default-image

''Δημιουργούν τριτοκοσμικές εικόνες στην Ελλάδα''

Κρήτη
''Δημιουργούν τριτοκοσμικές εικόνες στην Ελλάδα''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δριμύ "κατηγορώ" του χημικού και πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρού στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα περί αιθαλομίχλης μέσω του Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

«Ποιος πολιτικός μπορεί να καθορίσει και να παρακολουθήσει ποιο είναι το όριο κινδύνου;

Ποιος ξέρει και μπορεί να αποφασίσει ποια είναι ακριβώς η ανάγκη του καθενός από μας;», διερωτήθηκε ο κ. Κατσαρός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε οποιαδήποτε μείωση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά η μείωση της τιμής δεν είναι η λύση. Αυτό θα σήμαινε πως θα ανοίγαμε παράθυρο στο λαθρεμπόριο και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας.

Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους», είπε.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης

«Μέσω του κ. Στουρνάρα η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της στον ελληνικό λαό λέγοντάς του πως αδιαφορεί πλήρως αν δεν μπορεί να ζεσταθεί και φέτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Το μήνυμα ήταν σαφές: το πετρέλαιο και το ρεύμα θα παραμείνουν ακριβά και όποιος αντέξει», συμπλήρωσε.

Για συγκυβέρνηση που είναι «χαμένη στην αιθαλομίχλη» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, καταγγέλλοντας συνέχιση «ανάλγητης πολιτικής με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης», που «παραδίδει τον εξαθλιωμένο ελληνικό λαό στο κρύο, βαθαίνοντας έτσι την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας».

Άρση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ζήτησε η ΔΗΜΑΡ.

Εμμένουν στο αίτημά τους οι βενζινοπώλες

«Ο υπουργός των Οικονομικών μπορεί να είναι διαπρεπής οικονομολόγος, αλλά οι δηλώσεις του ότι αποκλείει την άρση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς να εξηγεί με συγκεκριμένα στοιχεία τους λόγους τον χαρακτηρίζουν ως άτομο αποφασισμένο να στηρίζει εγωιστικά μόνον αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει χωρίς την επαφή του με την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

«Επικαλείται αορίστως το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, όταν έχει ψηφιστεί με το Ν. 3784/2009 η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου και μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Οι ευθύνες μη ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων βαρύνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Η απώλεια δημοσίων εσόδων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Καλούμε τον κ. υπουργό των Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα, αν υπάρχει, την μελέτη με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, απαντώντας παράλληλα,

1) Πόσο περιορίστηκε το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης;

2) Πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από την εξίσωση του ΕΦΚ;

3) Πόσο και με ποιες αποφάσεις περιορίστηκε το λαθρεμπόριο των ναυτιλιακών καυσίμων;

4) Με ποιες αποφάσεις του υπουργείου σας ελέγχονται οι εικονικές εξαγωγές καυσίμων σε χώρες εκτός Ε.Ε.;

5) Έχει εκτιμήσει το υπουργείο σας το οικονομικό κόστος στην υγεία των πολιτών από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Η άρση της απόφασης για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα δώσει έστω και καθυστερημένα τη δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το χειμώνα σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Είναι απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει στους εξαθλιωμένους πολίτες τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση.  

Τα λάθη των αποφάσεων σας, κύριε υπουργέ, δε διορθώνονται με αλχημείες άλλων λαθών!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News