default-image

Μόνος "δρόμος" οι κινητοποιήσεις-Καμία επαφή με τον υπουργό

Κρήτη
Μόνος "δρόμος" οι κινητοποιήσεις-Καμία επαφή με τον υπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ως εδώ, δεν πάει άλλο, πρέπει να τους ανατρέψουμε», συμφώνησαν χθες όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο κτήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, παρουσία του προέδρου Γιάννη Λαζαρίδη και του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Γιάννη Πατέλλη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλους τους κλάδους της υγείας στην Ελλάδα, καθώς, όπως ξεκαθάρισαν όλοι χθες, ουδεμία γέφυρα επικοινωνίας με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα, με τις διοικήσεις των γιατρών και των εργαζομένων να δηλώνουν πλέον ότι δεν επιθυμούν καν να ξαναέρθουν σε οποιαδήποτε επαφή μαζί του!

Γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης συμφώνησαν από κοινού χθες ότι ο χώρος της υγείας δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν των κινητοποιήσεων, κόντρα στη λογική Γεωργιάδη και στις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικας. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Δαγκωνάκης, λόγω και της ιδιότητάς του ως εργαζόμενος στο ΠΑΓΝΗ και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Όπως λέει στη "Ν. Κρήτη" ο κ. Δαγκωνάκης, «η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορεί να βασιστεί στον εθελοντισμό για να καταφέρει να προσφέρει αυτά που πρέπει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία».

«Ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να έχουν αρκετές μέρες υλικά»

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις σε βασικά νοσοκομειακά υλικά, ο συνδικαλιστής έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα, που όμως δεν πρόκειται, όπως διαβεβαίωσε, να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, λόγω της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα νοσοκομεία. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να έχουν αρκετές μέρες υλικά. Αυτά που υπάρχουν διαρκούν από μια εβδομάδα μέχρι δέκα με δεκαπέντε μέρες. Παραπάνω δε διαρκούν. Από την άλλη όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κόσμος δεν έχει να φοβάται τίποτα, γιατί οι εργαζόμενοι και οι γιατροί λειτουργούν με υπερβάλλοντα ζήλο και σε καμία των περιπτώσεων δε θα αφήσουν οποιονδήποτε, είτε έχει ασφάλιση είτε δεν έχει, να μη νοσηλευτεί ή να μην του παρέχονται τα απαραίτητα υλικά που χρειάζεται για την πάθηση που έχει».

Παράταση απεργίας, παράταση αγωνίας

Στο μεταξύ, την παράταση της απεργίας τους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κοινή συγκέντρωση ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι σήμερα, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ Παγκρατίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πάντως, η συνέχιση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη να τους εξετάσουν, για να τους δώσουν βεβαιώσεις, όπως για παράδειγμα σε γυναίκες που εγκυμονούν και πρέπει να μείνουν σπίτι τους αλλά αυτό για να γίνει χρειάζονται σχετικές γνωματεύσεις. Επίσης σε εργαζόμενους που έχουν ανάγκη για αναρρωτικές άδειες και άλλους. Όλοι τους παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και περιμένουν να δουν πότε και πώς θα κάνουν αυτές τους τις διαδικασίες.

Βέβαια χθες, στην παγκρήτια σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ ξεκαθαρίστηκε απ' όλους ότι σε καμία των περιπτώσεων δε θα πρέπει οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας να γίνονται ξεκομμένα από την ίδια την κοινωνία, αλλά αντίθετα θα πρέπει η κοινωνία να είναι στο πλευρό τους. Για το λόγο αυτό, οι συνδικαλιστές προχωρούν σε εκστρατεία ενημέρωσης προς πάσα κατεύθυνση.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News