default-image

"Όχι" του ΥΠ.ΑΝ στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια

Κρήτη
"Όχι" του ΥΠ.ΑΝ στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε θα υιοθετήσει την απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια, απέσπασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του για την προστασία των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Όπως τόνισε ο Νότης Μαριάς αναπτύσσοντας την ερώτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, η παραγωγή ελαιολάδου εφέτος στη Κρήτη είναι μειωμένη κατά 80% λόγω του γνωστού προβλήματος της ακαρπίας, ενώ η χαμηλή τιμή του προϊόντος ανά λίτρο (περίπου μόλις 2,50 ευρώ ανά λίτρο) οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία τους ελαιοπαραγωγούς.

Επιπλέον η εισαγωγή ακατάλληλου ελαιολάδου από χώρες της Ε.Ε., η παράνομη ελληνοποίησή του και ο μη δειγματοληπτικός έλεγχος, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης (βιβλία εσόδων-εξόδων, στρεμματικός φόρος, αύξηση ασφαλίστρων από ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, φορολόγηση με 13% του καθαρού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ κ.ά.).

Παράλληλα ο Νότης Μαρίας ζήτησε την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την ακαρπία, «αν περιμένουν τα ΠΣΕΑ οι ελαιοπαραγωγοί για να αποζημιωθούν θα περιμένουν πολύ, θα είναι σαν να λέμε «ζήσε Μάη μου» και μάλιστα τον Μάιο του 2015» ανέφερε ο Νότης Μαριάς σχολιάζοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές ενισχύσεων από τα ΠΣΕΑ.

Επίσης ο Νότης Μαριάς τόνισε ότι δεν ασκείται στείρα αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, αναφέροντας σειρά προτάσεων και αναφορών του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης και τον τερματισμό  εισαγωγών ξένου ελαιολάδου το οποίο στη συνέχεια πωλείται ως ελληνικό πλήττοντας το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών (καταγραφή βυτίων, έλεγχος ιχνηλασιμότητας, δειγματοληψίες ελαιολάδων κ.λπ.).      

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυταρής αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων ισπανικού ελαιολάδου και σημείωσε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την προστασία της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Επίσης αποδέχθηκε τις προτάσεις και τις επισημάνσεις του Νότη Μαριά σχετικά με τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης ελληνοποίησης ισπανικών ελαιολάδων τα οποία εισάγονται στην ελληνική αγορά και πωλούνται ως ελληνικά. Τέλος ο κ. Τσαυταρής ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε θα υιοθετήσει την πρόταση του ΟΟΣΑ για την ανάμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια την οποία προωθεί για εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση, μετά από απαίτηση της τρόικας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News