default-image

Αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών...

Κρήτη
Αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελάχιστες μέχρι στιγμής βροχοπτώσεις στην ευρύτερη Ιεράπετρα προκαλούν έντονη ανησυχία στον κόσμο, που βλέπει ότι μέρα με τη μέρα αδειάζει ο ταμιευτήρας του φράγματος Μπραμιανών. Το φαινόμενο της ερημοποίησης θυμίζει και πάλι ότι η ανατολική Κρήτη είναι "στο κόκκινο", το περιβάλλον απειλείται, οι αγρότες έχουν προβλήματα γιατί ποτίζουν με υφάλμυρο νερό και η Πολιτεία αντιμετωπίζει αμήχανα έως αδιάφορα την όλη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής στην ορεινή και ημιορεινή Ιεράπετρα έχουν πέσει γύρω στα 210 χιλιοστά βροχής Πέρυσι την ίδια εποχή είχαν πέσει 350 χιλιοστά και πρόπερσι έως τα μέσα Ιανουαρίου είχαν πέσει 800 χιλιοστά βροχής.

«Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε μπει στην περίοδο της ξηρασίας, που σημαίνει ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι άνομβρη, συνεπώς ο ταμιευτήρας του φράγματος θα τροφοδοτείται για να μην αδειάσει από τις υφάλμυρες πηγές της Μαλαύρας, το νερό των οποίων έρχεται με ηλεκτρική αγωγιμότητα 2.600 και αναμειγνύεται με το βρόχινο για να πέσει γύρω στα 1.600, προκειμένου να μπορούν να ποτιστούν οι καλλιέργειες των κηπευτικών», λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης, ο οποίος θυμίζει ότι έχουν γίνει στο παρελθόν μεγάλες προσπάθειες για να αρχίσουν και να τελειώσουν οι μελέτες και τα έργα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστούν διάφοροι τρόποι εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού για ύδρευση αλλά και άρδευση.

Ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα για τη μελέτη αντικατάστασης της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου και την ολοκλήρωση των μελετών του φράγματος Αγίου Ιωάννη, οι Ιεραπετρίτες διαπιστώνουν ότι το κράτος και οι υπηρεσίες τους κινούνται με ρυθμούς "τραυματισμένης χελώνας". Ο χρόνος περνά, η ερημοποίηση είναι εδώ και απάντηση στο πρόβλημα της εξεύρεσης αρκετού ποιοτικού νερού δεν έχει δοθεί ακόμη.

Μετά τη μελέτη Παυλάκη, που λειτουργεί σαν "μπούσουλας" και "οδικός χάρτης" των έργων που θα 'πρεπε να είχαν γίνει, παραδόθηκε και η έρευνα για τα ενδοποτάμια φράγματα που ανέθεσε στο ΕΜΠ της Αθήνας η προηγούμενη δημοτική Αρχή και μετά μπήκε και αυτή στο συρτάρι...

Παράλληλα το 2009 ανέλαβε ο πρώην καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μουτάφης, με την ομάδα του, να εκπονήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα εξετάζοντας τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές κατασκευής ενός διαφράγματος στον ποταμό του Μύρτου. Μέρος αυτής της έρευνας, που δεν έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας. Η έρευνα που έχει ανατεθεί από την Αντιπεριφέρεια νομού Λασιθίου στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Τομέας Υδατικών πόρων και Περιβάλλοντος) του ΕΜΠ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον πρώην λέκτορα της σχολής κ. Νίκο Μουτάφη, παρουσιάστηκε πριν μερικές μέρες και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ομάδα του κ. Νίκου Μουτάφη ερευνά τη δυνατότητα κατασκευής διαφράγματος στην προσχωματική λεκάνη του Μυρτιανού ποταμού, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης 2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, το οποίο θα μπορούσε με άντληση να τροφοδοτήσει και να εμπλουτίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών.

Η έρευνα ξεκίνησε στην ουσία το 2010 και είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Αν δεν είχαν καθυστερήσει να κατατεθούν τα χρήματα που οφείλονται στην ομάδα των επιστημόνων που εργάζονται για να τη φέρουν σε πέρας, ενδεχομένως να είχε ήδη τελειώσει και να είχε παραδοθεί για να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, παρουσία εκπροσώπων των αγροτών, ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και υπεύθυνος παρακολούθησης της εν λόγω έρευνας κ. Γιάννης Γουλιδάκης, αλλά και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου Δημήτρης Καμαράτος επιβεβαίωσαν ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει την πληρωμή των δόσεων του έργου με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Ερευνούμε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποθηκεύουμε γύρω στα 2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας μέσα στα αμμοχάλικα της λεκάνης του ποταμού του Μύρτου, αξιοποιώντας τον υπόγειο ταμιευτήρα που υπάρχει και εμποδίζοντας με την κατασκευή υπόγειου διαφράγματος, ύψους 40 περίπου μέτρων, το καλό νερό να φτάσει στη θάλασσα και το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στην υπόγεια δεξαμενή.

Το νερό που θα αποθηκεύεται στη δεξαμενή αυτή, από το έργο που ερευνούμε, δε θα δημιουργεί καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και θα μπορούμε με άντληση από γεωτρήσεις να το στέλνουμε στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών», μας είπε ο συντονιστής της ομάδας των ερευνητών κ. Νίκος Μουτάφης, με τεράστια εμπειρία σε μελέτες αντίστοιχων έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Προβλέπουμε την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου ύψους 40 μέτρων με τη μέθοδο της ανάμειξης τσιμέντου και ντόπιου αμμοχάλικου που υπάρχει σε αφθονία στην κοίτη του ποταμού, με τον οποίο θα σφραγίσουμε τον υπόγειο ταμιευτήρα, επιτυγχάνοντας να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα, αφού δε θα έχουμε απώλειες ούτε από την εξάτμιση που συμβαίνει στους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Ανάλογα έργα έχουν γίνει από τη ΔΕΗ στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα, στο φράγμα του Στράτου στον Αχελώο, αλλά και στη Βέροια», προσθέτει ο κ. Μουτάφης.

Αυτά τα έργα είναι πρωτοποριακά για την Ελλάδα, ενώ επιλέγονται ως ιδανικές λύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές της αφρικανικής Ηπείρου, όπου το νερό καλής ποιότητας είναι πάντα ζητούμενο.

Η ιδέα του διαφραγματικού τοίχου

Μετά το 1980, όταν ο γεωλόγος της τότε Νομαρχίας Λασιθίου κ. Στέφανος Καραχάλιος με τον επιβλέποντα μηχανικό της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργο Περάκη διαπίστωναν ότι η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου δεν είχε σταθερή παροχή νερού, σε αντίθεση με εκείνη του Καλαμαυκιανού ποταμού, αναζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα.

«Τα πλημμυρικά νερά σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων βλέπαμε ότι χάνονταν στη θάλασσα. Σκεφτήκαμε τότε ότι η λύση θα ήταν δυο μικρά προφράγματα ανάσχεσης του νερού της βροχής, το οποίο μετά θα το οδηγούσαμε στο φράγμα Μπραμιανών. Παράλληλα βλέπαμε σαν λύση και την κατασκευή του διαφραγματικού τοίχου στην προσχωματική λεκάνη του Μύρτου, που έχει εμβαδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή στην οποία, όποτε μας δόθηκε η δυνατότητα, κάναμε το 2001 και το 2008 επτά γεωτρήσεις στις οποίες βρήκαμε πολύ και καλό νερό.

Από αυτές τις γεωτρήσεις, και από το Ψυχρό, λύθηκε εν μέρει το πρόβλημα της ύδρευσης της Ιεράπετρας. Στο σχεδιασμό μας ήταν να πίνει νερό η Ιεράπετρα από αυτές τις πηγές και τις γεωτρήσεις της λεκάνης του Μύρτου και να μη χρησιμοποιείται αυτό το νερό, που είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο, για άρδευση. Δε σχεδιάζαμε βεβαίως να πίνει ο κόσμος από το υφάλμυρο νερό της Μαλαύρας και να ποτίζει τις ελιές του με το καλό νερό των πηγών και των γεωτρήσεων. Με την κατασκευή του φράγματος Αγίου Ιωάννου εκτιμώ ότι θα λυθούν τα προβλήματα στην άρδευση, αλλά και την ύδρευση της ευρύτερης Ιεράπετρας», μας λέει ο συνταξιούχος σήμερα γεωλόγος κ. Στέφανος Καραχάλιος.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News