Ειδήσεις

Επανάληψη οι απαντήσεις στη Βουλή για τα χημικά (video)

Ουδέν νεώτερον επί της ουσίας στα ήδη γνωστά για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο με τις απαντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία εκπροσώπων φορέων από όλη την Κρήτη.  

Ο υφυπουργός απέρριψε τα περί αδιαφάνειας τόσο από Ελληνικής όσο και από την πλευρά του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών.

Είπε ότι «η επιχείρηση φέρει την εγγύηση της υπογραφής του και υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της Ελλάδας για την αποτροπή του εγχειρήματος στη Μεσόγειο».

Επανέλαβε ότι «καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών έχει ήδη κάνει αυτοψία στο πλοίο όπου θα γίνει η καταστροφή και μίλησε για κακόπιστους που ενδεχόμενα κάνουν κακό στον τουρισμό με τη συνεχή αναφορά του θέματος».

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς της Κρήτης είχαν ζητήσει να συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Περιβάλλοντος. Τους αρχηγούς των κομμάτων και το προεδρείο της Βουλής.


Προς το παρόν οι μόνοι που δέχτηκαν να συναντήσουν την κρητική αντιπροσωπεία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της αναφοράς τους για τα χημικά στον Άρειο Πάγο.

Λευτέρης Αυγενάκης

Το θέμα στην Βουλή συζητήθηκε πρώτη φορά με επίκαιρη ερώτηση του υποφαινόμενου και άλλων συναδέλφων από την Νέα Δημοκρατία. Το θέμα είναι και επικίνδυνο και σοβαρό. Το θέμα είναι μάλιστα και εξαιρετικά πολιτικό. Κυρίαρχα πολιτικό θα έλεγα, σχετικά και με τον ρόλο της Ευρώπης, μιας και σε ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν όταν παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια υπόθεση που την αφορά και να έχει νωχελικό ρόλο απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Χαίρομαι που ο κ. Κούρκουλας είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένος και πιο σαφής, εν συγκρίσει με την πρώτη φορά όπου το Υπουργείο αγνοούσε εξαιρετικά πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες.

Και ο κ. Βενιζέλος, αντί να μας κάνει επίπληξη επειδή ασχολούμαστε με το θέμα. Ασχολούμαστε, όχι για να κάνουμε μεταξύ μας σπέκουλα και πολιτικές συγκρούσεις, αλλά επειδή είναι πολύ σοβαρό θέμα, λαμβάνει χώρα δίπλα μας και βεβαίως επειδή έχουμε τις δικές μας ανησυχίες.

Από την άλλη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσουν την αγωνία και το ενδιαφέρον των πολιτών και των θεσμικών οργάνων.

Και ένα τελευταίο, κατ' επανάληψη ζητούσαμε εξαρχής:

1. Ενημέρωση όλων των εκπροσώπων των φορέων της Κρήτης

2. Ζητήσαμε να υπάρξει παρουσία Έλληνα επιστήμονα

3. Εξετάστε εάν για παράδειγμα το ΕΛΚΕΘΕ μπορεί να κάνει μετρήσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επιχείρηση. Είμαι βέβαιος ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι η καλύτερη απάντηση σε οποιονδήποτε θα επιχειρήσει την όποια παραπληροφόρηση.

Σημεία ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτή Ηρακλείου κ. Νότη Μαριά

Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέσω υδρόλυσης  εν πλω στη λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί μείζον θέμα άμυνας και ασφάλειας για τη ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατά τη συζήτηση σήμερα 11/04/2014 στην Ολομέλεια  της Βουλή σχετικής επίκαιρης επερώτησης.    

Όπως τόνισε ο Νότης Μαριάς το πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Cape Ray πάνω στο οποίο θα καταστραφούν τα χημικά είναι πεπαλαιωμένο, η ηλικία του είναι  πάνω από τριάντα έξι  έτη όταν πλοία του ίδιου τύπου χρησιμοποιούνται έως τριάντα ετών και μετά αποσύρονται.

Στα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων η ακριβής σύσταση δεν είναι γνωστή, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Μάλιστα χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων.

Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυξάνεται κατακόρυφα, επεσήμανε  ο Νότης Μαριάς, αφού η διαδικασία υδρόλυσης εν πλω αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 90 ημέρες και μάλιστα σε μια συγκυρία που η διεθνής ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχει φτάσει στο έπακρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε η Κυβέρνηση να επιμείνει στην απαγόρευση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός της Μεσογείου.

Όπως υποστήριξε ο Ηρακλειώτης βουλευτής,  η επικείμενη καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δυτικά της νήσου Κρήτης σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας εντός της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στο νησί με αποκορύφωμα τις μαζικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο αλλά και στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών  Δημήτρης Κούρκουλας επιχείρησε να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου  της Συρίας διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.  

Όπως είπε ο κ. Κούρκουλας κατά την όλη επιχείρηση υδρόλυσης πάνω στο πλοίο Cape Ray θα υπάρχει και συνοδευτικό ρωσικό πλοίο, ωστόσο σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Νότης  κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, από τις αρχές Μαρτίου με σχετική δήλωσή του ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν ξεκαθάρισε  ότι αναστέλλονται οι σχεδιασμοί  για  κοινή αποστολή ΝΑΤΟ - Ρωσίας  όσον αφορά στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης.

Κατά τη συζήτηση ο Νότης Μαριάς κατέθεσε σχετικό έγγραφο - φωτιά του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας από το οποίο προκύπτει ότι το Cape Ray θα συνοδεύουν για λόγους ασφαλείας πολεμικά πλοία χωρών του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων μια γερμανική φρεγάτα και ένα ελληνικό υποβρύχιο. Επομένως κατέληξε ο Νότης Μαριάς και από το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται ότι ενόψει της διεθνούς έντασης ΗΠΑ - Ρωσίας η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας καθώς μπορεί να αποτελέσει κινούμενο στόχο με επικίνδυνο φορτίο σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Της Αγγέλας Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια