default-image

Να παραχωρηθεί η πρώην βάση στο Δήμο Χερσονήσου

Κρήτη
Να παραχωρηθεί η πρώην βάση στο Δήμο Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών αναφέρθηκε ο Απόστολος Λουλουδάκης υποψήφιος Δημάρχος για το Δήμο Χερσονήσου σημειώνοντας:

Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Μαρτίου 2014 έγινε κατόπιν έγγραφου αιτήματος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του κ.Μπελιβάνη μετά την δημόσια δήλωση μου στις 27/2/14 που ζητούσα την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ενόψει της διαδικασίας που θα ξεκινούσε το επόμενο διάστημα για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης όπως σαφώς αποκαλύπτει το υπ' αριθμόν 1133/12-2-14 έγγραφο της εταιρείας ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ. Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ. Την ύπαρξη του εγγράφου αποκάλυψε ο δήμαρχος Χερσονήσου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

 Η κίνηση "πολίτες για την κοινωνία και το περιβάλλον" εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου όπου αναφέρει ότι απεκάλυψε το έγγραφο προκάλεσε τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου και από το 2011 μόνη της αγωνίζεται για να μην εκποιηθεί ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Επειδή το θέμα της μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου της βάσης  είναι αρκετά σοβαρό και με πολλές προεκτάσεις, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από κάποιους με όρους επικοινωνίας, προβολής και ανταγωνισμού αλλά με πνεύμα ανάπτυξης ενωτικών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Η μοναδική αξιοποίηση του χώρου είναι εκείνη που θα προσαρμοστεί στην κατεύθυνση υποστήριξης των αναγκών που δημιουργεί η μεγένθυση του δομημένου χώρου με όρους μέλλοντος που αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση που δημιουργεί η μελλοντική εφαρμογή των σχεδίων πόλης που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, η οργανική σύνδεση του ευρύτερου χώρου που διαμορφώνεται από την συγκέντρωση 14 οικοδομικών συνεταιρισμών καθώς και των υφιστάμενων οικισμών την ενδοχώρας.

Το όφελος στην εθνική και τοπική οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο με την ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας χρήσεων από ότι με την δημιουργία άλλης μιας παραθαλάσσιας ξενοδοχειακής μονάδας όπως οι δεκάδες που ήδη υπάρχουν στο δήμο. Ο σχεδιασμός του χώρου πρέπει να στοχεύει στην ομαλή και βιώσιμη λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη συγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων, η ύπαρξη πολλών τουριστικών επιχειρήσεων κάθε μορφής, η αυξητική τάση του πληθυσμού, η άμεση επαφή με την πόλη του Ηρακλείου, το αεροδρόμιο και το λιμάνι.

Ο χώρος κρίνεται απαραίτητος για την υποστήριξη:

- της μεγάλης ανοικτής πόλης που ξεκινάει από το Γάζι και φτάνει στο Σίσι

- του παραγωγικού μοντέλου του Δήμου Χερσονήσου

- την ενδοχώρας

- της τουριστικής αναβάθμισης

- την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών

- της πολιτιστικής δράσης

- της εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών

Πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην πολεοδομική μελέτη του χώρου με κατεύθυνση τη στέγαση υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, επιστημονικών και  ερευνητικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών δράσεων, Μουσείου Φυσικών Επιστημών κλπ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραχώρηση της πρώην αμερικανικής βάσης στο Δήμο Χερσονήσου. Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο και ανήθικο ένα αναπτυξιακό εργαλείο, ένας τόσο σημαντικός χώρος για το πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου μας και του βόρειου παραλιακού άξονα να θυσιάζεται στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους που επιτάσσουν οι χρεοκοπημένες και αδιέξοδες πολιτικές.

Θα κατανοήσουν επιτέλους οι διάφοροι "παράγοντες" των Αθηνών ότι σε αυτό το Δήμο χτυπάει η καρδιά του ελληνικού τουρισμού και εδώ και χρόνια έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ο παρακμιακός κατήφορος και ότι το συγκεκριμένου τουριστικό μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης εάν δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές;

Τα χαμόγελα της τελευταίας διετίας δεν τα προκάλεσε η βελτίωση και η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά η κοινωνική έκρηξη στις γειτονικές μας χώρες.

Οι τοπικοί φορείς και παράγοντες μέσα και έξω από τα όρια του δήμου (όπως περιφέρεια, Δήμος Ηρακλείου, Βουλευτές, Κόμματα, Επιμελητήρια, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Εργατικό Κέντρο κλπ.) πρέπει άμεσα να εκφράσουν την θέση τους για αυτό το σοβαρό θέμα.

"Να προσέλθουμε στο διάλογο"

Απαιτείται με ενότητα και επιχειρήματα να προσέλθουμε στο διάλογο που αρχίζει τη Δευτέρα για να αποτρέψουμε την εκποίηση του χώρου και να διεκδικήσουμε την παραχώρηση του στο Δήμο. Ανακοινώσεις όπως αυτές που εξέδωσε η "κίνηση των πολιτών για το περιβάλλον και την κοινωνία" που βρίσκονται στην σφαίρα της προπαγάνδας και του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού στερούνται ουσίας και αισθητικής.

Η δέσμευση του τότε υπουργού Αμύνης Γεράσιμου Αρσένη ότι η έκταση θα δοθεί στον φυσικό της ιδιοκτήτη, ήτοι στην τοπική κοινωνία δεν αξιοποιήθηκε από τους τοπικούς φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες στον κατάλληλο χρόνο με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του χώρου, με συνέπεια η διαδικασία εκποίησης να γίνεται σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.

Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές στις 18 του Μάη πρέπει να κριθεί από τους πολίτες με βάση τις ξεκάθαρες πολιτικές προσεγγίσεις όλων των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρα μας και την περιοχή μας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News