο τρόπος που επέλεξαν προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους υπηρεσιακά, αλλά αυτό, όπως είπε, δεν είναι ποινικής αξιολόγησης, αλλά πειθαρχικής ευθύνης.

«Θλίβομαι για τη συμπεριφορά και των δύο. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά. Κοινωνικές σχέσεις μπορούμε να έχουμε, αλλά ούτε όπλα να αγοράζουν και να πωλούν, ούτε ναρκωτικά. Αν ήταν πολύ εξαιρετικοί αστυνομικοί δε θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτήν την αίθουσα», είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας ελλιπή την προανάκριση όσον αφορά στη σχέση τους με κάποιους από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. «Κουράστηκα πάρα πολύ για να δω ποια είναι η συμμετοχή του», είπε χαρακτηριστικά για τον αστυνομικό με χρέη υποδιευθυντή, ενώ λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι έκανε την πρότασή της για κάθε ένα χωριστά, συμπεριλαμβάνοντας και τους 32 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Δρακόντεια πάντως ήταν και πάλι τα μέτρα ασφαλείας, ενώ στη δίκη χθες υπήρξαν ολιγόλεπτες διακοπές, καθώς χτυπούσε το σύστημα πυρασφάλειας των δικαστηρίων.

Μαρία Μαυρομάτη - Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News