default-image

"Απαντούν" ακόμη και με καταλήψεις οι αγρότες

Κρήτη
"Απαντούν" ακόμη και με καταλήψεις οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάληψη δημόσιων κτηρίων, δρόμων, ακόμα και του αεροδρομίου "Ν. Καζαντζάκης", εν μέσω μαζικού συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο νέας απόβασης στην Αθήνα... Αυτό κατάφεραν χθες να πετύχουν με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τους εκπροσώπους των αγροτών οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Δεν παίρνουμε τίποτα πίσω», είπε ο πρώτος. «Θα σας δεχτώ αλλά με τον όρο ότι θα έρθουν ελάχιστοι από την αντιπροσωπία» είπε ο δεύτερος, κάνοντας τους συνδικαλιστές... "μπαρούτι", αποφασισμένους για το μεγάλο "μπαμ" στα μπλόκα και τους δρόμους από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη!

"Μνημονιακή" και "εχθρική" αντιμετώπιση κατήγγειλαν οι αγρότες για την "υποδοχή" τους στα υπουργικά γραφεία χθες, καθώς, όχι μόνο δε δέχτηκαν οι υπουργοί να πάρουν πίσω το νόμο για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και να τον «παγώσουν» για έναν χρόνο, αλλά, αντιθέτως, τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα εξαναγκαστούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Μάλιστα, οι μικρομεσαίοι θα πληγούν περισσότερο από τους μεγάλους, αφού ούτε τη φορολόγηση θα αποφύγουν, ούτε τα βιβλία εσόδων και εξόδων θα γλιτώσουν, ενώ από πάνω θα χάσουν και την επιστροφή του ΦΠΑ!

Όπως είπε χθες βγαίνοντας από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης μιλώντας στο Ράδιο 98,4, η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έληξε και ο ίδιος τους απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω το μέτρο. Έτσι, οι αγρότες της Κρήτης θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Τζωρτζάκης, ελπίζει ότι οι αγρότες δε θα βγουν χαμένοι από αυτή τη συνάντηση. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στον κ. Θεοχάρη να γίνει έρευνα για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αγροτικός κόσμος προσήλθε στο ραντεβού με τον υπουργό διασπασμένος, καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας, υπό τον κ. Μπούτα, και οι αγρότες της Αργολίδας ζήτησαν και είχαν με τον υπουργό διαφορετικά ραντεβού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Ράδιο 98,4.

Στη συνέχεια οι αγρότες βρέθηκαν έξω από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη.

Αυτό που εξέπληξε είναι ότι ο υπουργός έθεσε και αυστηρούς όρους! Έτσι, ορίστηκε μια μικρή αντιπροσωπία από αγρότες που συνάντησαν τον υπουργό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη, τον Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, από την περιοχή της Ημαθίας και τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, καθώς ζητήθηκε να είναι ολιγομελής η εκπροσώπηση.

Μπλόκα στη Λάρισα

Μετά τη συνάντηση υπουργού-αγροτών, εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία φορά στην πρόσκληση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας και συμμετείχαν σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, αποκλείοντας την εθνική οδό.

Μεταξύ των αγροτών επικρατεί απογοήτευση, καθώς ενημερώθηκαν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων τους στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέβη άκαρπη και, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα είναι «μηδέν σε όλα».

Αναβρασμός παντού

Και στο Ηράκλειο, μέσα στο σαββατοκύριακο, πιθανότατα την Κυριακή, οι τέσσερις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων θα συναντηθούν για να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Όπως τόνισε στη "Ν. Κρήτη" ο ταμίας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης, «δεν ξέρω ακόμα τη μορφή και πώς, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνεχίσουμε. Το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης ως πρόταση παραμένει. Αλλά μπορεί να πάμε και κάπου αλλού»...

Στο ερώτημά μας τι εννοεί, ο κ. Καμπιτάκης είπε ότι στη διάρκεια του συλλαλητηρίου μπορεί να γίνει αποκλεισμός δρόμων, δημόσιων υπηρεσιών (όπως εφορία και όχι μόνο), αλλά ακόμα και του Αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου. Βεβαίως όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του κόσμου. Υπάρχει όμως και μία σκέψη για κατάληψη επ' αόριστον των κατά τόπους ΔΟΥ, αλλά με τέτοιο προγραμματισμό που οι διαδηλωτές να εναλλάσσονται και να υπάρχει ανανέωση κατά περιοχές κάθε μέρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρων Χιλετζάκης τονίζει ότι στην πραγματικότητα από τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττονται περισσότεροι οι μικρομεσαίοι αγρότες που και θα φορολογηθούν και την επιστροφή του ΦΠΑ θα χάσουν.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News