default-image

Σήμερα η παρουσίαση της "εξομολόγησης"

Κρήτη
Σήμερα η παρουσίαση της "εξομολόγησης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις αρχές του περασμένου αιώνα και το ματωμένο χρονικό του Μικρασιατικού Ελληνισμού μας "ταξιδεύει" με το νέο του μυθιστόρημα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Δημήτρης Καρατζάνης. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του κ. Καρατζάνη, το οποίο ακολουθεί την ιστορία, τις περιπέτειες και τους αγώνες μιας μικρασιατικής οικογένειας. Τίτλος του "Η εξομολόγηση ήταν μισή".

«Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με χρονικό πλαίσιο τις αρχές του περασμένου αιώνα. Περιγράφει μέσα από τις περιπέτειες μιας οικογένειας το δραματικό χρονικό της μικρασιατικής καταστροφής», τόνισε ο συγγραφέας.

Η ιστορία της οικογένειας από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ο διωγμός, η προσφυγιά και μέσα από την ταλαιπωρία η νέα αρχή καταγράφονται στις σελίδες του βιβλίου, με το συγγραφέα με τις περιγραφές του να φέρνει στο προσκήνιο μνήμες μιας από τις δυσκολότερες περιόδους για τον Ελληνισμό.

«Κατά την άποψή μου», λέει ο κ. Καρατζάνης, «αλλά και την άποψη πολλών ιστορικών, η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται μεγαλύτερη ακόμη και από την άλωση της Κωνσταντινούπολης».

Στόχος του βιβλίου, σύμφωνα με το συγγραφέα, είναι να μείνουν ζωντανές οι αναμνήσεις των αλησμόνητων και όχι χαμένων πατρίδων. «Εμείς πρέπει να θυμόμαστε, διότι οι πατρίδες χάνονται μόνο όταν τις ξεχνάμε. Όταν λείψει η εθνική μνήμη, τότε χάνονται», τόνισε σχετικά.

Η παρουσίαση

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την σήμερα Δευτέρα 31 Μαρτίου, στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω, στις 7:30 το απόγευμα.

Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου, Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Σεβασμιότατος Ανδρέας, Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Χρυσούλα Αντωνοπούλου-Αντωνογιαννάκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης.

Η υπόθεση

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ...Περασμένα μεσάνυχτα της 3ης του Σεπτέμβρη, και την εφιαλτική σιγή της καλοκαιρινής νύχτας διέκοψε ο διαπεραστικός ήχος του σαλπίσματος "απάρσεως" του στόλου. Ένα σάλπισμα που έφερε δάκρυα στα μάτια, αλλά και πόνο στις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων.

 Εκείνων που, τρία μόλις χρόνια πριν, πατούσαν τη γη της Ιωνίας, γεμάτοι περηφάνια που έτυχε αυτούς ο κλήρος και η τιμή να γίνουν οι απελευθερωτές της, και των άλλων, των ακόμα πιο πολλών, που αφήναν για πάντα πίσω τους ό,τι αγαπούσαν, ό,τι πίστευαν πως έδινε νόημα στη ζωή τους. Τη χιλιόχρονη γη των πατέρων τους, την πολυφίλητη Μικρασία...

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News