default-image

Η συγκίνηση που "συνοδεύει" το μνημείο...

Κρήτη
Η συγκίνηση που "συνοδεύει" το μνημείο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα τρία γλυπτά που βλέπομε, από ορείχαλκο και αλουμίνιο, η διαμόρφωση του χώρου, μαζί με το αρχιτεκτονικό, συνθέτουν, δημιουργούν ένα σύνολο, ένα έργο τέχνης γλυπτικής, που με τη σιωπή του διαμαρτύρεται, για τα λάθη που προκάλεσαν την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που απαιτεί από όλους μας να μην ξανασυμβούν τέτοια λάθη, ούτε στο παρόν, ούτε και στο μέλλον», τόνισε ο γλύπτης κ. Γιάννης Παρμακέλης.  

«Το ιστίο-πανί, συμβολίζει τη βίαιη διαφυγή μέσω της θάλασσας», σημείωσε ο γλύπτης και διευκρίνισε: Η κολώνα μιλάει για τον Ιωνικό πολιτισμό, τον μακραίωνα πολιτισμό της Ιωνίας, της πανάρχαιας Ελληνικής Γης, το ορειχάλκινο γλυπτό είναι μια κραυγή για το βίαιο, τραγικό φευγιό. Μια μάζα ανθρώπων, μικρών και μεγάλων φεύγουν άτακτα για να γλιτώσουν από τον αφανισμό. Στο πίσω μέρος του έργου διακρίνονται πρόσωπα, μάσκες ανθρώπων. Είναι αυτοί που έμειναν πίσω και δεν πρόλαβαν να σωθούν. Είναι οι ψυχές των νεκρών».

Ο κ. Παρμακέλης κατόπιν ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Την κ. Μαλβίνα Σφίγκα που είχε την πρώτη σκέψη. Το σύνολο των Μικρασιατικών Συλλόγων του Ηρακλείου, που αγκάλιασαν θετικά την ιδέα της δημιουργίας του Μνημείου. Τον αείμνηστο αντιδήμαρχο Μανώλη Παγωμένο που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το ξεκίνημα.

»Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Καρατζάνη Δημήτρη για την αμέριστο βοήθεια του ως προς την ολοκλήρωση του Μνημείου. Τον κύριο Κοκκάλη Νίκο, για την γενική του συμμετοχή και φροντίδα. Τον Πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ, κύριο Λαζαρίδη καθώς και τον κύριο Μαρμαρίδη και κυρία Κλαδάκη για την συμμετοχή τους στην ολοκλήρωση της κατασκευής του χώρου.

Και φυσικά το μεγάλο έπαινο στον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη για την θετική και ουσιαστική συμβολή του στην πραγμάτωση του Μνημείου του Μικρασιατικού Ελληνισμού», κατέληξε ο κ. Γιάννης Παρμακέλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News