default-image

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στο δήμο Ρεθύμνου

Ρέθυμνο
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στο δήμο Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δήμο Ρεθύμνου επισκέφθηκαν 17 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Cambridge συνοδευόμενοι από 3 Καθηγητές τους, οι οποίοι ήρθαν στο Ρέθυμνο προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Στόχος είναι να εγκαινιαστεί μια χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων, τον οποίο συμμερίζεται και υποστηρίζει ο Δήμος μας. Η επίσκεψη των φοιτητών προγραμματίστηκε τον π. χειμώνα στη διάρκεια επίσκεψης ενός εκ των επικεφαλής καθηγητών τους, ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Άρη Τσαντηρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φ.Κ.Σ. του Π. Κ. οργάνωσαν την επίσκεψη που πραγματοποιείται την εβδομάδα που διανύουμε, την οποία συνέδραμε και ο Δήμος μας.

Το αντικείμενο της επίσκεψης είναι ερευνητικό - εκπαιδευτικό και επικεντρώνεται στις διαστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στο Ρέθυμνο και τη διερεύνηση των τρόπων (πρωτοβουλίες, δράσεις και δομές) με τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιοι Φορείς (Αντιπεριφέρεια, ΕΒΕ κλπ) και οι ιδιώτες διαχειρίζονται αυτή την κρίση προσφέροντας υπηρεσίες, παροχές και διευκολύνσεις στην τοπική κοινωνία. Οι Άγγλοι φοιτητές, του Τμήματος Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, μέσα από συναντήσεις και συνεργασίες με εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε δομές της πόλης και της ενδοχώρας αλλά και συνεντεύξεις, θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο για την έρευνα τους υλικό, το οποίο θα αποτυπώσουν σε εργασίες που θα παραδώσουν στο Πανεπιστήμιό τους, οι οποίες αναμφίβολα ενδιαφέρουν και την πόλη μας.

Στο Δημαρχείο τους υποδέχθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού- Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη, και Παιδείας - Επικοινωνίας κ. Γιώργος Γεωργαλής, μια και ο Δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα. Οι Αντιδήμαρχοι τους παρουσίασαν αναλυτικά όλο το Κοινωνικό Πρόγραμμα του Δήμου όπως εφαρμόζεται από τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πρόνοιας, της ΚΕΔΗΡ, του Τμήματος Παιδείας και των Προγραμμάτων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο είτε μεμονωμένα από το Δήμο είτε σε συνεργασία - σύμπραξη με άλλους φορείς (Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Ι. Μητρόπολη, ΕΒΕ, Σύλλογο Ξενοδόχων, Εργατικό Κέντρο κλπ), όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Τράπεζα Χρόνου, τα Προγράμματα κατά της Ανεργίας και της Φτώχειας, ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, η Δομή παροχής συσσιτίων, το Γραφείο Διαμεσολάβησης κ.ά.), με ιδιαίτερη αναφορά στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι φοιτητές κατέθεσαν στους Αντιδημάρχους πληθώρα ερωτήσεων κι έτσι αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος από τον οποίο έγινε εμφανής η προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνης να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό Κοινωνικό Πρόγραμμα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών και παροχών που ανακουφίζει τους αδύναμους συμπολίτες, είτε αυτοί είναι άνεργοι νέοι, είτε ηλικιωμένοι, είτε βρέφη και παιδιά.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου καθώς και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας κι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους, το Βρεφονηπιακό Σταθμό της Παλιάς Πόλης όπου φιλοξενούνται νήπια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους και το Κ.Η.ΦΗ. όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή και φιλοξενία από τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους και, τέλος, το Τμήμα Τουρισμού όπου παρέμειναν για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Αντιδήμαρχο κα Μπιρλιράκη και τα Στελέχη του Γραφείου.

Φανερά ικανοποιημένοι τόσο από την ανθρώπινη ζεστασιά που εισέπραξαν από όλες τις δομές που επισκέφθηκαν αλλά και από τον πλούτο των πληροφοριών που συγκέντρωσαν, οι φοιτητές και οι καθηγητές τους ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του Δήμου για τη συνεργασία, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να έχει μελλοντική προοπτική και συνέχεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News