Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Ηπατίτιδα C, σε τι διαφέρει από τις άλλες;"

Η ηπατίτιδα C είναι το θέμα της εκπομπής "Πάνω απ' όλα η υγεία μας" που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 14:20 με την Εύα Ντελιδάκη.

Η ηπατίτιδα C είναι μία λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το ήπαρ. Αυτή η ασθένεια οφείλεται στον το ιό της ηπατίτιδας C (HCV).  Η ηπατίτιδα C συχνά δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, ωστόσο η χρόνια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ και να οδηγήσει, μετά από χρόνια, σε κίρρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που εμφανίζουν κίρρωση, παρουσιάζουν, επίσης, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος ή πολύ διογκωμένες φλέβες στον οισοφάγο και στο στομάχι, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία, ή και στον θανάτο.

Οι άνθρωποι κολλούν ηπατίτιδα C κυρίως, μέσω της έκθεσης σε αίμα και σε παράγωγα αίματος, εξαιτίας ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, μη αποστειρωμένου ιατρικού εξοπλισμού και μεταγγίσεων αίματος. Υπολογίζεται ότι 130-170 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ηπατίτιδα C. Οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν τον ιό HCV τη δεκαετία του 1970, ενώ επιβεβαίωσαν την ύπαρξή του μόλις το 1989.

Δεν έχει εξακριβωθεί εάν ο ιός μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στα ζώα.

Ένα ποσοστό 50-80% των ανθρώπων που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θεραπεύονται. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος είναι πιθανό να χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, ωστόσο ο ιός επανεμφανίζεται, συνήθως, μετά τη μεταμόσχευση.  Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο.

Γι' αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας μιλούν στην Εύα Ντελιδάκη οι:

Κουρούμαλης (καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής).        

Mαίρη Κουλεντάκη Ηπατολόγος (επιμελήτρια Α΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου).

Γεωργία Νικολοπούλου (παιδίατρο-λοιμωξιολόγος υπεύθυνη γραφείου Ηπατιτίδων του ΚΕΛΠΝΟ).

Χαράλαμπος Γώγος (καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Παθολογικής κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών).  

Γιώργος Καλαμίτσης (πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ").  

Σχόλια