Ειδήσεις

Επένδυση μαμούθ στην Κρήτη στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας

Σε επένδυση ύψους 42 εκατ. δολαρίων στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, σχεδιάζει να προχωρήσει, η εταιρεία Οnex Technologies σε συνεργασία με την Lockheed Martin, και μάλιστα με την εφαρμογή καινοτόμων για την Ελλάδα τεχνολογιών τηλεματικής.

Στόχος της εταιρείας, είναι να ενταχθεί η συγκεκριμένη επένδυση στις διαδικασίες του fast track και για τον σκοπό αυτό θα υποβληθεί σχετικός φάκελος στο Invest in Greece στις αρχές Μαΐου.

Οι αδειοδοτήσεις για την τοποθέτηση των κλωβών στην Κρήτη δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ωστόσο, η εταιρεία έχει την στήριξη των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών και μπορεί να ξεκινήσει με την τοποθέτηση των πρώτων κλωβών το ερχόμενο φθινόπωρο.

Την πρώτη τριετία, για την ανάπτυξη των δύο ειδών ψαριών, τα γνωστά σε όλους μας μαγιάτικο και φαγκρί, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των 42 εκατ. δολαρίων περίπου, ενώ σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας η απόδοση της επένδυσής τοποθετείται το 2019.

Με βάση το σχεδιασμό δημιουργούνται 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης (βιολόγοι, μηχανικοί, τεχνολόγοι τροφίμων κ.α.) σε πρώτη φάση. Στόχος της εταιρείας είναι το 90% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές- 890 εκατ. δολάρια σωρευτικών εσόδων στη δεκαετία μόνο από την επένδυση στην Κρήτη. Θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της η εταιρεία μετά την πρώτη πενταετία.

Για την υλοποίηση της επένδυσης θα εφαρμοσθεί η τεχνολογία «mobile fish pen» που  θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το Αμερικάνικο περιοδικό TIME, καθώς αποτελεί ουσιαστικά επανάσταση στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς, κατά τους επενδυτές, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, που θα ευνοήσουν την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Τα σημεία κλειδιά για την επιλογή της Ελλάδας, ώστε να δεχθεί πρώτη απ' όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες την εφαρμογή της τεχνολογίας, είναι: η εξαιρετική ποιότητα του νερού στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη, η τοπική πρόσβαση σε κορυφαίους ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας και η ευρεία προσφορά εργασίας στη χώρα. Παράλληλα, το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας, νέου τύπου ανοικτής θαλλάσης ιχθυοφάρμας στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα, που αυτόματα σημαίνει κατακόρυφη άνοδο των εξαγωγών ψαριού από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια.

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια