default-image

"Ευ Ζω με τον Καρκίνο": Κατ' οίκον νοσηλεία

Υγεία
"Ευ Ζω με τον Καρκίνο": Κατ' οίκον νοσηλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία ακόμη κίνηση ανθρωπιάς και ουσιαστικής βοήθειας σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειές τους προχωρά ο Σύλλογος "Ευ Ζω με τον Καρκίνο". Σε συνεργασία με το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας, διοργανώνει μία σειρά μαθημάτων που αφορούν στην κατ' οίκον φροντίδα ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες.

Σκοπός των μαθημάτων είναι να απαλύνουν τον πόνο, να στηρίξουν αλλά πρωτίστως να εκπαιδεύσουν τις οικογένειες, τους φίλους ή τους συγγενείς των καρκινοπαθών - που και εκείνοι ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά - σε καθημερινά πρακτικά θέματα φροντίδας στο σπίτι.

Τα μαθήματα ξεκινούν αυτό το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Κέντρο Νεότητας του Αγίου Τίτου και ώρα 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν.

«Το μερίδιο ευθύνης ενός ανθρώπου που φροντίζει έναν καρκινοπαθή, είτε πρόκειται για συγγενείς, φίλους, πατέρα, μάνα, παιδί, είναι πολύ μεγάλο. Επιβαρύνεται ψυχολογικά, αλλά και σωματικά», τόνισε στη "Ν.Κ." η πρόεδρος του "Ευ Ζω με τον Καρκίνο" Μαρίνα Τζανάκη. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πρακτικές συμβουλές και δεξιότητες απαραίτητες για τη φροντίδα του ανθρώπου τους που νοσεί. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Θα τους μεταδώσουμε γνώσεις και θα τους εκπαιδεύσουμε σε θέματα πρακτικά, όπως το πώς να αντιμετωπίζουν κατακλίσεις, πώς να χειριστούν ένα άνθρωπο που είναι κατάκοιτος, πως να τον στηρίζουν και να τον ενισχύουν ψυχολογικά και πολλά άλλα».

Η ιδέα της κατ' οίκον νοσηλείας

«Ό,τι μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο οικείο περιβάλλον του ασθενούς είναι πολύ καλύτερο για τον ίδιο», τονίζει η κ. Τζανάκη και εξηγεί: «Στόχος μας δεν είναι να πετάξουμε τους ασθενείς από το νοσοκομείο. Στόχος μας είναι ο ασθενής να μην καταναλώνει τόσες πολλές ώρες σε αυτό το αφιλόξενο, ξένο και επικίνδυνο πολλές φορές για την υγεία του περιβάλλον.

Δεν είναι ανάγκη κάποιος να κινδυνεύει να κολλήσει κάποιο μικρόβιο αν μπορεί το πρόβλημά του - λόγου χάρη ένας μικρός πυρετός, μια κατάκλιση -  να αντιμετωπιστεί στο σπίτι του, όπου νιώθει πιο άνετα. Από εδώ πηγάζει και η ιδέα της κατ' οίκον νοσηλείας. Όχι όπως τη σκέφτεται το υπουργείο Υγείας για να "ελαφρύνει" τα νοσοκομεία, αλλά σαν άποψη, σαν θεωρία που παίρνει υπόψη της τον ασθενή και τον άνθρωπο. Και πιστεύει ότι μπορεί ένας ασθενής να παραμείνει στο σπίτι του έχοντας την υποστήριξη που χρειάζεται, ζώντας αξιοπρεπώς ή ακόμα και πεθαίνοντας αξιοπρεπώς».  

Ο ρόλος της κρίσης

Με την κρίση να έχει εισχωρήσει για τα καλά σε κάθε νοικοκυριό, εύλογο είναι πολλές οικογένειες, που μέχρι χθες απασχολούσαν στο σπίτι τους εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα του αρρώστου τους, σήμερα να αδυνατούν να παρέχουν αυτήν τη φροντίδα. Ο κύκλος αυτών των μαθημάτων έρχεται ακριβώς να καλύψει αυτό το κενό. «Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει. Πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στο σπίτι τους μία εκπαιδευμένη γυναίκα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους. Αλλά και προ κρίσης η ανάγκη αυτή να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους πάντα υπήρχε, και πάντα θα υπάρχει», τόνισε η κ. Τζανάκη.

Καταγράφουν ανάγκες

Με τα μαθήματα αυτά εγκαινιάζεται μία συνεργασία του "Ευ Ζω" με τους νοσηλευτές του Ηρακλείου, η οποία ευχή όλων είναι να έχει και συνέχεια. «Τα μαθήματα ξεκινούν αυτό το Σάββατο, θα γίνονται κάθε δεκαπέντε μέρες και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο. Μοναδικό μας ζητούμενο να είμαστε χρήσιμοι στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων - αυτό εξάλλου ήταν πάντα η επιδίωξη και ο λόγος ύπαρξης του συλλόγου "Ευ Ζω με τον Καρκίνο". Θέλουμε όμως και οι ίδιοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα να μας πουν τις πραγματικές τους ανάγκες τους, που ενδεχομένως δεν έχουμε εντοπίσει», κατέληξε η κ. Τζανάκη.  

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κάθε 15 μέρες στο Κέντρο Νεότητας Αγίου Τίτου

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Αγίου Τίτου στις 6 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:

* 11 Ιανουαρίου: Ομιλία με θέμα "Βασικές έννοιες του καρκίνου" από τη Ν. Σκανδαλάκη.

* 25 Ιανουαρίου: "Ανάγκες-συμπτώματα ογκολογικών ασθενών (σωματικές, πνευματικές, ψυχολογικές κ.τ.λ.)", με εισηγητή τον Θ. Κωνσταντινίδη.

* 8 Φεβρουαρίου: "Το φορτίο των φροντιστών ογκολογικών ασθενών", με εισηγήτρια την Μ. Καραβιτάκη.

* 22 Φεβρουαρίου: "Κατ' οίκον νοσηλεία: Πλαίσιο φροντίδας και ελληνική πραγματικότητα", με τη Μ. Περγάμαλη.

* 8 Μαρτίου: "Σωματική φροντίδα-περιποίηση (στρώσιμο επί κλίνης, μπάνιο επί κλίνης στοματική υγιεινή κ.ά.)" με την εισηγήτρια την Ε. Τζαγκαράκη.

* 22 Μαρτίου: "Φροντίδα κατακλίσεων", με εισηγήτρια την Α. Αλεβυζάκη

* 5 Απριλίου: "Διατροφικές ανάγκες και υποστήριξη- Εντερική θρέψη", με εισηγήτρια την Αικ. Λαυρεντάκη.

* 3 Μαΐου: "Φροντίδα σε καθετήρες, στομίες, παροχετεύσεις", με εισηγητή τον Μ. Ροβίθη.

* 17 Μαΐου: "Καρκινικός πόνος", με εισηγήτριες τις Ε. Μαρκάκη και Ρ. Ρουχωτά.

* 31 Μαΐου: Προβολή του ντοκιμαντέρ "Το ανθρώπινο σώμα και ο θάνατος". Θα ακολουθήσουν σχολιασμός και συζήτηση.

Της Όλγας Μανιουδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News