Ειδήσεις

Με το "καλημέρα" κατάληψη - Ακυρώθηκαν χειρουργεία

Με το ξεκίνημα της μέρας... κατάληψη στα γραφεία του διοικητή Νίκου Χαριτάκη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι για το θέμα της διαθεσιμότητας των οδηγών των νοσοκομείων.

Λόγω της κινητοποίησης μάλιστα ακυρώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία στο ΠΑΓΝΗ σύμφωνα με τον κ. Χαριτάκη.

Αυτή την εικόνα παρουσίαζαν τα γραφεία της διοίκησης του Βενιζέλειου

Οι εργαζόμενοι κρατώντας στα χέρια τους πανό διαμαρτύρονταν για τη διαθεσιμότητα η οποία όχι μόνο οδηγεί στην ανεργία τους συναδέλφους τους αλλά και σε εκρηκτικά προβλήματα εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Εργαζόμενοι με μαύρες σημαίες στα χέρια κατά της... διαθεσιμότητας

Όπως επισημαίνουν, ενώ υπήρξε υπόσχεση στους εργαζομένους ότι δε θα τους "αγγίξει" η διαθεσιμότητα τελικά αθετήθηκε, ενώ δεν αποκλείστηκαν από τη διαδικασία ούτε εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας όπως είχε ειπωθεί.

Μάλιστα σήμερα ακυρώθηκε προγραμματισμένη αιμοληψία στη ΣΕΑΠ καθώς δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τον οδηγό.

Παράλληλα πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00.

Η Ένωση Εργαζομένων του Βενιζελείου τονίζει:

«...Οι οδηγοί των νοσοκομείων τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα (όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ) και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ. Με τη διάταξη αυτή διαλύονται τα νοσοκομεία και αλλοιώνεται η οργανική σύσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Καλούμε τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να καταψηφίσουν την τροπολογία που πλήττει τα νοσοκομεία.

Οι οδηγοί του νοσοκομείου μας είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία:

- Σε περίπτωση διαθεσιμότητας θα νεκρώσει το κέντρο αιμοδοσίας που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη.

- Οι μεταφορές των ογκολογικών ασθενών θα είναι αδύνατες με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία της ευπαθούς αυτής ομάδας.

- Οι μεταφορές δειγμάτων απαιτούν άμεση διεκπεραίωση.

-?Οι εμβολιασμοί στα σχολεία και σε ευπαθείς ομάδες (αντιφυματικό) καθίσταται αδύνατη λόγω έλλειψης οδηγών.

- Αδυναμία θα υπάρχει στη μεταφορά προσωπικού και φαρμάκων-υγειονομικού υλικού».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο

Χάος στον Άγιο Νικόλαο

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του ΓΝ Αγίου Νικολάου Μ. Μακρονικολάκη, ενώ παράλληλα υπήρξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το διοικητή να μην υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας του συναδέλφου τους και να αποστείλει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας όπου να αναφέρεται αναλυτικά για ποιους λόγους είναι απαραίτητος ο οδηγός για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του νοσοκομείου και να ζητείται η επαναφορά του στην υπηρεσία του ιδρύματος. Ο διοικητής από την πλευρά του απάντησε ότι για το θέμα της διαπιστωτικής πράξης είναι υποχρεωμένος να πράξει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, δεσμεύτηκε όμως ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας με την οποία θα ζητείται η συνέχιση της εργασίας του οδηγού στο νοσοκομείο, καθότι είναι απαραίτητος. 

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κυβερνητική τακτική, αφού όπως φαίνεται θα υπάρξουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων στα νοσοκομεία που ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν στο μέλλον με διαθεσιμότητα. Επίσης έγινε συζήτηση σχετικά με την πορεία και τα προβλήματα του νοσοκομείου που ταλανίζεται από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αφού σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ESYNET τα τελευταία 2 χρόνια έχει χάσει το 1/4 του προσωπικού του!

Δημήτρης Βρύσαλης: «Σε κίνδυνο η λειτουργία των νοσοκομείων»

Στην απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας στο ΠΑΓΝΗ βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Μάρτη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Πρόκειται για ένα κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο, αυτό που ψηφίστηκε χθες από το Κοινοβούλιο. Η διαθεσιμότητα των οδηγών - εξειδικευμένου προσωπικού με σύνθετα καθήκοντα - θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι οδηγοί ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων μεταφέρουν καθημερινά μοσχεύματα, αίμα, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά, ασθενείς που νοσηλεύονται σε μεγάλα νοσοκομεία και πρέπει να μεταφερθούν από το ένα κτίριο στο άλλο για χειρουργεία ή ειδικές εξετάσεις. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει κατάργηση της ειδικότητάς τους. Ανοίγει το δρόμο για παραπέρα εκχώρηση των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα καλύπτουν οι οδηγοί στην επιχειρηματική δράση.

Το αποδεκατισμένο από προσωπικό ΕΚΑΒ θα κληθεί να αναλάβει και τα καθήκοντα των οδηγών το διάστημα της διαθεσιμότητας. Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ.

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει Ε.Ε. - κυβέρνηση - κεφάλαιο. Να κάνουν στην άκρη και το ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν είναι μαζί τους αλλά καθημερινά δίνει διαπιστευτήρια στην Ε.Ε. και στο ΣΕΒ ότι μπορεί να πάρει τη θέση της Ν.Δ. στη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Τώρα να κάνουν το βήμα και να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και Δήμους. Να ισχυροποιήσουν το μόνο κόμμα που δίνει όλες του τις δυνάμεις στην ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στη λαϊκή συμμαχία, που είναι η μόνη ουσιαστική εγγύηση ότι θα μπορέσει έτσι να ανοίξει ένας δρόμος καλύτερος για τον λαό μας, για τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας».

Σχόλια