default-image

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Ελλάδα
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγιστικές εξελίξεις που απείλησαν την συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προκάλεσε η διπλή πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τελικά, το Προεδρείο επικαλούμενο γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης  με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την Ολομέλεια σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται κανονικά, ενώ αναμένεται η επιστροφή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Νωρίτερα, η αιφνιδιαστική κίνηση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Διεξάγεται ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, μία κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή με προφανή σκοπιμότητα να μην συζητηθεί στη Βουλή η ουσία του τριπλού εγκλήματος που αφορά τράπεζες και δημόσιο πλούτο, επαγγελματικές ομάδες και κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «την εκτροπή αυτή δεν την αναγνωρίζουμε ούτε την νομιμοποιούμε».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, χαρακτήρισε «πρωτοφανή απόφαση» να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας αν μπορεί να θέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι τότε κάθε πρόταση θα τίθεται υπό την αίρεση της πλειοψηφίας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακληθεί στην τάξη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είπε ότι δεν ανέγνωσε πλήρως τα πρακτικά της συζήτησης πριν από την διακοπή της συνεδρίασης την ώρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών.

Βουλή: Αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα ασχοληθώ με την παιδιαριώδη παράκληση να με εγκαλέσετε στην τάξη, σας αντιμετωπίζει ως γυμνασιάρχη», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Β. Μεϊμαράκη.

Αντ. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν της πέρασε, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

Το ιστορικό της πρότασης μομφής

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κίνηση που ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη κομματικών στελεχών και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες σκέψεις γύρω από την τακτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, αντηλλάγησαν το Σάββατο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και αφού άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας»,.

Η Βουλή διέκοψε τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα.

Όπως ανακοίνωσαν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο θα σταματούσε και θα ξεκινούσε η συζήτηση για την πρόταση μομφής η οποία θα ολοκληρωνόταν  το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Δ. Σταμάτης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «βάλλει ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων». «Η απελπισία μπρος στην κατάρρευση του κόμματός του τον οδηγεί στο απεννονεημένο διάβημα. Θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε από πού θα βρείτε τα χρήματα» για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της αν καθυστερήσει η δόση.

Πως απορρίφθηκε η πρόταση

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της και η κυβέρνηση εξέτασε τη βασιμότητα της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως έγινε γνωστό το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία του όλου αριθμού των Boυλευτών».

Η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι η πρόταση δυσπιστίας αυτή είναι «όμοια» με εκείνη που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση εκείνη στρεφόταν κατά της κυβέρνησης συνολικά και αφορούσε τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και τα ζητήματα δημοκρατίας. Η σημερινή πρόταση στρέφεται κατά Υπουργού και αφορά ζητήματα της οικονομίας.

«Απαράδεκτη η πρόταση»

Η Βουλή συνήλθε και πάλι με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να δηλώνει ότι η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και κάλεσε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως.

Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως είπε ο κύριος Βενιζέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά όπως είπε είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας.

«Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε.

Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά, είπε, κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαράδεκτο.

Η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν έντονοι διάλογοι στη Βουλή μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του πρόεδρου της Βουλής και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ίδιος είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση τότε θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψάχνει αίολα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι  «δεν εκβιάζεται» από την προειδοποίηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να κηρυχθεί περαιωμένη η συζήτηση και να αποφασίσει η Ολομέλεια δι' εγέρσεως.

Η συζήτηση έλαβε τέλος με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα και από την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα και τη διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής σχετικά με το  Άρθρο 150, σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση κατά του πρόεδρου της Βουλής πρέπει να είναι γραπτή και να συζητηθεί σε ημέρα που δεν υπάρχει ψήφιση νομοσχεδίου, άρα η συζήτηση για την πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου της Βουλής δεν μπορεί να γίνει σήμερα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης που οδήγησε στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα τάχθηκαν ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντίθετα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτκός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Την πρόταση στηρίζει και ο Βύρων Πολύδωρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News