Ειδήσεις

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου της Βουλής κ. Β. Μεϊμαράκη. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, ενώ καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ δε συμμετείχε ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 241. Η πρόταση απορρίφθηκε με 165 "όχι", ενώ υπέρ της πρότασης ψήφισαν 76 βουλευτές.

Νωρίτερα με εντάσσεις πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά την απόφασή του να μην κάνει παραδεκτή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή, όταν για αρκετή ώρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στην παρατήρηση του Προέδρου της Βουλής ότι πολλές φορές ενεργεί από τη θέση του Προεδρεύοντως ως κομματικό στέλεχος.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.

»Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ' αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Σύμφωνα με το newsbeast.gr, νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, όπως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το διάβημά του, καταλογίζοντας ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για υποβάθμιση, ευτελισμό και απαξίωση του κοινοβουλίου.

Κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού έκανε λόγο για αόριστη πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής, επιχειρηματολόγησε και υπέρ της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών και κατά της πρότασης δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής.

Επισήμανε εξαρχής ότι στο κείμενο δεν στοιχειοθετούνται πλημμέλειες στον πρόεδρο της Βουλής όπως προβλέπεται και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί αποπροσανατολισμό ελλείψει επιχειρημάτων, αφού, όπως εξήγησε, στράφηκε και κατά του υπουργού Επικρατείας ο οποίος απλώς ανέφερε ότι αν η πρόταση δυσπιστίας είναι παραδεκτή θα το κρίνει η Βουλή. «Τι έπρεπε να κάνει ένας υπουργός που σέβεται τους θεσμούς;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εξάλλου η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν υποκαθιστούν τη λειτουργία των κοινοβουλίων, ούτε την ευχέρεια του προέδρου της Βουλής να αποφαίνονται σε παρεμπίπτοντα ζητήματα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησε επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - πως με βάση τη νομική τεκμηρίωση η πρόταση για τον κ. Στουρνάρα ήταν όμοια κατά το περιεχόμενό της με την πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου και ως εκ τούτου προσκρούει στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό η συζήτησή της, αφού δεν παρήλθε εξάμηνο. Κατά την ερμηνεία του σκοπού του Συντάγματος θα υπήρχε παρακώλυση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής αν κάθε τόσο γινόταν, εξήγησε. «Πάσχει από έλλειψη νόμιμης προϋπόθεσης προς εξέταση της νομικής και ουσιαστικής βασιμότητάς της, άρα είναι απαράδεκτη η πρόταση αυτή. Άρα ορθώς ως τέτοια απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής», αποφάνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «είναι απορίας άξιο ότι ενώ είχατε το δικαίωμα, δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικώς με την αιτίαση ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν διέκοψε τις εργασίες της Βουλής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί αν η πρόταση δυσπιστίας ήταν παραδεκτή, ενώ, όπως σημείωσε, δεν ήταν. «Κάποιοι παρέσυραν τον κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του με την πρόταση μομφής δεν στοχεύει στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αλλά «στη λειτουργία του κοινοβουλίου κατά τη σκοτεινή μνημονιακή περίοδο, τον Μεσαίωνα αυτό στη μεταμοντέρνα εκδοχή του, όπου η Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική δημοκρατία διαρκώς υποβαθμίζονται». Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι από τον Μάιο του 2010 ήρθαν στη Βουλή τρία κύρια μνημόνια, 410 εφαρμοστικοί νόμοι, 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δεκάδες χιλιάδες άρθρα σε διυπουργικές αποφάσεις και ψευδοερμηνευτικές εγκυκλίους, συνοδευτικά κείμενα και παραρτήματα στην ελληνική και στην αγγλική που υποτίθεται ότι πέρασαν από την ελληνική Βουλή. Καταληκτικά σημείωσε πως το κοινοβούλιο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, προσθέτοντας πως ο νομικός πολιτισμός μας και ο λαός θα εκφράσει τον αποτροπιασμό του γι' αυτά που έγιναν αυτές τις ημέρες.

Ο Μανώλης Γλέζος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Βουλής και εξακολουθεί να του έχει εμπιστοσύνη, είπε πως του καταλογίζει ότι δεν συγκάλεσε το προεδρείο ενώ αποδέχθηκε τον βιασμό της συνείδησης των βουλευτών που έγινε χθες κατά την ψήφιση του πολυνοσχεδίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Δραγασάκης κατηγόρησαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο, δίνοντας ημερομηνίες που δεν ισχύουν σχετικώς με την απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πως το ECOFIN θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου για το θέμα αυτό.

Απορρίπτοντας την πρόταση μομφής εκ μέρους της ΝΔ, ο Αναστάσιος Νεράντζης είπε πως από το 1950 μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σημαίνει ότι διαχρονικά το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε με εξαιρετική φειδώ αυτό το διάβημα. «Εσείς» - είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «αυτή την πραγματικότητα, την παραβιάσατε σκαιά και κατάφωρα», για να προσθέσει: «Αντιλαμβάνομαι τους μικροϋπολογισμούς που σας οδήγησαν σ' αυτή την ατραπό, γιατί απλώς εσωτερικά σας προβλήματα πάτε να λύσετε». Επισήμανε πως δεν αρκεί ένα κείμενο να ονοματιστεί για να αποτελέσει πρόταση δυσπιστίας παρά πρέπει να μνημονεύονται τα στοιχεία των ενεργειών του προέδρου της Βουλής και παραλείψεών του τα οποία να την θεμελιώνουν, κάτι που δεν συμβαίνει επουδενί. «Δυσπιστούμε κύριοι, στην πρόταση δυσπιστίας σας. Και τη θεωρούμε απιστία απέναντι στην προσπάθεια που κάνει ο τόπος» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Νεράντζης.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε για «πολιτικό παλιμπαιδισμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως κατέθεσαν προτάσεις μομφής εναντίον υπουργού και του προέδρου της Βουλής νομικώς και κοινοβουλευτικώς ατεκμηρίωτα. «Δεν σας φταίει ούτε οι κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά που δεν έχετε θέσεις, δεν έχετε τίποτα ώστε να συνεισφέρετε σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα» είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Β. Μεϊμαράκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το Σύνταγμα"

Άδικη και παιχνίδι με το θεσμό του προέδρου της Βουλής, χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του ο  ΣΥΡΙΖΑ.  Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επίτηδες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που απουσίαζε από τη Βουλή, προκειμένου να μην προεδρεύει, και να δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι όλοι οι Πρόεδροι της Βουλής και οι αντιπρόεδροι έχουν κομματική ταυτότητα, ενώ δήλωσε ότι απαντά «πολιτικά», και όχι «προσωπικά» στην πρόταση μομφής. «Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι Ν.Δ., την τιμώ, έχω εκλεγεί με την Ν.Δ. και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» ξεκαθάρισε.

Στο πρώτο που απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ήταν στην κριτική ότι συμπεριφέρθηκε με κομματικό πρόσημο, λέγοντας: «γιατί ο δικός σας Αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί αρκετές φορές κατά ανάλογο τρόπο και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Ο Β. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται το Σύνταγμα και «με βάναυσο τρόπο παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής». «Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής», εκτίμησε και ισχυρίσθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που κατέθεσε στην Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής, ενώ είπε ότι για να μην γίνονται αυτά τα παιχνίδια θα προτείνει να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής ώστε οι προτάσεις μομφής που κατατίθενται σε κατεπείγον νομοσχέδιο, να συζητούνται μετά την ψήφιση του κατεπείγοντος νομοσσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο Β. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ' υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

Ευ. Βενιζέλος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία τρύπα στο νερό"

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια τρύπα στο νερό και έπεσε μέσα, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ισχυρίσθηκε ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν «να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα και να μην έχει κυβέρνηση η χώρα την ώρα που θα συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup» και σχολίασε: «να μας συγχωρεί που δεν τον διευκολύναμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε  «λυσσαλέες προσπαθείς» και διακατέχεται από «αβυσσαλέες προσδοκίες», σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος σημείωσε ότι «κάποιοι λυπούνται» που η χώρα ανακτά την αξιοπρέπειά της.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλο απειλεί, ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις, θα ακυρώσει τις επενδύσεις. Θα μας βάλει φυλακή, λέει, θα μας βάλει περισσότερο ακόμη στη φυλακή, εκβιάζοντας και με ένα ψευτοεισαγγελικό ύφος».

Σχόλια